Huomio arkisto

30.6. Useita tartuntoja ja altistuksia Pohjois-Savossa

PÄIVITETTY 30.6.2021 klo 19
Kuopiossa on kaupungin viranomaisten mukaan todettu tiistaina ja keskiviikkona 29.-30.6. yhteensä kaksi (2) uutta koronavirustartuntaa sekä useita altistuksia juhannusviikonlopun kaikkiaan kolmen tartunnan jatkeeksi.

Lisäksi koronavirukselle on saattanut altistua Kuopiossa Tahkolla ravintola Piazzassa 26.-27.6. klo 20-02, Tahkon ravintola Kunkussa 26.6-27.6. välisenä yönä klo 01-03.30, Tahkon Sokoksen aulassa 27.6. klo 12-12.30 ja Kuopion Inkilänmäellä Rastaantien Teboililla 28.6. klo 16-17. Näissä paikoissa altistuneille on mahdollisten koronaoireiden seuranta tärkeää. Koronatestiin tulee hakeutua herkästi lievilläkin oireilla.

Pohjois-Savossa 16 tartuntaa alle viikossa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on raportoinut tiistaina ja keskiviikkona 29.-30.6. Kuopiossa kolme uutta koronavirustartuntaa, mikä nostaa niiden yhteismäärän tänä ja viime vuonna 821:een. Muualla Pohjois-Savossa THL on rekisteröinyt kahtena viime päivänä seitsemän tartuntaa neljässä kunnassa: Suonenjoella neljä sekä Joroisissa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa yhdet. Maanantaina THL ilmoitti yhteensä kuudesta tartunnasta neljänä päivänä 25.-28.6. Niistä kolme oli Kuopiossa, kaksi Leppävirralla ja yksi Suonenjoella.

Kuopion yliopistollisen sairaalan tiistaisen 29.6. ilmoituksen mukaan Pohjois-Savossa on ilmennyt ainakin kaksi sellaista koronavirustartuntaa, jotka ovat peräisin Venäjän Pietarissa käyneiltä EM-jalkapalloturisteilta. Etelä-Savossa vastaavanlaisia tartuntoja on todettu ainakin kuusi. Tartuntamäärät voivat kasvaa lähiaikoina useiden altistumisten vuoksi.

Kahtena viime päivänä edellisviikon tartuntamäärä

THL:n mukaan kahtena viime päivänä on ilmennyt Suomessa yhteensä 574 uutta koronatartuntaa eli yhtä paljon kuin koko viime tai edellisviikolla. Tiistaina niitä raportoitiin 219 ja keskiviikkona jo 355. Suuri syy näin nopeaan tartuntamäärien kasvuun lienee Venäjältä muun muassa EM-jalkapalloturistien mukana levinneet virustartunnat.

Koko maan tartunnat tältä ja viime vuodelta kasvoivat 95 742:een. Niistä yli 27 400 on todettu helsinkiläisillä, 19 570 vantaalaisilla ja noin 9230 espoolaisilla. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisista kunnista eniten tartuntoja on Turussa, lähes 6000.

Tartunnat kääntyneet huolestuttavaan kasvuun

Huolestuttavasta ja pahenevasta tilanteesta kertoo, että kahden viime viikon koronatartuntojen yhteismäärä on kivunnut parin edellispäivän tartuntojen nopean kasvuvauhdin vuoksi 1480:een. Se on 200 enemmän kuin kahtena aiempana viikkona. Tätä ennen kahden viime viikon tartuntamäärä oli jäänyt usean kuukauden ajan selvästi alemmaksi kuin kahden aiemman viikon. Se kertoo alenevan ja suotuisan kehitystrendin päättymisestä sekä kääntymisestä huonoon suuntaan. Hyvä kehitysvauhti tosin oli jo parina viime viikkona tasaantunut lähes ennalleen.

Kahden viime viikon tartuntamääriä asukaslukuun (100 000 as.) suhteuttava ilmaantumisluku on myös lähtenyt melko rivakkaan nousuun. Se oli keskiviikkona 27, kun noin viikko sitten luku oli pienimmillään 19. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin luku on nyt 6, mikä on yhä maan alhaisimmasta päästä ja Pohjois-Pohjanmaata, 3, lukuun ottamatta alempi kuin naapurisairaanhoitopiireissä. Niistä ja koko maasta korkeimmalla on Kainuun ilmaantumisluku, 52. Uudenmaan luku on 47, Päijät-Hämeen 38 ja Etelä-Karjalan 34. Keski-Pohjanmaa on nollassa. Vain neljässä sairaanhoitopiirissä 21:stä eivät tartunnat ole lisääntyneet kahtena viime viikkona edellisiin verrattuna (tilanne 27.6.). Tämä kertoo tartuntojen kääntymisen kasvuun olevan varsin laajaa kautta maan.

Mutaatiotartuntojen kasvuvauhti hidastui

Koronavirusmutaatioiden tartuntamäärä on kasvanut viikon aikana THL:n mukaan vain 141:llä 9280:een. Eniten on Suomessa edelleen todettu brittiläisperäistä alfavirusmuunnosta, 7522 (+100) ja toiseksi eniten eteläafrikkalaista betavirusta, 1415 (+14). Haitallisimmaksi ja vakavimmaksi arvioidun intialaisen deltaviruksen tartuntoja on rekisteröity 338, missä on kasvua 37. Brasilialaisen gammaviruksen tartunnat ovat jääneet viiteen.

Edellisviikkoina mutaatiovirustartuntoja oli selvästi enemmän. THL:n keskiviikon raportissa ei tosin liene vielä enemmälti Venäjältä Suomeen tulleiden matkailijoiden mutaatiotartuntoja.

Koronapotilaiden määrä kasvuun alkuviikosta

THL ilmoitti koronaviruksen aiheuttamien kuolemien kokonaismäärän tältä ja viime vuodelta nousseen 973:een, mikä on neljä enemmän kuin viikko sitten. Samassa ajassa koronapotilaiden määrä on kohonnut viidellä 38:een. Heistä tehohoidossa on seitsemän potilasta. Maanantaihin nähden nousua oli yhdeksän potilasta, mikä voi kertoa viimeaikaisten tartuntojen määrän ja oireiden vakavuuden kasvusta.

Kuopion yliopistollisen sairaalan viiden sairaanhoitopiirin erityisvastuualueelta ei ole tuoretta tietoa koronakuolemien määrästä. Sairaalapotilaiden määrä on kasvanut yhdestä neljään, mutta tehohoidossa ei ole ketään. Tilanne on siten valtakunnallisesti hyvä.

Kahdesti rokotettuja pian miljoona

Koronavirusrokotusten määrä kasvaa maltillista tahtia. Keskiviikon rokotusrekisterin mukaan ainakin kerran rokotettuja on Suomessa 3 251 600 henkilöä eli 58,3 prosenttia kansasta. Kasvua on kahdessa päivässä noin 31 000. Nykyvauhdilla lienee tyydyttävän rokotuskattavuuden alaraja 70 prosenttia saavutettavissa loppukesästä. Kahdesti rokotettujen määrä lähenee miljoonaa ja on nyt 996 480 eli 18 prosenttia väestöstä.

Pohjois-Savossa on kerran rokotettuja 138 000 ja kahdesti piikitettyjä 44 100. Kuopion vastaavat lukemat ovat noin 65 200 ja 19 475. Kuopiolla on edelleen kirittävää valtakunnalliseen ja maakunnalliseenkin rokotusvauhtiin. Keskiviikkona 30.6. alettiin Kuopiossa antaa rokotusaikoja kaikille yli 16-vuotiaille perusterveillekin kaupunkilaisille. (iLi)

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *