Ravinto Uutiset

Väitös: Täysjyväruisleivällä on hyvää vaikutusta suolistosyövän ehkäisyssä

Suomessa ruista syödään eniten maailmassa, vuosittain yli 13 kiloa per henkilö. Viime vuosina kulutus on
kuitenkin ollut laskussa. Rukiin terveysvaikutukset ovat kiistattomia, minkä uudet tutkimustuloksetkin
vahvistavat. Tukea rukiin terveysvaikutuksille tuovat esiin väitöskirjatutkija Laura Pirkolan väitös sekä
Itä-Suomen yliopiston professori Marjukka Kolehmaisen nostamat esimerkit Pro Ruis ry:n
webinaarissa. Rukiin on todettu alentavan riskiä sairastua etenkin muun muassa suolistosyöpiin, sydän- ja
verenkiertoelinten sairauksiin ja tyypin II diabetekseen. Rukiin kulutusta kannattaisi siten monesta syystä
lisätä.
Tuoreessa Laura Pirkolan väitöstutkimuksessa todettiin rukiilla ja ruisleivällä olevan yhteys suoliston
hyvinvointiin ja alentuneeseen suolistosyövän riskiin. Väitöstutkimuksessa toteutettiin kolmen viikon
interventio, jossa käytettiin runsaasti täysjyväruisleipää. Tämä lisäsi tutkittavien henkilöiden
lyhytketjuisen rasvahapon, butyraatin, tuotantoa. Butyraatti vaikuttaa lähinnä paikallisesti siirtymällä
paksusuolen epiteelisoluihin. Se vaikuttaa näin suolen seinämän läpäisevyyteen ja tätä kautta ehkäisee
suolistosyöpää.
Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin myös erilaisten viljakuitujen vaikutuksia suoliston mikrobistoon, sekä
miten se vaikuttaa aivoihin ja hyvinvointiin ylipäätään. Väitöksessä tutkittiin suolistomikrobiston,
ravintokuidun ja mikrobiston tuottamien aineenvaihduntatuotteiden välisiä vaikutuksia, kun syödään
täysjyväruisleipää, täysyväkauraleipää tai valkoista vehnäleipää.
Väitöksen yhdessä osiossa tutkittiin ns. suolisto-aivoakselin yhteyttä kolme viikkoa kestävässä
interventiotutkimuksessa. Aivojen ja suoliston välillä on monimutkainen kahdensuuntainen yhteys. Mitä
tapahtuu suolistossa, saattaa vaikuttaa aivoihin – ja toisin päin. Tämän vuoksi suoliston hyvinvoinnista
huolehtiminen on erityisen tärkeää.

Muitakin tutkimuksia käynnissä rukiin terveysvaikutuksista

Professori Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopiston Kansanterveystieteen ja kliinisen
ravitsemustieteen yksiköstä esitteli Pro Ruis ry:n järjestämässä Ruiswebinaarissa Itä-Suomen yliopistossa
tehtyä tutkimusta, jonka mukaan täysjyväruis ja -vehnä vaikuttavat serotoniinin tuottoon suolessa. Tämä
voi osaltaan selittää täysjyväviljan lihavuudelta ja kroonisilta sairauksilta suojaavaa vaikutusta. Suoliston
mikrobeilla ja suolenseinämän toiminnalla onkin Kolehmaisen mukaan keskeinen rooli täysjyväviljan
terveysvaikutusten välittämisessä.
Kolehmaisen mukaan viljoilla on erilaisia terveysvaikutuksia. Tästä syystä täysjyväviljoja tulisi syödä
monipuolisesti. Ruis sekä ohra madaltavat veren insuliinitasoa. Kolehmaisen mukaan tästä seurauksena
on mahdollisesti haiman insuliinieritystoiminnan ’säästäminen’, jolloin ensivaiheen insuliinieritys
paranee. Lisäksi rukiin syömisen myötä sinällään normaali aterian jälkeinen akuutti-inflammaatioreaktio
pienenee, mikä vähentää matala-asteista tulehdusta.
Täysjyvävilja sisältää runsaasti ravintokuitua, muita ravintoaineita ja fytokemikaaleja. Näiden kaikkien
tärkeiden aineiden vaikutuksista ja etenkään vaikutusmekanismeista elimistöön ei vielä tiedetä kaikkea.
Tutkimus kasvattaa ymmärrystämme, kuinka erilaiset tuotantoprosessit ja suolistomikrobisto vaikuttavat
rukiisten tuotteiden sisältämien ravintoaineiden hyväksikäyttöön elimistössä. Tutkimukset vahvistavat
etenkin rukiin positiivisia vaikutuksia suoliston hyvinvoinnille.
Lähde: https://pub.epsilon.slu.se/32125/1/pirkola-l-20231113.pdf

Lisätietoja: Kaisa Mensonen, toiminnanjohtaja, ETM, Leipätiedotus ry, email:
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi, p. 040-5942728

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *