HyvisTärpit

3. Lokakuun 2023 koronaviruskatsaus

Koronavirustartunnat lähtivät kasvuun lokakuussa

Koronavirustartunnat ovat lähteneet lokakuun puolivälistä kasvuun koko maassa, myös Pohjois-Savossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n raportoimat uudet, virallisesti testatut eli laboratorioissa todennetut tartunnat alkoivat kasvaa lokakuun kolmannella viikolla, jolloin THL ilmoitti niitä 1291 koko maassa. Viikolla 43 niitä ilmeni 1428, kun kuukauden alussa viikkomäärät olivat 500:n molemmin puolin eli syyskuun tasoa.

Tilannetta hankaloittaa, että muitakin hengityselinsairauksia kuten influenssa- ja RS-virustautia on alkanut yleistyä. Lisäksi pneumokokkibakteerien aiheuttamat keuhkokuumeet ovat kasvussa. Näistä syistä johtuen potilasmäärä sairaaloissa on alkanut kasvaa melko rivakasti ja tehohoitoonkin on em. syistä potilaita joutunut.

THL:n raportoimia uusia virallisia koronatartuntoja on Suomessa todettu neljän viikon aikana 29.9. – 26.10. yhteensä 3725. Syyskuussa vastaava neljän viikon lukema oli vain noin 1750 eli alle puolet. THL:n mukaan koronapandemian alusta eli maaliskuusta 2020 on 26.10. mennessä todettu yhteensä 1 489 809. Todellisuudessa tartuntamäärä on paljon suurempi, sillä moni tartunnan saanut ei ole testannut itseään tai on tehnyt vain epävirallisen kotitestin, joiden tulokset eivät rekisteröidy.

Kahdelta viimeisimmältä viikolta uusia koronavirustartuntoja asukaslukuun (100 000 as.) suhtettu ilmaantumisluku on kasvanut Suomessa 44:een syyskuun lopun yhdeksästä. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä luku on noussut 13:sta 45:een. Siten tartuntamäärä on Pohjois-Savossa suhteellisesti sama kuin Suomessa keskimäärin. Maan korkein ilmaantumisluku on Kainuussa, 113. Naapurisairaanhoitopiireissä Etelä-Savon lukema on noussut 102:een. Pohjois-Pohjanmaalla se on 56, Pohjois-Karjalassa 45, Keski-Suomessa 58 ja Itä-Savossa 26, mikä on maan pienimpiä lukuja.

Vesilaitosten jätevesiseurannoissa löydettyjen koronavirusten määrä on kasvanut pari viikkoa koko maassa ja myös Kuopion Lehtoniemellä. Sekin vahvistaa koronaviruksen selvää yleistymistä.

Pohjois-Savossa 164 virallista koronatartuntaa lokakuussa

Pohjois-Savossa on lokakuussa löytynyt THL:n mukaan uusia virallisia koronavirustartuntoja 164 eli kaksinkertaisesti syyskuuhun ja kolminkertaisesti elokuuhun nähden. Eniten tartuntoja on rekisteröity Kuopiossa, 80. Varkaudessa niitä on 28, Iisalmessa 9, Leppävirralla 8, Joroisilla ja Siilinjärvellä 6, Suonenjoella 5, Tuusniemellä 4, Lapinlahdella, Pielavedellä ja Rautalammilla 3, Kaavilla, Sonkajärvellä ja Vesannolla 2 sekä Keiteleellä, Tervossa ja Vieremällä yksi. Rautavaaralla ei uusia tartuntoja ilmennyt. Kiuruveden lukema on epäselkeä, mahdollisesti yksi. Pohjois-Savossa on virallisia koronatartuntoja rekisteröity 52 240 koronapandemian alusta. Todellinen tartuntamäärä on Pohjois-Savossakin paljon suurempi.

Sairaalapotilaiden ja koronaan kuolleiden määrä kasvussa

Koronavirustartunnat ovat nostaneet sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden määrää Suomessa tiettävästi jopa 400:aan ja tehohoidossakin vaikeutuneiden oireiden vuoksi toistakymmentä potilasta. Koronapotilaita on Pohjois-Savossakin perus- ja erikoissairaanhoidossa.

THL raportoi koronavirukseen menehtyneiden määräksi lokakuulta 168. Se on selvästi enemmän kuin kesäkuukausina ja kääntynyt nousuun. Kaikkiaan koronaan kuolleita THL on tilastoinut pandemian ajalta 6124. Lisäksi koronaan sairastuneita mutta muusta pääsyystä menehtyneitä on 3412. Määrä kasvoi lokakuussa 121:llä.

Koronarokotuksia ei juurikaan oteta

Koronavirustartuntojen kasvusta huolimatta koronarokotusten määrä ei ole lähteyt lisääntymään. Lokakuussa uusia neljänsiä rokotuksia on annettu koko maassa vain 306:lla, mikä on mitätön määrä siihen nähden, että niitä on tähän mennessä annettu lähes 1,284 miljoonaa eli 21,7 prosentille kaikista suomalaisista. Pohjois-Savossa neljänsiä koronarokotuksia annettiin lokakuussa vain 14, kun kokonaismäärä on 66 816. (iLi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *