Uutiset Ympäristö

Ilmanlaatu Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa oli tyydyttävä syyskuussa

Ilmanlaatu oli syyskuussa keskimäärin tyydyttävä Kuopiossa, Siilinjärvellä ja osin myös Varkaudessa. Syyskuu oli Pohjois-Savossa vuodenaikaan nähden lämmin.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat syyskuussa Kuopiossa ja Siilinjärvellä tyydyttävällä sekä pienhiukkasten pitoisuudet välttävällä tasolla. Typpidioksidipitoisuudet olivat pääosin hyvällä tasolla. Rikkidioksidin pitoisuudet olivat Kuopion Sorsasalossa tyydyttävällä tasolla. Pelkistyneiden rikkiyhdisteiden pitoisuudet olivat elokuun tapaan hyvällä tasolla. Otsonipitoisuus oli tyydyttävä.

Pienhiukkasissa ohjearvon ylityksiä

Pienhiukkaspitoisuus ylitti kuitenkin syyskuussa Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjearvon kaikilla mittausasemilla. Syynä olivat kaukokulkeumat, jotka toivat hiukkasia Suomeen Etelä- ja Keski-Euroopasta ensin syyskuun toisella viikolla ja toistamiseen syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla. Muita ohje- tai tavoitearvojen ylityksiä ei mitattu.

Kuopiossa Niiralan aseman hiukkasmittaukset ja Siilinjärvellä Mustin hiukkasmittaukset olivat pitkään keskeytyneinä syyskuussa laiteongelmien vuoksi. Mittausdatan jäi niin pieneksi, että tulokset eivät ole edustavia eikä niitä sen vuoksi raportoida.

Varkauden ilman laatu välillä vain välttävää

Ilmanlaatu oli syyskuussa Varkauden mittausasemilla osin hyvä/tyydyttävä, osin välttävä. Hengitettävien hiukkasten pitoisuus oli tyydyttävällä ja pienhiukkasten pitoisuus välttävällä tasolla. Pelkistyneiden rikkiyhdisteiden pitoisuudet olivat Taulumäen ja Kosulanniemen asemilla hyvällä tasolla ja Kommilassa välttävällä. Typpidioksidipitoisuudet olivat kauttaaltaan hyviä.

Ohjearvojen tai raja-arvotasojen ylityksiä ei mitattu, vaikka syyskuussa oli kaksi pienhiukkasten kaukokulkeumaepisodia, jotka toivat hiukkasia Suomeen Etelä- ja Keski-Euroopasta ensin syyskuun toisella viikolla ja sitten kuukauden jälkimmäisellä puoliskolla. Monin paikoin pienhiukkaspitoisuus ylitti Varkaudessa WHO:n ohjearvon. Myös TRS-pitoisuus oli Kommilassa hyvin lähellä ohjearvoa.

Kuva: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *