Ravinto Uutiset

Keliakiaviikko 4.-10.9.: Kiinnitä gluteenittomassa ruokavaliossa huomio ainakin tähän

Valtakunnallista Keliakiaviikkoa vietetään 4.-10.9. Keliakian ainoana hoitomuotona on gluteeniton ruokavalio. Kun ruokavaliosta joutuu jättämään pois kotimaisista viljoista gluteenia sisältävät rukiin, ohran ja vehnän, saattaa viljakuidun määrä jäädä alhaiseksi. Tällöin myös kokonaiskuitutavoite, vähintään 25-35 g/pvä, saattaa olla hankala saavuttaa. Pelkillä kasviksilla kuitupotin kerääminen vaatii melkoisen määrän kasviksia eikä se ole järkevää, sillä viljakuiduilla on omat terveysvaikutuksensa. Leipä on mainio ja herkullinen viljakuidun lähde.

Nykyisin markkinoilta löytyy keliaakikoille paljon erilaisia herkullisia kuitupitoisia leipiä. Suomalaiset leipomot ovat onnistuneet kehittämään ainutlaatuisen leivontateknologian, joka mahdollistaa leivän leivonnan kaurasta ilman taikinan gluteenia. Monille sopii puhdaskaurasta valmistetut tuotteet ja tällöin tarjolla on kotimaisia suomalaisesta kaurasta valmistettuja leipiä, niin tuoreena, kuin pakasteinakin. Kaurakuidun ehdoton terveysetu on vatsaystävällisyyden lisäksi veren kolesterolia alentava betaglukaani.

Tattari on ”hyvis” kauran rinnalla

Mikäli keliaakikon ei ole mahdollista käyttää kauraa, on vaihtoehtona leipähyllyssä tattarileivät. Suomalaiset leipomot käyttävät raaka-aineena kotimaista tattaria ja tämä herkullinen hapanleipä sisältää sekin mukavasti vatsaa hellivää kuitua.

Tällä 36. viikolla juhlittiin myös Suomalaisen ruoan päivää 4.9. Muistathan tarkistaa myös gluteenittomista tuotteista, että valintasi kohdistuu mieluiten kotimaiseen tuotteeseen, jolloin tuet samalla kotimaisia tuottajia ja leipomoyrittäjiä.

Lisätietoja:
Terhi Virtanen, Leipätiedotus ry,
p. 040 5016279, email: terhi.virtanen@leipatiedotus.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *