Huomio

31.8. Uusien koronavirustartuntojen määrä pysyi elokuussa yhä alhaisena

PÄIVITETTY 1.9.2023 klo 10
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan virallisten eli laboratoriotesteissä ilmenneiden uusien koronavirustartuntojen määrä oli elokuussa hienoisessa kasvussa mutta yhä hyvin pieni viime syksyyn ja talveen verrattuna. Elokuussa uusia tartuntoja ilmeni koko maassa viiden viikon aikana 28.7.-31.8. 2023 yhteensä 1128. Kaikkiaan pandemian alusta eli vuoden 2020 maaliskuusta THL on rekisteröinyt Suomessa 1 484 331 virallista koronatartuntaa.

Pohjois-Savossakin uusien tartuntojen määrä pysyi vähäisenä ja oli elokuussa 53 eli suunnilleen sama määrä kuin heinäkuussa ja paljon viime syksyä sekä alkuvuotta alempi. Uusia tartuntoja ilmeni Kuopiossa 27, Varkaudessa 6, Lapinlahdella ja Siilinjärvellä 4, Joroisilla 3, Kaavilla, Leppävirralla ja Rautalammilla 2 sekä yhdet Iisalmessa, Suonenjoella ja Vesannolla. Muissa kunnissa ei uusia tartuntoja ollut. Pohjois-Savossa on todettu yhteensä 51 992 virallista koronatartuntaa.

Todellisuudessa tartuntojen määrä on kuitenkin niin maakunnassa kuin koko maassakin paljon THL:n ilmoittamaa suurempi, koska moni tartunnan saanut ei ole testauttanut itseään virallisesti tai ollenkaan tai on tehnyt epävirallisen kotitestin. Niinpä ei voi sanoa, että koronavirus olisi kokonaan selätetty. Mahdollista on tartuntojen maltillinen kasvu syksyn mittaan.

Kahden viime viikon tartuntamäärää asukaslukuun suhteuttava ilmaantumisluku oli elokuun lopussa Suomessa 9 ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 13. Niissä oli hyvin lievää nousua elokuussa. Naapurisairaanhoitopiireistä korkeimmat ilmaantumisluvut ovat Itä-Savossa, 33, Etelä-Savossa, 25, ja Pohjois-Karjalassa, 22, ja pienin Keski-Suomessa, 11.

Vesilaitosten jätevesistä löydettyjen koronavirusten määrä on pysynyt varsin alhaisena niin Kuopion Lehtoniemellä kuin koko maassakin.

Sairaalapotilaiden ja menehtyneiden määrät pudonneet yhä

Koronavirukseen sairastuneiden sairaalapotilaiden määrä on edelleen vähentynyt elokuussa ja oli kuukauden jälkipuolella erikois- ja perusterveydenhuollossa yhteensä 39. Määrä on lähes puolittunut elokuussa ja on selvästi viime syksyä sekä talvea alhaisempi.

Koronavirukseen kuolleiden määrä lisääntyi koko maassa elokuussa 87:llä 5940:een. Koronavirukseen sairastuneiden mutta muuhun pääsyyhyn menehtyneiden määrä kasvoi 70:llä 3277:een. Kuolemien määrän kasvu on selvästi hidastunut viime syksystä ja talvesta.

Uudet koronarokotukset hyvin vähissä

Uusien koronavirusrokotusten määrä on pysynyt elokuussa erittäin alhaisena, esimerkiksi neljänsien rokotusten osalta vain muutamissa sadoissa koko maassa. Pohjois-Savossa annettiin uusia neljänsiä koronarokotuksia vain joitakin kymmeniä. Neljästi rokotettuja on koko maassa noin 1,22 miljoonaa eli 21,8 prosenttia väestöstä ja 26,7 prosenttia yli 18-vuotiaista täysi-ikäisistä. Pohjois-Savossa neljästi rokotettuja on 66 772, mikä on 31,9 prosenttia yli 18-vuotiaista maakuntalaisista. Kuopiossa vastaavat lukemat ovat 30 185 henkilöä ja 28,5 prosenttia. (iLi)

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *