Luonto Ravinto Uutiset

Marttojen sienipäivässä 26.8. opitaan sienestämisen taitoja

Marttojen valtakunnallista sienipäivää vietetään perinteisesti elokuun viimeisenä lauantaina 26.8.2023. Sienipäivä aloittaa Marttojen sieniviikot, jotka jatkuvat 13.9. saakka. Sieniviikoilla marttapiirit ja -yhdistykset järjestävät sieninäyttelyjä, -retkiä ja -ruokakursseja eri puolilla Suomea. Osaan tapahtumista voi osallistua myös verkon kautta.

Syksyn sienisato talteen

Tämän vuoden sienitilanne on satoisa ja lähes poikkeuksellisen hyvä.

– Vaikuttaa siltä, että sieniä on lähes joka puolella Suomea, kertoo Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja, sieniasiantuntija Tuija Biskop.

Tänä vuonna sienimetsästä kannattaa poimia erityisesti vuoden sieneksi valittua haaparouskua. Haaparousku on runsassatoinen, ruokaisa ja monikäyttöinen sieni, se on myös helppo säilöä suolaamalla tai pakastamalla talven varalle. Rouskut on helppo tunnistaa sientä rikottaessa esiin tihkuvasta maitiaisnesteestä. 

– Luonnontuotteiden kerääminen, tunnistaminen ja hyödyntäminen ovat hyviä taitoja osana varautumista arjessa. Sienestäminen lisää paitsi omavaraisuutta, myös liikuntaa ja luonnon hyvinvointivaikutuksia arjessa sekä monipuolisuutta lautasella, sanoo kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitosta.

Sienipäivän ja -viikkojen tapahtumat

Marttapiirit ja -yhdistykset ympäri Suomea järjestävät sieniaiheisia tapahtumia ympäri Suomea sieniviikoilla 27.8.–13.9.2023. Marttapiirien järjestämät tapahtumat löytyvät listattuna Valtakunnallisen sienipäivän verkkosivulta: www.martat.fi/valtakunnallinen-sienipaiva.

Instagramin livelähetyksessä 14.9. tunnistetaan rouskuja

Marttojen Instagram-kanavan livelähetyksessä 14.9.2023 klo 11 on aiheena rouskut.

Rouskujen suvussa on monia hyviä ruokasieniä. Tutustumme metsästä sen hetkisiin löydettäviin rouskuihin, tuntomerkkeihin ja mahdollisiin näköislajeihin sekä minkälaisesta maastosta rouskuja kannattaa etsiä.

Livelähetyksen järjestää Pohjois-Karjalan Martat.

Lisätietoa

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *