Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 17.–29.8.2023

Seurakuntayhtymä saa ympäristödiplomin

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen luovuttaa kirkkohallituksen myöntämän ympäristödiplomin Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymälle ke 23.8.

Kuopion ev.lut. seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti 20.9.2021 ympäristödiplomin hakemisesta. Se on seurakuntia varten räätälöity väline, joka auttaa niitä täyttämään hyvin vastuutaan luomakunnasta.

Ympäristödiplomi on lähes kaikilla suurimmilla seurakunnilla ja seurakuntayhtymillä ja myös useilla pienillä seurakunnilla. Diplomi on voimassa myöntämisvuosi mukaan lukien viisi kalenterivuotta. 

Seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien ympäristötyötä ohjaa vahvistettu ympäristöohjelma.

Ympäristökatselmuksen auditoijat Mimma Kuurakka ja Kaarina Vepsäläinen kiittävät seurakuntayhtymää ympäristötoiminnan ja -tavoitteiden monipuolisuudesta. Kiitosta tuli myös tilojen käytön monimuotoisuudesta. 

Lue lisää verkkosivultamme.

Elämäntarinoita ja symboliikkaa hautausmaakävelyillä

Hautausmaa on monien kiehtovien tarinoiden ja muistojen paikka. Hautausmaakävelyillä nähdään monien paikkakuntalaisten merkkihenkilöiden haudat, kuullaan elämäntarinoita ja hämmästellään hautamuistomerkkien rikkautta ja symboliikkaa. Kävelyt ovat avoimia teitä paikkakunnan historiaan.

Kesällä 2023 opastettuja kävelykierroksia tehdään eri hautausmaille niin Kuopion keskustassa kuin Järvi-Kuopion ja Kallaveden seurakuntien alueellakin. Ensimmäinen kierros on jo toukokuussa, viimeinen elokuussa. Tänä vuonna kävelykierrosten teemoja ovat mm. ”Kuopiolaisia historian saatossa” sekä ”Kettulanlahden monimuotoinen hautausmaa”. 

Hautausmaakävelyt kesällä 2023 Kuopion ev.lut. seurakunnissa

Tutustu Tiekirkkoon

Tiekirkot ovat kirkkoja, jotka ovat auki kesäisin matkailijoita varten. Saat toisenlaisen tauon, kun kaarrat Tiekirkko-merkin nähdessäsi Tiekirkkoon. Vietä tauko hiljaisuudesta, kauneudesta ja pyhästä nauttien.

Matkustit missä päin Suomea tahansa, matkasi varrelle osuu Tiekirkkoja, joihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa! Ne tarjoavat tilaisuuden nähdä upeaa arkkitehtuuria, kuulla tarinoita paikallisesta historiasta tai hiljentyä hetkeksi omien ajatustensa äärellä.

Suomessa on kesäisin avoinna yli 260 Tiekirkkoa. Moniin kirkkoihin löytää tien varsilla olevien valkoisten Tiekirkko-kylttien avulla.

Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan saanut siivet. Mukana on sekä evankelisluterilaisia että ortodoksisia kirkkoja. Uusia kirkkoja tulee mukaan joka vuosi.

Tiekirkoista löytyy tietoa myös Facebookista ja Instagramista tililtä @tiekirkot. Ota Tiekirkot seurantaan sosiaalisessa mediassa ja ihastele ihmisten kirkkobongausta tunnisteella #tiekirkko.

Tiekirkko matkasi varrella on avoinna sinua varten – pysähdy toisenlaiseen taukopaikkaan.

Tiekirkot.fi

Konsertteja

 • Nilsiän taiteiden juhla -kirkkokonsertti Nilsiän kirkossa pe 18.8. klo 19.15–20. Taiteiden juhlan konsertti \”Sieluni sävelet\”. Vapaa pääsy, ohjelma 5 €. Järj. Nilsiän Musiikinystävät ry.
 • Kuorojen venetsialaiset Tuomiokirkon portailla la 26.8. klo 16. Kuorojen venetsialaisten suurkuoron (n. 200 laulajaa) esitys kirkon portailla. Sateen sattuessa sisällä. 
 • Iltaruskon aikaan -konsertti Karttulan kirkossa su 27.8. klo 18. Pirjo Honkanen, laulu ja Johanna Isokangas, piano/urut. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Kirkonmenoja

 • Brynolfin päivän perinnejumalanpalvelus ja ehtoollisen vietto Juankosken Tehtaankirkossa su 20.8. klo 10. Pihakahvit. Juankosken kulttuurihistoriallisen seuran tarjoamana. 
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 23.8. klo 18.
 • Ekaluokkalaisten koulutielle siunaaminen Kaavin kirkossa pe 25.8. klo 12.15.
 • Luomakunnan sunnuntain koko perheen jumalanpalvelus Kallaveden kirkon sivupihalla Pörriäisniityn luona su 27.8. klo 10. Mehu- ja makkaratarjoilu. Koirille juoma- ja herkkupiste.
 • Luontokirkko Vehmersalmen kirkon kirkonmäellä su 27.8. klo 13.
 • Tuomasmessu Alavan kirkossa su 27.8. klo 18. Tuomasmuusikot. Ennen messua Tuomasolkkari seurakuntasalissa klo 17.
 • Iltamessu Maaningan kirkossa su 27.8. klo 18.

Kokoonnumme yhteen

 • Illanvietto, yhteislauluja ja nyyttikestit pastori Nihal Fernandon perheen kanssa Kuopion Vanhan pappilan pihalla pe 18.8. klo 16. Sri Lankan anglikaanisen kirkon pastori Nihal Fernando ja hänen perheensä vierailevat Kuopiossa. Nyyttikestit, seurakunnan puolelta teetarjoilu.
 • Sadonkorjuun Majataloilta Kallaveden kirkossa la 19.8. klo 17.30. Musiikki ja puhe pastori Kaisa ja diakoni Timo Tuikkanen. Ruokailu, aikuiset 8 €, alle 12 v. 3 €, alle 4 v. maksutta. Kahvitarjoilu. Lapsiparkki, kirjamyynti, rukouspalvelu.
 • Naisten lenkkipiiri Poukaman leirikeskuksessa Takkatuvalla ma 21.8. klo 18. Yhteinen hetki keskustellen ja virsiä laulaen. Sauna ja iltapala 5 €/hlö. Seuraavat kokoontumiset 4.9., 18.9., 2.10., 23.10., 6.11., 20.11., 4.12. ja 18.12. klo 18–20.30. Lisätietoja Heli Vuojärvi p. 050 567 9462. Poukamantie 105.
 • Meidän Maaninka -tapahtuma kaikenikäisille Maaningan urheilutalolla ke 23.8. klo 15. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Maaningantie 49. 
 • Kyynelten laulut Kuopion Vanhassa Pappilassa to 24.8. klo 19. Yhteislauluilta lauluntekijä Juuso Happosen laulujen kyydissä. Juuso Happosen Kyynelten lauluissa eletään vahvasti pienen ihmisen iloja ja suruja suuren Jumalan syleilyssä. Nämä laulut ovat parhaimmillaan yhdessä laulettuina ja koettuina. Ja Kuopion vanhin olohuone Vanhalla Pappilalla juuri oikea paikka laulaa ja kokea ne! Vapaa pääsy.
 • Kirkonmäki juhlii Kuopion tuomiokirkon mäellä pe 25.8. klo 17–19. Mukavaa yhdessäoloa ja toimintapisteitä koko perheelle.
 • Klubi-ilta Postitalon seurakuntakeskuksella kahviossa pe 25.8. klo 19. Dave Forestfield ja Jere Venäläinen. Liput ovelta 20 €, sis. iltapalan. Terveisiä Afrikasta Petosen seurakuntatalon pihalla ma 28.8. klo 17. Terveisiä Afrikasta -tositarinointia Ugandasta! Vietetään yhteistä iltapäivää kuunnellen lähetystyöntekijä Ulla Maarit Variksen tarinoita Ugandasta. Arfikkalaisten aarteitten puoti: kangastuotteita, teetä. Vohvelinpaistoa.

Sinua tarvitaan – tule mukaan ystävätoimintaan!

Ilahduta ikäihminen tai tule perheen ystäväksi. Moni yksinäinen toivoo, että joku kävisi juttelemassa, tulisi kaveriksi kävelylenkille, kävisi lukemassa päivän lehden, lähtisi kaveriksi vaikka kauppareissulle, kerhoon tai teatteriin. Ystävätoiminta on tavallisen ihmisen taidoin tehtävää auttamista, tukemista ja kuuntelua. Vapaaehtoistyössä saat myös omaan elämääsi sisältöä antaessasi aikaasi ja lahjasi käyttöön. 

Puijon ja Kallaveden seurakuntien yhteinen ystävätoimijoiden koulutusilta ke 4.10. klo 17.30–19.30 Puijon kirkolla. Ilm. 17.9. mennessä verkossa kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat tai p. 040 4848 370/ Riitta Reima, p. 040 4848 438/Riikka Tiainen.

Rukoile niin kuin osaat -itsetuntemusretriitti

Ihmisenä kasvamisesta ja moninaisuudesta kiinnostuneille. Hiljentymisen hengellisiä polkuja etsiville. Retriittipäivät 3.9., 17.9. ja 1.10. klo 18–20 Alavan kirkon alasalissa.

Retriittiin haku perjantaihin 11.8. mennessä sähköisesti kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat

Ohjaajina: Mirja Kontio, FL, sertifioitu enneagrammiohjaaja ja Liisa Seppänen, pastori, retriitinohjaaja

Sydänrukouksen päivä 8.10. Alavan kirkossa

Sydänrukous on sisterssiläismunkki Thomas Keatingin kollegoineen kehittämä hiljaisen rukouksen muoto. Sydänrukouksesta puhutaan myös keskittävänä tai ydinrukouksena (centering prayer). Päivä on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Iltapäivässä on myös oma, erityisesti retriitinohjaajille suunnattu osio retriittityön kuulumisiin ja ajankohtaisasioihin liittyen. Kouluttajana Sirkku Aitolehti.

Päivän ohjelma:
klo 11 messu
klo 13 työskentely: johdatusta sydänrukoukseen
klo 15 kanava 1: sydänrukous, kanava 2: retriitinohjaajat
klo 16.30 päätösrukous

Ohjelma sisältää lounaan sekä iltapäiväkahvin.

Ilmoittautuminen pe 22.9. mennessä verkossa tämän linkin kautta

Lisätietoja: Anna Väätäinen, p. 044 705 0612, anna.vaatainen@evl.fi

Lisää Kuopion seurakuntien tapahtumia  löydät verkkosivuiltamme ja Kirkko ja koti -lehdestä. Lehteä voit lukea myös verkossa.

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *