Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 8.–22.8.2023

Suuremman suojassa

Kirkkohetkessä siunaamme lapsen koulutielle yhdessä hänen vanhempansa, kumminsa tai muun läheisensä kanssa.

 • Koulutielle siunaaminen Neulamäen kirkossa ke 9.8. klo 17. Jäätelötarjoilu.
 • Koulutielle siunaaminen Kallaveden kirkossa ke 9.8. klo 17.
 • Koulutielle siunaaminen Pyhän Johanneksen kirkossa ke 9.8. klo 18. 
 • Koulutielle siunaaminen Petosen seurakuntatalolla ke 9.8. klo 18.15.
 • Koulutielle siunaaminen Alavan kirkossa ke 9.8. klo 18.30. Jäätelötarjoilu.
 • Koulutielle siunaaminen Maaningan kirkossa to 10.8. klo 18. Jäätelötarjoilu.
 • Messu ja koulutielle siunaaminen Kallaveden kirkossa su 13.8. klo 10.
 • Messu ja koulutielle siunaaminen Syvänniemen kirkossa su 13.8. klo 13.
 • Messu ja koulutielle siunaaminen Vehmasmäen kappelissa su 13.8. klo 14.

Elämäntarinoita ja symboliikkaa hautausmaakävelyillä

Hautausmaa on monien kiehtovien tarinoiden ja muistojen paikka. Hautausmaakävelyillä nähdään monien paikkakuntalaisten merkkihenkilöiden haudat, kuullaan elämäntarinoita ja hämmästellään hautamuistomerkkien rikkautta ja symboliikkaa. Kävelyt ovat avoimia teitä paikkakunnan historiaan.

Kesällä 2023 opastettuja kävelykierroksia tehdään eri hautausmaille niin Kuopion keskustassa kuin Järvi-Kuopion ja Kallaveden seurakuntien alueellakin. Ensimmäinen kierros on jo toukokuussa, viimeinen elokuussa. Tänä vuonna kävelykierrosten teemoja ovat mm. ”Kuopiolaisia historian saatossa” sekä ”Kettulanlahden monimuotoinen hautausmaa”. 

Hautausmaakävelyt kesällä 2023 Kuopion ev.lut. seurakunnissa

Tutustu Tiekirkkoon

Tiekirkot ovat kirkkoja, jotka ovat auki kesäisin matkailijoita varten. Saat toisenlaisen tauon, kun kaarrat Tiekirkko-merkin nähdessäsi Tiekirkkoon. Vietä tauko hiljaisuudesta, kauneudesta ja pyhästä nauttien.

Matkustit missä päin Suomea tahansa, matkasi varrelle osuu Tiekirkkoja, joihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa! Ne tarjoavat tilaisuuden nähdä upeaa arkkitehtuuria, kuulla tarinoita paikallisesta historiasta tai hiljentyä hetkeksi omien ajatustensa äärellä.

Suomessa on kesäisin avoinna yli 260 Tiekirkkoa. Moniin kirkkoihin löytää tien varsilla olevien valkoisten Tiekirkko-kylttien avulla.

Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan saanut siivet. Mukana on sekä evankelisluterilaisia että ortodoksisia kirkkoja. Uusia kirkkoja tulee mukaan joka vuosi.

Tiekirkoista löytyy tietoa myös Facebookista ja Instagramista tililtä @tiekirkot. Ota Tiekirkot seurantaan sosiaalisessa mediassa ja ihastele ihmisten kirkkobongausta tunnisteella #tiekirkko.

Tiekirkko matkasi varrella on avoinna sinua varten – pysähdy toisenlaiseen taukopaikkaan.

Tiekirkot.fi

Konsertteja

 • Värikamari Tuusniemellä Tuusniemen seurakuntakodilla ke 9.8. klo 18. Koetaan uudenlaista elämyksellisyyttä, kun saksofonisti Pekka Toivanen yhtyeineen ja kuvataiteilija Ulla Remes työstävät myyttistä matkaa alkulauluun poikkitaiteellisesti. Musiikki, läsnäolijat, livemaalaus ja kokonaisuuden tunneilmapiiri ovat keskiössä Värikamari-kiertueella. Vapaa pääsy.
 • Kesän iltamusiikki – ”Yötön yö” Tuomiokirkossa to 10.8. klo 20. Piia Rytkönen, sopraano; Tuula Hällström, piano. Vapaa pääsy, ohjelma 15/10 €.
 • Hengellisen musiikin konsertti Syvänniemen kirkossa su 13.8. klo 18. Liisa Karhu, viulu, Sirja-Mari Taskinen, laulu. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Kirkonmenoja

 • Perjantai-illan ehtoollishetki Puijon kirkossa pe 11.8. klo 19.30–20.
 • Perinnejumalanpalvelus vanhaan malliin Tuusniemen kirkossa su 13.8. klo 10. Kahvitarjoilu. 
 • Kansanlaulukirkko Inkilänmäen Tätilässä su 13.8. klo 12. Inkilänmäen perinnepäivä. Naapurin Pojat musisoi. Kahvit. Inkiläntie 7b.
 • Perinnejumalanpalvelus vanhaan malliin Kaavin kirkossa su 13.8. klo 13.
 • Metsäkirkko Puijonnokan laavulla su 13.8. klo 14. Omat kahvit termariin, seurakunta tarjoaa pullat. Laavulle pääsee Puijonsarvesta Aaro J. Jalkasen muistomerkin kohdalta, joka sijaitsee Puijonsarventien varrella. Muistomerkkiä vastapäätä tien toisella puolella on autoille paikoitusalue. Puijonsarven suunnasta laavulle on kävelymatkaa n. 800 m. Laavulle pääsee myös Puijon tornilta, jolloin matkaa tulee noin 3,5 km suuntaansa.
 • Korkeakosken ekumeeninen luontokirkko Maaningalla su 13.8. klo 14. Kahvitarjoilu, jonka jälkeen työikäisten kanjonikierros. Korkeakoskentie 107, Maaninka.
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 16.8. klo 18.
 • Savolainen messu Tuusniemen kirkossa ke 16.8. klo 18. Janne Saarelainen ja muut musisoijat. Huomaa poikkeava aika.
 • Iltakirkko – terveisiä lähetyskentiltä Petosen seurakuntatalolla ke 16.8. klo 18.30. Ehtoolliskirkossa mukana Matti ja Anna Maija Kaipainen Kylväjästä. Iltatee.
 • Byrnolfin päivän perinnejumalanpalvelus ja ehtoollisen vietto Juankosken Tehtaankirkossa su 20.8. klo 10. Pihakahvit. Juankosken kulttuurihistoriallisen seuran tarjoamana. 

Sinua tarvitaan – tule mukaan ystävätoimintaan!

Ilahduta ikäihminen tai tule perheen ystäväksi. Moni yksinäinen toivoo, että joku kävisi juttelemassa, tulisi kaveriksi kävelylenkille, kävisi lukemassa päivän lehden, lähtisi kaveriksi vaikka kauppareissulle, kerhoon tai teatteriin. Ystävätoiminta on tavallisen ihmisen taidoin tehtävää auttamista, tukemista ja kuuntelua. Vapaaehtoistyössä saat myös omaan elämääsi sisältöä antaessasi aikaasi ja lahjasi käyttöön. 

Puijon ja Kallaveden seurakuntien yhteinen ystävätoimijoiden koulutusilta ke 4.10. klo 17.30–19.30 Puijon kirkolla. Ilm. 17.9. mennessä verkossa kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat tai p. 040 4848 370/ Riitta Reima, p. 040 4848 438/Riikka Tiainen.

Kokoonnumme yhteen

 • Pihaseurat Kuopion Vanhassa Pappilassa ke 9.8. klo 18. Nihal Fernando Sri Lankasta. Kahvit ennen seuroja, vapaaehtoinen maksu.
 • Vaikutelmia – nykytanssiesitys klassisen pianomusiikin säestyksellä Puijon kirkon alapihalla, Sammakkolammen puolella la 12.8. klo 11–11.15. Ulkoilmateoksessa yhdistyy ranskalaisten impressionismin aikakauden säveltäjien Debussyn ja Ravelin musiikkia sekä abstraktia nykytanssia. Tanssija tuo liikekielen kautta ranskalaisia vivahteita tanssiinsa ja eleisiinsä. Liike inspiroituu paitsi sävelletystä musiikista myös neljästä tilassa olevasta pisteestä, joita tanssija hyödyntää esityksessä. Pianisti: Juan Pablo Muñoz Bulla. Tanssija: Virva Torkko-Muñoz. Vapaa pääsy.
 • Laula kanssamme! Yhteisvastuun hyväksi Karttulan seurakuntakodilla ke 16.8. klo 18. Yhteislaulutilaisuus, lauletaan  osallistujien toivomia lauluja Virsikirjasta ja Viisikielisestä. Kolehti Yhteisvastuulle. Mehu- ja keksitarjoilu.
 • Illanvietto, yhteislauluja ja nyyttikestit pastori Nihal Fernandon perheen kanssa Kuopion Vanhan pappilan pihalla pe 18.8. klo 16. Sri Lankan anglikaanisen kirkon pastori Nihal Fernando ja hänen perheensä vierailevat Kuopiossa. Nyyttikestit, seurakunnan puolelta teetarjoilu.
 • Sadonkorjuun Majataloilta Kallaveden kirkossa la 19.8. klo 17.30. Musiikki ja puhe pastori Kaisa ja diakoni Timo Tuikkanen. Ruokailu, aikuiset 8 €, alle 12 v. 3 €, alle 4 v. maksutta. Kahvitarjoilu. Lapsiparkki, kirjamyynti, rukouspalvelu.
 • Naisten lenkkipiiri Poukaman leirikeskuksessa Takkatuvalla ma 21.8. klo 18. Yhteinen hetki keskustellen ja virsiä laulaen. Sauna ja iltapala 5 €/hlö. Seuraavat kokoontumiset 4.9., 18.9., 2.10., 23.10., 6.11., 20.11., 4.12. ja 18.12. klo 18–20.30. Lisätietoja Heli Vuojärvi p. 050 567 9462. Poukamantie 105.

Rukoile niin kuin osaat -itsetuntemusretriitti

Ihmisenä kasvamisesta ja moninaisuudesta kiinnostuneille. Hiljentymisen hengellisiä polkuja etsiville. Retriittipäivät 3.9., 17.9. ja 1.10. klo 18–20 Alavan kirkon alasalissa.

Retriittiin haku perjantaihin 11.8. mennessä sähköisesti kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat

Ohjaajina: Mirja Kontio, FL, sertifioitu enneagrammiohjaaja ja Liisa Seppänen, pastori, retriitinohjaaja

Sydänrukouksen päivä 8.10. Alavan kirkossa

Sydänrukous on sisterssiläismunkki Thomas Keatingin kollegoineen kehittämä hiljaisen rukouksen muoto. Sydänrukouksesta puhutaan myös keskittävänä tai ydinrukouksena (centering prayer). Päivä on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Iltapäivässä on myös oma, erityisesti retriitinohjaajille suunnattu osio retriittityön kuulumisiin ja ajankohtaisasioihin liittyen.

Kouluttajana Sirkku Aitolehti.

Päivän ohjelma:
klo 11 messu
klo 13 työskentely: johdatusta sydänrukoukseen
klo 15 kanava 1: sydänrukous, kanava 2: retriitinohjaajat
klo 16.30 päätösrukous

Ohjelma sisältää lounaan sekä iltapäiväkahvin.

Ilmoittautuminen pe 22.9. mennessä verkossa tämän linkin kautta

Lisätietoja: Anna Väätäinen, p. 044 705 0612, anna.vaatainen@evl.fi

Lisää Kuopion seurakuntien tapahtumia  löydät verkkosivuiltamme ja Kirkko ja koti -lehdestä. Lehteä voit lukea myös verkossa.

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *