Huomio

Kiireettömään hoitoon on päästävä nykyistä nopeammin 1.9.2023 alkaen

Ihmisille on tarjottava perusterveydenhuollossa kiireetöntä hoitoa nykyistä lyhyemmässä ajassa 1.9.2023 alkaen. Avosairaanhoidon odotuksen enimmäisaika lyhenee kolmesta kuukaudesta 14 vuorokauteen, ja suun terveydenhuollon kuudesta kuukaudesta neljään kuukauteen.

Lisäksi potilaan on 1. syyskuuta alkaen saatava arvio hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä samana päivänä, kun hän on ollut yhteydessä terveydenhuollon toimintayksikköön. Säännöksen muutos koskee myös perusterveydenhuollon suun terveydenhuoltoa. Yksilöllisessä arviossa hoidon tarpeesta arvioidaan myös se, tarvitseeko potilas hoitoa nopeammin kuin lain edellyttämässä enimmäisajassa.  

Eduskunta hyväksyi hoitotakuuta koskevan lakimuutoksen marraskuussa 2022. Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti hyvinvointialueille ohjeen säännösten toimeenpanosta 14.7.2023. Muutos vaikuttaa hyvinvointialueen tai Helsingin kaupungin järjestämisvastuulla olevan perusterveydenhuollon lisäksi opiskeluterveydenhuoltoon ja vankiterveydenhuoltoon. 

Tiukennettu hoitotakuu koskee hoitoa, jossa on kysymys sairastumisesta, vammasta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta, uusista oireista tai toimintakyvyn alenemasta. 

Lisätietoa

lääkintöneuvos Tapani Hämäläinen, p. 0296 163 065 etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *