Huomio

30.6. Koronavirustartunnat hupenivat hyvin vähiin kesäkuussa

PÄIVITETTY 30.6.2023 klo 11
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n rekisteröimät, virallisesti laboratoriotesteillä todetut uudet koronavirustartunnat hupenivat kesäkuussa Suomessa ennätysvähiin yli kolmivuotisen pandemian aikana. Niitä ilmeni neljässä viikossa vain 1993 tapausta. Toukokuussa tartuntoja oli vielä reilusti yli tuhat viikossa ja kuukaudessa reilut 5 000 sekä huhtikuussa suunnilleen saman verran.

Pandemian aikana on virallisia tartuntoja rekisteröity runsaat 1,482 miljoonaa. Todellisuudessa tartuntoja on kuitenkin huomattavasti enemmän, koska moni koronaan sairastunut on etenkin tänä ja viime vuonna tehnyt vain epävirallisen kotitestin tai ei ole testannut / testauttanut itseään ollenkaan.

Koronatartuntojen merkittävästä vähenemisestä kertoo sairaanhoitopiirien kahden viime viikon tartuntamäärää asukaslukuun (100 000 as.) suhteuttava ilmaantumisluku. Koko maassa se putosi kesäkuussa 37:stä 15:een ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 30:stä 9:ään. Kesäkuun lopussa suurin ilmaantumisluku oli naapurisairaanhoitopiireistä Itä-Savossa 38, Etelä-Savossa 37 ja Kainuussa 35, sekä pienin Keski-Suomessa 6 ja Pohjois-Karjalassa 7. Koko maassa suurin luku on Etelä-Karjalassa, 56.

Pohjois-Savossa löytyi kesäkuussa uusia virallisesti todettuja koronatartuntoja vain 58, joista Kuopiossa 41. Toukokuussa tartuntoja oli vielä yli 300. Varkaudessa tartuntoja oli 5, Siilinjärvellä 3, Iisalmessa ja Lapinlahdella 2 sekä Joroisilla, Kiuruvedellä, Leppävirralla, Suonenjoella ja Vesannolla 1. Yhdeksässä kunnassa tartuntoja ei ollut yhtään kesäkuussa. Kaikkiaan Pohjois-Savossa on koronapandemian aikana rekisteröity tartuntoja 51 921.

Menehtyneiden ja sairaalahoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrä supistui tuntuvasti

Koronavirukseen menehtyneitä THL rekisteröi kesäkuussa yhteensä 134, mikä on kevättä ja talvea selvästi vähemmän. Kaikkiaan on koronatartuntaan kuollut pandemian aikana 5757. Koronaan sairastuneita mutta muuhun pääsyyhyn menehtyneitä on pandemian aikana ollut 3117. Kesäkuun aikana tällaisia tapauksia oli 82.

Koronatartunnan vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden määrä väheni touko-kesäkuussa yli 200:lla 134:een kesäkuun puoliväliin mennessä. Sekin kertoo koronaviruksen vaarallisuuden lientymisestä.

Vesilaitosten jätevesistä tehtyjen koronavirustutkimusten perusteella korona on vähenemässä niin koko maan kuin Kuopion Lehtoniemen laitoksenkin tulosten mukaan.

Koronarokotukset ovat hiipuneet lähes tyystin

Koronavirusrokotteiden anto hiipui kesäkuussa lähes tyystin ja vielä toukokuustakin. Kuukauden aikana Suomessa annettiin neljänsiä koronarokotuksia yhteensä 710. Ensimmäisen rokotuksen saaneiden määrä kasvoi 160:lla. Kaikkiaan neljänsiä koronarokotuksia on annettu pandemian aikana noin 1 262 500, mikä on 21,9 prosenttia koko väestöstä ja 26,8 prosenttia yli 18-vuotiaista. Vähintään yhden koronarokotuksen saaneita on nin 4 547 500, joten noin miljoona suomalaista ei ole ottanut yhtään koronarokotusta.

Pohjois-Savossa otettiin kesäkuussa neljänsiä koronarokotuksia vain 20, joista 15 Kuopiossa. Kaikkiaan Pohjois-Savossa on otettu pandemian aikana 66 734 neljättä koronarokotusta, kun Kuopiossa lukema on 30 130. Vähintään yhden koronarokotuksen on ottanut 184 741 pohjoissavolaista, joista 92 772 on kuopiolaisia. Rokotusaktiivisuus on ollut niin Kuopiossa kuin koko maakunnassakin keskimääräistä aktiivisempaa. (ILi)

—————

HYVISFORUMIN TOIMITUS: Koronavirustartuntojen seuranta toistaiseksi ”hyllylle”

– Koronaviruspandemian alkuajoista eli keväästä 2020 lähtien tartuntatilannetta ja sittemmin myös rokotustilannetta viikottain ja tänä vuonna kuukausittan seurannut sekä raportoinut Hyvisforum laittaa heinäkuun alusta raportoinnin ”hyllylle” ainakin toistaiseksi. Virallisesti eli laboratoriotesteillä todettujen tartuntojen määrät ovat edelleen vähentyneet touko-kesäkuussa merkittävästi Suomessa ja Pohjois-Savossa lähes olemattomiin. Lisäksi valtioneuvosto on ilmoittanut, ettei koronavirusta pidetä enää yleisvaarallisena vaan ns valvottavana sairaustena 30.6.2023 alkaen. Jos tilanne kääntyy merkittävästi huonommaksi, voidaan raportointiin palata. Seurantaa teemme toistaiseksi esimerkiksi netissä THL:n koronakartta -sivustolta. (ILi)

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *