Vieras vastaa

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Markku Rautio

1. Kuka olet ?

Olen Markku Rautio, 47-vuotias ja asun Iisalmessa. Perheeseeni kuuluu vaimo, kolme poikaa (19, 17 ja 12 vuotta) ja kaksi lyhytkarvaista chihuahua-koiraa.

2. Mitä teet työksesi ja/tai harrastukseksesi?

Työskentelen Itä-Suomen aluehallintovirastossa työsuojelun vastuualueen johtajana. Lisäksi toimin jäsenenä työneuvostossa, joka on työ- ja elinkeinoministeriön alainen erityisviranomainen. Vapaa-ajalla olen mukana kotikaupunkini kunnallispolitiikassa kaupunginvaltuuston varavaltuutettuna, teknisen lautakunnan jäsenenä sekä Maanmittauslaitoksen kiinteistötoimitusten uskottuna miehenä.

Vapaa-aikanani harrastan liikuntaa, mökkeilyä ja perheen kanssa puuhailua. Omakotitalon pihatöitäkin tulee tehtyä; talvella lumitöitä ja kesällä puutarhahommia. Talvilajeista ykkösenä tällä hetkellä on hiihto. Kesällä haaveissa on aktivoitua pyörä- ja juoksulenkkeihin.

3. Mitä mielestäsi on hyvinvointi?

Hyvinvointi on mielestäni sitä, että asiat ovat tasapainossa. Täytyy olla sellaista tekemistä, jonka kokee tärkeäksi ja jossa pääsee haastamaan itseään. Lisäksi täytyy olla vastapainoa, jossa voi rentoutua ja nauttia. Hyvinvoivan ihmisen työ, vapaa-aika, ravinto ja lepo ovat tasapainossa. Jos jotain on liikaa tai liian vähän, tasapaino katoaa ja hyvinvointi vaarantuu. Kaavaa oikealle tasapainolle ei ole –  se pitää itse etsiä.

4. Oletko mielestäsi saavuttanut hyvinvoinnin elämässäsi – jos niin millä keinoin?

Mielestäni olen saavuttanut hyvinvoinnin elämässäni. Olen haastanut itseäni rohkeasti ja päässyt tekemään todella monenlaisia asioita. Olen ollut erilaisissa työpaikoissa, tehtävissä sekä toimissa ja oppinut niiden kautta, mitä haluan tehdä. Olen löytänyt itselleni sopivan tasapainon työn ja vapaa-ajan välillä. Lisäksi olen ollut mukana lasten harrastuksissa ja saanut iloita riemun hetkissä sekä olla tukena pettymyksissä. Myös läheisten hyvinvointi on minulle tärkeää – juuri nyt tuntuu, että palaset elämässä ovat kohdallaan.

5. Mikä on tärkein sanomasi ja viestisi Hyvisforumin lukijoille hyvinvointiin liittyen?

Hyvinvointi ei ole yksi iso askel tai sormien napsautus. Uskon, että hyvinvointi tulee pienin askelin. Prosesseja kehitetään Kaizen-menetelmällä. Tätä samaa pienin askelin tapahtuvaa jatkuvan parantamisen filosofiaa voi soveltaa myös hyvinvoinnin kehittämiseen. Mitä teen tänään paremmin kuin eilen? Lisäksi kannattaa muistaa, että toisten ihmisten hyvinvointi peilautuu omaan hyvinvointiin. Mitä teen toisten hyväksi tänään?

+ Jokeri: Mitä uutta toivot ja/tai aiot toteuttaa tänä vuonna 2023?

Jokerikysymykseen vastaan, että uudistuminen liittyy omalta osaltani keskeisesti hyvinvointiin. Työssä maailma muuttuu koko ajan, joten muutos on välttämätöntä. Pyrin työssäni hallitsemaan muutosta eli ennakoimaan ja muuttumaan jo ennen kuin on pakko. Olen mieluummin kuljettaja kuin matkustaja. Varmaan siksi olen päätynyt työelämässä esihenkilörooleihin. Vapaa-ajalla haluan myös uudistua, käydä uusissa paikoissa, kokea uusia asioita ja niin edelleen.

Tulevana kesänä on haaveissa käydä jossakin kulttuuritapahtumassa kuten kesäteatterissa tai konsertissa. En ole suunnitellut ohjelmaa liian tarkkaan, koska työssä kalenteri on täysi ja hetkittäin mennään melkeinpä minuuttiaikataululla. Lomalla minulle on tärkeää, että voi mennä sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä ja juuri siihen hetkeen sopivalta.

Markku Rautio harrastaa poikiensa kanssa monenlaisia liikuntalajeja. Kuvassa Iisalmen Kangaslammin frisbeegolf-rata, väylä 1. Kuva: Mikko Rautio.

 Markku Rautio

Kuva tekstin alussa: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *