Sisä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ottavat käyttöön potilasturvallisuutta parantavan ohjelman, Tilannekuva UNA -sovelluksen. Se kokoaa yhteen asiakkaan sosiaali- ja terveystiedot eri järjestelmistä. Ohjelma helpottaa ammattilaisten työtä Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
Uusimpana Rautalammin terveyskeskuksen ja Suonenjoen terveysaseman vastaanottotoiminta sekä Suonenjoen vuodeosasto ottavat käyttöön Tilannekuva UNA -sovelluksen.
Asiakkaalle uudistus näkyy, kun ammattilaiset pyytävät häneltä käynnin yhteydessä sote-suostumuksen. Suostumuksen antaminen on vapaaehtoista. Jos asiakas antaa sote-suostumuksen, häntä hoitava ammattilainen näkee kaikki asiakkaan ajantasaiset sosiaali- ja terveystiedot yhdellä kertaa.
Sisä-Savon jälkeen Varkaudessa
Tilannekuva kokoaa yhteen esimerkiksi asiakkaan käyntitiedot, diagnoosi- ja ensihoidon sekä kotihoidon tiedot. Samoin asiakkaan hoitotahto, eristys-infektiotiedot ja riskitiedot näkyvät Tilannekuvassa.
– Tiedon hallinta nopeutuu ja potilasturvallisuus paranee, kun ammattilainen näkee yhdellä silmäyksellä asiakkaan kokonaiskuvan, Pohjois-Savon hyvinvointialueen hankepäällikkö Sami Haapamäki kuvaa.
Tilannekuva-sovellus on jo laajasti käytössä Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Sisä-Savon jälkeen ohjelman käyttöä laajennetaan Varkaudessa. Tällä hetkellä ohjelmaa käyttävät Varkaudessa jo päivystyksen ja kotihoidon työntekijät.
Piti olla mahdotonta
Tilannekuva on otettu hyvinvointialueella ensin käyttöön kiireellistä hoitoa antavissa yksiköissä. Sen jälkeen käyttöä on laajennettu muihin ei-kiireellisiin palveluihin kuten esimerkiksi lääkärien ja hoitajien vastaanotoille.
– Tavoitteena on, että sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät toimivat yhteen ja tieto kulkee tehokkaasti ammattilaisten välillä. Nyt ammattilainen näkee kaikki tiedot kerralla, vaikka ei ole kauaakaan, kun sen piti olla mahdotonta, Haapamäki summaa.
Tietolaatikko: Mikä UNA tilannekuva on
Tilannekuva UNA kokoaa nimensä mukaisesti asiakkaan ajantasaiset sosiaali- ja terveystiedot yhteen näkymään tietokoneen näytöllä. Ohjelma hakee tietoja niin paikallisista potilas- ja asiakastietojärjestelmistä kuin kansallisista lähteistä kuten Kanta-palveluista. Esimerkiksi käyntitiedot yksityisiltä lääkäriasemilta siirtyvät Kanta-palveluiden kautta ammattilaisten nähtäviksi.
Ohjelmaa käyttävät Pohjois-Savon hyvinvointialueella muun muassa lääkärit, lähihoitajat, sairaanhoitajat ja sosiaalityöntekijät.
Sovelluksen on kehittänyt UNA Oy yhteistyössä sote-alan ammattilaisten kanssa.
UNA Oy on hyvinvointialueiden omistama kehitys- ja asiantuntijayhtiö. Pohjois-Savon hyvinvointialue on yksi UNA Oy:n omistajista.