Julkishallinto Kumppanit

PS HYTE-viesti 6/2023

Pohjois-Savon HYTE –viesti kokoaa tietoa, vinkkejä ja tapahtumia alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminnasta. HYTE-viesti lähetetään kerran kuukaudessa joka kuukauden ensimmäinen torstai. HYTE-viestiä saa välittää eteenpäin. Pohjois-Savon HYTE löytyy myös Facebookista Pohjois-Savon HYTE, Pohjois-Savon ehkäisevä mielenterveys ja päihdetyö ja Twitteristä PSHYTE sekä Instagramista PohjoisSavonHYTE  ja nettisivuilta

ASUKKAILLE

Oma Verkkopuntari itsehoidon tueksi – elintapoihin ja painonhallintaan tukea ilman ohjaajaa. Pääteemat ovat ravitsemus, liikkuminen, voimavarat ja lepo. Oma Verkkopuntarin avulla opit tunnistamaan vahvuutesi ja etenet rennosti kohti pysyviä elintapamuutoksia ja kokonaisvaltaista hyvinvointia! Ohjelma alkaa 11 viikon aloitusvaiheella, jonka jälkeen alkaa ylläpitovaihe. 
Tarvitset internetyhteyden ja laitteen (tietokone, tabletti tai puhelin), jolla osallistua. Verkkokurssin materiaali on käytössäsi vuoden ajan. Ilmoittautuneille lähetetään ennen aloitusta kutsu osallistua Satakunnan sydänpiirin seurantakyselyyn, johon osallistuminen on vapaaehtoista. Ilmoittautuminen tästä linkistä. Lisätietoa: verkkopuntari@sydan.fi, p.050 342 8945

Pohjois-Savon koulu- ja päiväkotirauhan julistus 25.8.2023 klo 10Kuopion torilava ja streemattuna. Järjestäjänä: Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen HYTE- ja osallisuus palvelualue. Koulu- ja päiväkotirauhan julistaa Viivi. Tule paikan päälle tai seuraa netissä. Lisätietoja.

Verkkovanhempainilta aiheesta Kiusaaminen ja häirintä peli- ja somealustoilla. Vanhempi – kulje askel edellä! 5.9.2023 klo 18-19.30 Liity mukaan teams yhteyksin. 

Välitäthän kuntasi asukkaille kohdistettua viestintää. Pohjois-Savon HYTE kokoaa kahden viikon välein Tiesitkö että… vinkkejä kuntalaisille. Tällä kertaa vinkkinä: ”Tupakoinnin lopettaminen ei ole koskaan myöhäistä”. Lue lisää

Tiesitkö, että ruokavalion laatu on yhteydessä mielenterveyteen? Kiinnostaisiko Sinua osallistua mielen hyvinvointia tukevaan Ruokaa mielelle – tutkimuksen pienryhmätoimintaan? Lue lisää.

Ensihuoli-koulutus. Koulutuksen teemana:päihteet ja pelaaminen. 3.10.2023 klo 17 -19.00 verkossa. Järjestänä: Ehyt ry. Maksuton. Kohderyhmä. henkilöt, jotka kaipaavat välineitä päihteidenkäytön ja pelaamisen ja näistä syntyneen huolen kohtaamiseen ja puheeksiottoon ihmisenä ihmiselle. Koulutuksessa opitaan puhumaan vaikeista asioista kunnioittavalla tavalla, toista rohkaisemalla ja tukemalla. Lisäksi koulutukseen voivat osallistua kaikki, joita kiinnostaa mahdollisuus toisten auttamisesta ehkäisevän päihdetyön vapaaehtoistoiminnassa. Ensihuoli ei ole ammattilaiskoulutus. Koulutuksessa saat näkökulmia, ajatuksia ja vinkkejä puheeksiottoon sekä omaan jaksamiseen, tuntemuksien käsittelyyn ja hyvinvointiin. Lisätiedot.

Pohjois-Savon hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

HYTE-ja osallisuus -tiimin ajankohtaista

Pohjois-Savon hyvinvointialue avaa vuoden 2023 toisen avustushaun yleishyödyllisille toiminnalle. Hakuaika on 8.6.2023 – 28.6.2023. Haussa olevat avustuslajit ovat kumppanuusavustus ja toiminta- ja innovaatioavustus.  Lisätietoja.

HYTE- ja osallisuus tiimi on kutsunut koolle monialaisen työryhmän liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi. Työryhmään on kutsuttu mukaan hyvinvointialueen, kuntien ja eri toimijoiden asiantuntijoita. Työryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran kesäkuussa, yhdessä lähdemme miettimään mm. liikuntaneuvonnan palvelupolkuja alueellamme. Lisätietoja marika.latti(at)pshyvinvointialue.fi

HYTE- ja osallisuustiimi on yhdessä RRP – Pohjois-Savo- hankkeen kanssa kokoamassa Ikäihmisten miepä (mielenterveys- ja päihdetyön) – verkostoa. Kokoamme yhteen kunnissa, hyvinvointialueella ja järjestöissä tämän teeman parissa työskenteleviä ammattilaisia, toiminnassa huomioiden myös ennaltaehkäisevän työn näkökulma. Lisätietoja helena.tormi(at)pshyvinvointialue.fi tai kirsi.eskola(at)pshyvinvointialue.fi

RRP Arjen ilo ja tuki -hanke kutsuu Varkaudessa ja Joroisissa toimivat, asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistävät hankkeet yhteiseen tapaamiseen ti 13.6.2023 klo 13-14.45. Tapaaminen on Hyvinvointikeskus Aallossa Varkaudessa, osallistuminen on mahdollista myös Teamsin kautta. Tarkoituksena on muodostaa kokonaiskäsitys siitä, mitä seudulla tällä hetkellä tapahtuu hanketyön puitteissa. Lisätiedot ja ilmoittautumiset 8.6. mennessä heidi.hartikainen(at)pshyvinvointialue.fi tai p. 041 730 7739.

Seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskut. Ei tarvitse ilmoittautua. Linkit tilaisuuksiin ja myöhemmin tallenteet (2vk ajan nähtävissä) Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen sivulla. Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä. Ajankohdat ja aiheet:  

  • Gynekologisten syöpien vaikutus seksuaalisuudelle 7.6.2023 kello 12-12.30. Asiantuntija: Laura Ruti, sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja, hyvinvoinnin asiantuntija (YAMK). Liity kokoukseen napsauttamalla tästä
  • Rintasyövän vaikutukset seksuaalisuudelle sukupuolesta riippumatta 23.8.2023 kello 12-12.30. Asiantuntija: Laura Ruti, sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja, hyvinvoinnin asiantuntija (YAMK). Liity kokoukseen napsauttamalla tästä
  • SERI-tukikeskuksen toiminnan info 28.8.2023 klo 12-12.30. Seri-tukikeskus auttaa kaikkia yli 16-vuotiaita seksuaaliväkivaltaa kohdanneita, riippumatta henkilön sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Asiantuntija: Johanna Kejonen, apulaisosastonhoitaja, kätilö, Naisten akuuttikeskus, KYS Seri-tukikeskus. Liity tietoiskuun tästä. 
  • PCOS 6.9.2023 kello 12-12.30. PCOS- viikko 4-10.9.2023. Lisätietoja ilmoitetaan myöhemmin. 
  • Eturauhassyövän vaikutus seksuaalisuudelle 11.10.2023 kello 12-12.30. Asiantuntija: Laura Ruti, sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja, hyvinvoinnin asiantuntija (YAMK). Liity kokoukseen napsauttamalla tästä. 
  • Vulvodynia 8.11.2023 kello 12-12.30. Vulvodynia- viikko 6-12.11.23. Lisätietoja ilmoitetaan myöhemmin.

RRP Arjen ilo ja tuki -hankkeen Kumppanuusillat jatkuvat kesäkuussa ja syksyllä. Hanke kutsuu Kumppanuusiltoihin mukaan järjestöjä, seurakuntia, yrittäjiä sekä muita toimijoita, joiden sydäntä lähellä on asukkaiden hyvinvointi ja terveys. Myös kuntien ja hyvinvointialueen päättäjät ovat tervetulleita. Illan aikana keskustellaan siitä, miten yhdessä parannettaisiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminnan löytymistä sekä toimintaan ohjautumista ja kiinnittymistä. Kumppanuusiltojen tiedossa olevat ajankohdat ovat:

  • Tervo ja Vesanto 13.6. klo 17-19
  • Iisalmi 5.9. klo 17-19
  • Lapinlahti 13.9. klo 17-19 
  • Rautalampi 19.9.
  • Vieremä 25.9.

Lisätietoja kumppanuusilloista saa yhteisöluotseilta (yhteystiedot uutiskirjeen lopussa).

Kaatumisvaaran vähentäminen luentosarjat jatkuvat syksyllä 2023. Tilaisuudet ovat avoimia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja kaikille asiasta kiinnostuneille. Luentosarjan järjestää Alueellinen kaatumisen ehkäisyn verkosto (AKE), Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen HYTE- ja osallisuus tiimi. Tallenteet aikaisemmista luennoista löytyvät  AKE materiaalipankista. 

Pohjois-Savon koulu- ja päiväkotirauhan julistus 25.8.2023 klo 10 Kuopion torilavalla ja streemattuna. Järjestäjänä: Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen HYTE- ja osallisuus palvelualue. Koulu- ja päiväkotirauhan julistaa Viivi. Tule paikan päälle tai seuraa netissä. Lisätietoja.

Verkkovanhempainilta aiheesta Kiusaaminen ja häirintä peli- ja somealustoilla. Vanhempi – kulje askel edellä! 5.9.2023 klo 18-19.30 Liity mukaan teams yhteyksin. 

Pohjois-Savon itsemurhien ehkäisyverkosto järjestää 8.9.2023 klo 9-11 itsemurhan puheeksiottoon liittyvä luennon ihmisiä kohtaaville ammattilaisille ja kaikille asiasta kiinnostuneille Kuopiossa, Kulttuuriareena 44:ssä, Kauppakatu 44. Luento striimataan. Päivällä tapahtuma jalkautuu Kuopion torille, samalla teemalla. Jalkautuvaa toimintaa saamme toivottavasti myös ainakin Siilinjärvelle. Tietysti 10.9 varsinaista itsemurhien ehkäisypäivää toivotaan huomioitavan jokaisessa kunnassa esim. sosiaalisessa mediassa (seuraa Mieli ry:n sivuja)

Päihde- ja riippuvuusalan järjestöt tutuiksi -webinaari 26.9.2023 klo 13-15 Teams. A-klinikkasäätiö ja HYTE- ja osallisuus palvelualue. Päihde- ja riippuvuusalan järjestöt kertovat toiminnastaan ja tarjolla olevista apu- ja tukimuodoista. Kohderyhmä: sote- ja sivistyspalveluissa työskenteleville ja aiheesta kiinnostuneille. Tavoitteena on lisätä tietoa järjestötoiminnasta sekä helpottaa asiakasohjausta järjestöjen avun ja tuen piiriin.Tarkemmat tiedot seuraavassa HYTE- kirjeessä.

Raskaus- ja vauvavaiheen mielenterveyden edistämisen verkoston seuraava foorumi 1.11.2023 klo 12-14. Lisätietoja myöhemmin. 

HYTE ja osallisuus tiimi toivottaa kaikille hyvää kesää!  Olemme lomalla heinäkuussa.

Mieliteko -ohjelman terveisiä: Mieliteon tulokset

Me Mieliteossa haluamme kertoa tekemisistämme avoimesti. Olemme koonneet toimenpiteidemme tuloksia sivustollemme raporttien muodossa, pääset tutustumaan tuloksiimme tästä. Tulossivu täydentyy koko ajan. Pian saamme sinne koosteen toukokuussa 2023 kuntakiertueella tekemästämme asukaskyselystä, johon olemme saaneet runsaasti vastauksia. Suuri kiitos Teille, jotka kävitte moikkaamassa meitä kiertueen aikana. 

Ohjelmamme ensimmäinen rahoituskausi kääntyy loppusuoralle päättyen 31.8.2023. Uusi rahoitushakemus on jätetty ja se on käsittelyssä. Tahtotilamme on edistää pohjoissavolaisten mielen hyvinvointia jatkossakin. Tavoitteemme toteutuu, kun saamme tehdä työtämme yhdessä eri toimijoiden kanssa. Lähes kaikki Pohjois-Savon kunnat ovat sitoutuneet tekemään terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyötä kanssamme jatkossakin, suuri kiitos siitä päättäjille.

Lomakausi on meneillään. Mieliteon Kuopion väki aloittaa lomailut ensi viikolla, limittäin ja lomittain. Juhannuksen, keskikesän ja yöttömän yön juhlan jälkeen nautimme kesästä heinäkuun loppuun saakka. Meidät tavoittaa paremmin elokuun alusta lähtien.Toivotamme kaikille rentouttavaa ja nautinnollista hyvän mielen kesää!

Oppaita ja verkkokurssejA

Kansallinen terveysindeksi 2019-2021 on julkaistu. Indeksit ja niiden eri osa-alueet kuvaavat laajasti sairauksien ja työkyvyttömyyden yleisyyttä hyvinvointialueilla suhteessa koko maan väestöön. Pohjois-Savossa oli selvästi muita alueita ja koko maan tasoa enemmän sekä mielenterveyden että tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Jatkossa kaikki Terveysindeksin tiedot päivitetään vuosittain. Lue lisää ja tutustu tuloksiin. Pohjois-Savon HYTE- ja osallisuus tiimi myös bloggaa aiheesta: ”Pohjois-Savossa sairastavuus suurinta tuki- ja liikuntaelinten sairauksissa ja mielenterveydessä ja pienintä syöpätaudeissa. Lue lisää

TikTokissa Meniks sulla tunteisiin? – profiilista löytyy videoita tunne- ja turvataitoihin liittyen. Videot on tehty Setlementti Puijolan Kuninkaankadun Talolla. Videoiden tarkoituksena on lisätä tunne- ja turvataitoja Pohjois-Savon alueella. Tutustu TikTokissa @menikssullatunteisiin 

Tyttöjen Talojen kokoama verkkomateriaali seksuaaliväkivallasta selviytymisen tueksi. Verkkomateriaalipaketista löytyy tietoa että harjoituksia selviytymisen tueksi. Nuoren voi ohjata tutustumaan materiaaliin itsenäisesti. Parhaan hyödyn siitä saa ammattilaisen ja nuoren yhteisessä työskentelyssä. Tutustu.  Lisäksi löytyy tukimateriaalia vanhemmille ja nuorten läheisille ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille. Tutustu.

Pohjois-Savon hyvinvointialueelle on valmistunut palvelupolku taloudellista väkivaltaa kokeneelle ikäihmiselle.  Kehittämistyön tuloksena valmistuneen taloudellisen väkivallan uhriksi joutuneen ikäihmisen palvelupolun avulla varmistetaan, että käytännöt palvelujen piiriin ohjautumisessa yhtenäistyvät. Palvelupolun ovat tuottaneet Karisto Jenni & Siimento Tiina opinnäytetyönään Savonia amk:n opinnoissaan.  Tutustu. 

Etelä-Karjalassa on tehty hienoa työtä kaatumisten ehkäisemiseksi.  Tutustu

Työttömien terveystarkastuksen kirjaamisopas on julkaistu. Opas tukee terveydenhuollon ammattihenkilöitä työttömän terveystarkastuksen kirjaamisessa ja edistää merkintöjen yhdenmukaisuutta. Tutustu. 

THL: Ohjeita osallistamiseen – verkkosivu on julkaistu. Verkkosivu on suunnattu ammattilaisille ja vastuuhenkilöille, jotka vetävät osallistamisprosessia esimerkiksi kunnassa, hyvinvointialueella tai järjestössä. Tutustu.

Hyvinvointialueiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön koordinaation lähtötilanne, THL. Tutustu 

Liikkuva aikuinen Siitä puhe mistä puute – liikkumisen puheeksiotto asiakaskohtaamisissa tallenne katsottavissa tämän linkin kautta.

Verkkokurssit

Pakka-toimintamalli käyntiin ja eläväksi
Pakka on paikallisten alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty menetelmä. Verkkokoulu on suunnattu kaikille toimintamallista kiinnostuneille. Erityisen hyödyllinen se on toimintamallin mukaista työtä käynnistäville ja toteuttaville koordinaattoreille kunnissa ja alueilla.Kurssin tavoitteena on antaa perusymmärrys Pakka-toimintamallista sekä tarjota työkaluja mallin mukaisen toiminnan käynnistämiseen ja toteuttamiseen. Lisätiedot

Itsemurhien ehkäisy -verkkokoulu.

Verkkoulussa aiheena mm.itsetuhoisuudelta ja itsemurhalta suojaavat tekijät, itsemurha-ajatuksista kysyminen ja puheeksiotto, itsemurhavaarassa olevan hoito perusterveydenhuollossa. Verkkokoulussa keskustellaan myös läheisten huomioonottamisessa sekä omien emootioiden tunnistamisesta, kun kohdataan itsemurhavaarassa oleva henkilö.Verkkokoulun aihealueet sopivat kaikille, mutta jotkin osiot sopivat erityisesti terveydenhuollon ammattilaisille. Lisätiedot

Ennakkoarviointi ihmisiin kohdistuvista vaikutuksista kuntatoimijoille – verkkokurssi Rekisteröidy ja tule mukaan.

Barnahus -verkkokoulu.

 Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja väkivaltaepäilyjä. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tutustu.

Rahapeliongelman kohtaamisen perusteet 2 op.JAMK.

Verkossa. Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on perustietoa rahapelaamisesta ja rahapeliongelmasta, sekä ymmärrys rahapeliongelmien ehkäisystä ja hoidosta. Opiskelija saa tietoa rahapeliongelmiin liittyvistä palveluista ja tukimuodoista sekä välineitä ottaa rahapelaaminen puheeksi, tunnistaa
rahapeliongelma ja antaa lyhytneuvontaa. Lisäksi opiskelija tietää vaikuttavia hoitomenetelmiä ja osaa tarvittaessa ohjata asiakasta palveluissa eteenpäin. Lisätiedot

AVUSTUKSIA

THL: Terveyden edistämisen määrärahojen hakuaika on 15.5.-16.6.2023. Vuoden 2024 painopisteet on julkaistu. Määrärahalla tuetaan kunnissa toteutettavaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa ottaen huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen mukanaan tuomat muutokset kuntien toimintaan ja muodostuvat uudet yhdyspinnat.  Lisätietoa hakemisesta ja painopisteistä. Lue lisää THL: sivuilta.

Pohjois-Savon hyvinvointialue avaa vuoden 2023 toisen avustushaun yleishyödyllisille toiminnalle. Hakuaika on 8.6.2023 – 28.6.2023. Haussa olevat avustuslajit ovat kumppanuusavustus ja toiminta- ja innovaatioavustus.  Lisätietoja.

Ota rohkeasti yhteyttä HYTE- ja osallisuus tiimiin!  

  • Nettisivut
  • Seuraa meitä Facebookissa: Pohjois-Savon HYTE ja Pohjois-Savon ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö   
  • Seuraa meitä Twitterissä: PSHYTE  
  • PSHYTE tiimi bloggaa. Uusimmat blogit käsittelevät aiheita: ”Liikuntaneuvontaa pohjoissavolaisittain – onko sitä?” ja ”Pohjois-Savossa sairastavuus suurinta tuki- ja liikuntaelinten sairauksissa ja mielenterveydessä ja pienintä syöpätaudeissa”. Lue lisää.

Julkaisemme HYTE-viestin joka kuukauden ensimmäinen torstai. Voit jakaa viestiä tai sen osia vapaasti eteenpäin asiasta mahdollisesti kiinnostuneille. Mikäli haluat tilata HYTE-viestin, ota yhteyttä sade.rytkonen@pshyvinvointialue.fi

Yhyeystiedot:

Pekka Puustinen, 044 717 9325, pekka.puustinen@pshyvinvointialue.fi

Säde Rytkönen, 044 717 6370, sade.rytkonen@pshyvinvointialue.fi

Helena Törmi, 044 717 6878, helena.tormi@pshyvinvointialue.fi

Marika Lätti, 040 809 2873, marika.latti@pshyvinvointialue.fi

Anne Aholainen, 044 714 2646, anne.aholainen1@pshyvinvointialue.fi

Sirpa Kononen, 044 717 6665, sirpa.kononen@pshyvinvointialue.fi

Lilli Martikainen, 044 717 4171, lilli.martikainen@pshyvinvointialue.fija yhteisöluotsit: etunimi.sukunimi(at)pshyvinvointialue.fi

Tiina Pylkkönen, 044 4610289
Katja Nenonen, 044 4610291
Anne Niskanen, 044 461 0290
Heidi Hartikainen, 041 730 7739

Kuva: Kuopion yliopistollinen sairaala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *