Perhe Uutiset

Väestöliitto muistuttaa: Vanhemmuus ei ole yksilösuoritus – tukea jaksamiseen

Väestöliitto muistuttaa kansainvälisen Vanhemmuuden päivän, 1. kesäkuuta, lähellä vanhemmuuden olevan yksi maailman tärkeimmistä tehtävistä. Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen kasvuympäristön ja hyvinvoivan aikuisen kasvuaan tukemaan. Siksi vanhempi ei saisi jäädä vanhemmuudessaan tai siihen liittyvissä huolissaan yksin. Vanhempien kokemus yksinäisyydestä sekä uupumus- ja masennusoireilu on kuitenkin sekä tutkimusten että perheiden palveluissa tehtyjen havaintojen perusteella valitettavan yleistä. Yhteiskunnan ja perheen lähiverkoston tulisi huolehtia siitä, että vanhempi saa tukea vanhemmuuteensa ja jaksamiseensa.

– Palveluissamme perheille kuulemme oman tilanteen vähättelyä sekä avun pyytämiseen ja vastaanottamiseen liitettyä häpeää. Nämä saavat ihmiset sinnittelemään hankalissakin tilanteissa liian kauan yksin. Kun apua viimein pyydetään, voivat tilanteet olla jo tiukassakin solmussa, kertoo Väestöliiton palvelupäällikkö Heidi Schrooten.

Suomessa elää vielä sitkeässä ihanne yksin pärjäämisestä ja se ulottuu myös vanhemmuuteen. Tämä on kuitenkin vahingollista. Tutkimusnäyttöä on, että yksilösuorituksena vanhemmuus kuormittaa vanhempia jopa uupumukseen asti.

Kampanja kannustaa yhteisöllisempään kasvatukseen

Väestöliiton koordinoima perhejärjestöjen ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon edustuksesta koostuva Kannustavan vanhemmuuden verkosto kampanjoi 26.5.–1.6. ja haastaa ajatusta siitä, että vanhemmuudessa pitäisi pärjätä ilman muiden apua.

– Haluamme kampanjallamme kannustaa vanhempaa pohtimaan, keitä voisi kuulua siihen kokonaiseen kylään, joka sinun lastasi kasvattaa. Kenen kanssa vanhemmuutta ja siihen liittyviä tunteita voisi jakaa? Haluamme myös kannustaa ravistamaan pois kaiken turhan avun pyytämiseen ja vastaanottamiseen liittyvän häpeän, Schrooten sanoo.

Meistä jokainen saa vanhemmuuteensa apua – joku enemmän, joku vähemmän. Kaikilla ei ole omaa luotettavista läheisistä koostuvaa verkostoa, joka voi tukea tiukan paikan tullen. Joku voi haluta pitää haastavan tilanteensa omana tietonaan. Siksi perheille on tarjolla myös järjestöjen ja seurakuntien maksuttomia ja anonyymeja palveluja, joista vanhemman on mahdollista saada neuvontaa sekä keskustelu- ja vertaistukea huoliin ja kuormittaviin elämäntilanteisiin.

YK:n kansainvälinen vanhemmuuden päivä 1.6.

Yhteisöllisempään kasvatukseen kannustava kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #VanhemmuudenPäivä ja #MinuakinOnTuettuVanhemmuudessa sekä mukana olevien toimijoiden kanavilla. Kampanja huipentuu torstaina 1.6. vietettävän YK:n kansainvälisen vanhemmuuden päivän kunniaksi tempaukseen, jossa vanhemmille jaetaan ruusuja klo 10 Helsingin keskustakirjasto Oodin edustalla ja Töölönlahden puiston leikkipaikalla.

Kampanjassa ovat mukana Väestöliitto, Suomen ev.lut. kirkko, Familia, Suomen Uusperheiden Liitto, Adoptioperheet, Sateenkaariperheet, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto, ADHD-liitto, Marttaliitto, Kasper -Kasvatus- ja perheneuvonta ry, Suomen Monikkoperheet, Miessakit, Lastensuojelun Keskusliitto sekä Ensi- ja turvakotien liitto.

Lisätietoja:

Väestöliitto: 
Heidi Schrooten: p. 040 705 8444, heidi.schrooten@vaestoliitto.fi 
Johanna Sassali, p. 040 6804373, Johanna.sassali@vaestoliitto.fi 
Maria-Kaisa Ankkuri, p. 040 655 1524, maria-kaisa.ankkuri@vaestoliitto.fi 

Marttaliitto: 
Katariina Silanen, p. 050 5664508, katariina.silanen@martat.fi

Suomen Monikkoperheet ry: 
Anneli Halme, p. 045 882 5383, koordinaattori@monikkoperheet.fi

Kasper -Kasvatus- ja perheneuvonta ry: 
Sanna Välimäki, 044 4934546, sanna.valimaki@suomenkasper.fi

Suomen Uusperheiden Liitto ry: 
Kirsi Heikinheimo, ´p. 040 689 1518, kirsi.heikinheimo@supli.fi

Lastensuojelun Keskusliitto: 
Annukka Paasivirta, p. 040 6472515, annukka.paasivirta@lskl.fi

Väestöliitto

  • Väestöliitto on sosiaali- ja terveysjärjestö, joka toimii nuorten ja perheiden hyvinvoinnin sekä seksuaaliterveyden ja -oikeuksien vahvistamiseksi Suomessa ja kansainvälisesti. Väestöliitto vahvistaa  turvallisia ihmissuhteita, ihmisoikeuksia ja hyvinvointia muuttuvassa maailmassa. Tarjoamme nuorille ja aikuisille maksutonta neuvontaa ja tukea. Haluamme, että Suomi on hyvä kotimaa kaikille täällä asuville. Teemme syntyvyys- ja väestöntutkimusta ja edistämme perheystävällisyyttä sekä seksuaali- ja ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa ja kansainvälisesti. Työtämme voi tukea lahjoittamalla. vaestoliitto.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *