Viikon Kirja

Äidin hyvinvointi -kirja esittelee äidiksi kasvun prosessin, matreskenssin

Äidiksi tulo on naisen elämän mullistavin kokemus. Se myllertää niin kehon kuin mielen ja suhteet toisiin ihmisiin. Lisäksi se muuttaa naisen minäkäsityksen. Tätä kokonaisuutta eli nk. matreskenssiä ei vielä täysin ymmärretä ja sitä on tutkittu vain vähän.

Lapsivuodeaika tarkoittaa synnytyksen jälkeistä 6-12 viikon ajanjaksoa, jolloin nainen toipuu synnytyksestä fyysisesti. Tästä prosessista on tietoa ja tutkimuksia. Vähemmän tunnettu ilmiö on matreskenssi (engl matrescence), jonka antropologi Dana Raphael lanseerasi jo 70-luvun puolivälissä mutta josta vasta nyt on alettu puhua laajemmin.

Matreskenssi tarkoittaa kirjaimellisesti äidiksi kasvamista, samaan tapaan kuin englanninkielen sana adolescence tarkoittaa aikuiseksi kasvamista. Tutkijoiden mukaan matresskenssi alkaa jo ennen raskautta naisen valmistautuessa raskauteen.

Äidiksi kasvaminen on moniulotteinen prosessi

Lisääntymisterveyteen erikoistunut psykiatri Alexandra Sacksin mukaan äitien mielenterveysongelmat johtuvat usein siitä, etteivät he saa riittävää tukea matreskenssiinsa. Äitien synnytyksen jälkeen saama tuki on riittämätöntä, mikä johtuu osin siitä, ettei vaihetta ole vielä riittävästi tutkittu.

Nordic Fit Mama on valmentanut 30 000 suomalaisäitiä palautumaan raskaudesta ja synnytyksestä. Vaikka valmennuksen painopiste on ollut fyysisessä kuntoutumisessa, otetaan aina huomioon myös äidiksi kasvaminen, sen kaikkine puolineen. Mielenterveys, fyysinen palautuminen, ravitsemus, ihmissuhteet ja seksuaalisuus ovat kaikki tärkeitä äitien hyvinvointiin vaikuttavia asioita.

Tukea herkkään elämänvaiheeseen

Tuore kirja Äidin hyvinvointi (2023, readme.fi) esittelee Suomen suurimman äitien treeniyhteisön Nordic Fit Maman menetelmän ja valmennusohjelman. Se myös kiinnittää Suomessa ensimmäisten joukossa huomiota matreskenssiin. Kirjan tavoite on tukea ja rohkaista naisia heidän äitiydessään ja lisätä ymmärrystä tästä herkästä elämänvaiheesta.

Kirjan ovat kirjoittaneet Nordic Fit Maman perustaja, äitiysliikuntaan erikoistunut personal trainer Riina Laaksonen ja kirjailija Kati Reijonen, molemmat äitejä. Edellisen ensimmäisestä synnytyksestä on 10 vuotta, jälkimmäisen 35 mutta kokemukset ja niiden jättämät haavat ovat yllättävän samanlaiset.

“Kirjoitimme Äidin hyvinvointi -kirjan siksi, että toivomme, että äidit saisivat paitsi synnyttäessään, myös raskausaikanaan ja synnytyksen jälkeen sen tuen, minkä he ansaitsivat ja jota ilman me itse tunsimme jääneemme.”, Riina Laaksonen sanoo.

Lisätietoja: 

Riina Laaksonen, CEO, Nordic Fit Mama, p. 040 180 1535, riina@nordicfitmama.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *