Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 24.5.-6.6.2023

Suositut hautausmaakävelyt alkavat jälleen

Hautausmaa on monien kiehtovien tarinoiden ja muistojen paikka. Hautausmaakävelyillä nähdään monien paikkakuntalaisten merkkihenkilöiden haudat, kuullaan elämäntarinoita ja hämmästellään hautamuistomerkkien rikkautta ja symboliikkaa. Kävelyt ovat avoimia teitä paikkakunnan historiaan.

Kesällä 2023 opastettuja kävelykierroksia tehdään eri hautausmaille niin Kuopion keskustassa kuin Järvi-Kuopion ja Kallaveden seurakuntien alueellakin. Ensimmäinen kierros on jo toukokuussa, viimeinen elokuussa. Tänä vuonna kävelykierrosten teemoja ovat mm. ”Kuopiolaisia historian saatossa” sekä ”Kettulanlahden monimuotoinen hautausmaa”. 

Lue lisää: Hautausmaakävelyt kesällä 2023 Kuopion ev.lut. seurakunnissa

 • Hautausmaakävely Iso hautausmaa to 25.5. klo 18. Kiehtovia ja kauaskantoisia elämäntarinoita Isolla hautausmaalla, oppaana Nina Pelli. Hautausmaakävely alkaa linja-autoaseman puoleiselta pääportilta ja päättyy Pyhän Pietarin kappelille, jossa kävelyn päätteeksi Keväinen klavikordikonsertti klo 19.30, Anna Maria McElwain. Vapaa pääsy. 
 • Helluntai-illan hautausmaakävely Maaningan hautausmaalla su 28.5. klo 18–19. Tule mukaan helluntai-illan kävelylle. Mukana kanssasi kulkemassa pastori Marjukka Borgman ja kanttori Riikka Leinonen.
 • Hautausmaakävely Iso hautausmaa to 1.6. klo 18. Kiehtovia ja kauaskantoisia elämäntarinoita Isolla hautausmaalla, oppaana Nina Pelli. Hautausmaakävely alkaa linja-autoaseman puoleiselta pääportilta.

Klubi-ilta 26.5.

Postitalon seurakuntakeskuksen seurakuntasalissa pe 26.5. klo 19. Laulaja-lauluntekijä Mirkka: ”Lasihelmii”.

Laulaja-lauluntekijä Mirkka Paajanen kutsuu kuulijansa pohtimaan elämää sen kaikessa hauraudessaan ja yllättävyydessään. Lukuisten artistien taustalta tuttu laulaja ammentaa inspiraatiota laulaja-lauluntekijäperinteestä, jossa keskiössä ovat vahvat ja elämänmakuiset tarinat ja rohkeus kohdata kaikenlaiset tunteet. Liput ovelta 20 €, sis.iltapalan.

Riemu – lasten ja perheiden festarit 27.5.

Riemu-festivaali järjestetään la 27.5. klo 10–12 Kuopion kauppatorilla. 

Mukana mm. telkkarista tutut Mimi ja Kuku, Pekka Laukkarinen sekä Sairaalaklovnit. Mukana myös Kuopion seurakuntien Riemu-lapsikuoro.

Lavaohjelman lisäksi tapahtumassa on erilaisia toimintapisteitä mm. rintanappien tekoa, keppihevospiste, saippuakuplia, liikuntajuttuja sekä pomppulinnat. 

Tapahtumassa on jaossa myös popcornia naposteltavaksi! Tapahtuma on maksuton. Tervetuloa mukaan!

Lavaohjelma
10.00 Tervetuloa!
10.05 Riemu-lapsikuoro
10.15 Mimi ja Kuku
10.30 Pekka Laukkarinen trio
10.50 Riemu-lapsikuoro
11.00 Mimi ja Kuku
11.20 Pekka Laukkarinen Trio
11.30 Mimi ja Kuku
11.45 Pekka Laukkarinen Trio
12.00 Riemu-festarin päätössanat
12.15 Mimi ja Kuku Meet&Greet

Kevätretki Heinäveden Valamon luostariin ma 29.5.

Lähtö Kallaveden kirkolta klo 9.30. Luostarin esittely klo 12. Lounas klo 13. Martta Wendelin taidenäyttely ja mahdollisuus luostarin tuotteiden ostoksiin. Paluu Kallaveden kirkolle n. Klo 17.30. Matkan hinta 50 €, sisältää kuljetuksen, lounaan ja pääsymaksut. Maksu kerätään käteisenä matkalla. Mukaan mahtuu 50 henkilöä. Ilmoittautumiset ke 24.5. mennessä marita.jaatinen@evl.fi tai 040 484 8352. Matkanjohtajana kirkkoherra Matti Pentikäinen.

Vietetään yhdessä Kummipäivää 4.6.

Valtakunnallista Kummipäivää juhlitaan seuraavan kerran sunnuntaina 4.6. Lasten ja nuorten keskus sekä Suomen evankelis-luterilainen kirkko kannustavat kaikkia kummeja osallistumaan Kummipäivään kummilastensa kanssa. Kummin tärkeää tehtävää voi toteuttaa monella tavalla.

Kummipäivästä ystävyyden alku
Kun kummiuden irrottaa juhlapäivistä ja -puheista, totutuista tavoista ja tavoitteista, siitä tulee ihanan aitoa. Osa sinusta kulkee mukana kummilapsesi arjessa lapsuudesta nuoruuteen – ja vielä sen jälkeenkin.

Kummi kuuntelee, auttaa ja sopivalla hetkellä myös ottaa kantaa. On asioita, joista voi olla ensiksi helpompi jutella kummin kuin oman vanhemman kanssa. Luottamuksella – paikan päällä tai etänä, säännöllisesti tai harvemmin. Kummipäivää voi viettää vaikka joka päivä!

Lue lisää Kummipäivästä

Tiekirkot avaavat ovensa

Tiekirkot ovat kirkkoja, jotka ovat auki kesäisin matkailijoita varten. Saat toisenlaisen tauon, kun kaarrat tiekirkko-merkin nähdessäsi Tiekirkkoon. Vietä tauko hiljaisuudesta, kauneudesta ja pyhästä nauttien.

Matkustit missä päin Suomea tahansa, matkasi varrelle osuu Tiekirkkoja, joihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa! Ne tarjoavat tilaisuuden nähdä upeaa arkkitehtuuria, kuulla tarinoita paikallisesta historiasta tai hiljentyä hetkeksi omien ajatustensa äärellä.

Suomessa on kesäisin avoinna yli 260 Tiekirkkoa. Moniin kirkkoihin löytää tien varsilla olevien valkoisten Tiekirkko-kylttien avulla.

Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan saanut siivet. Mukana on sekä evankelisluterilaisia että ortodoksisia kirkkoja. Uusia kirkkoja tulee mukaan joka vuosi.

Tiekirkoista löytyy tietoa myös Facebookista ja Instagramista tililtä @tiekirkot. Ota Tiekirkot seurantaan sosiaalisessa mediassa ja ihastele ihmisten kirkkobongausta tunnisteella #tiekirkko.

Tiekirkko matkasi varrella on avoinna sinua varten – pysähdy toisenlaiseen taukopaikkaan.

Tiekirkot.fi

 • Maaningan kirkko Tiekirkkona 5.6.–28.7. Avoinna ma–pe klo 10–16.

Konsertteja

 • Keväinen klavikordikonsertti Pyhän Pietarin kappelissa to 25.5. klo 19.30. Anna Maria McElwain. Vapaa pääsy. 
 • Sateen Ääni -konsertti Puijon kirkossa su 28.5. klo 15–16.30. Esiintyjinä: Lotta Harju, viulu; Laura Pulkka, piano; Annuliina Ikäheimo, laulu; Juan Pablo Muñoz Bulla, piano; Heidi Miettunen, sello; Tuomas Untamala, sello; Andrey Efimovskiy, sello. Vapaa pääsy, käsiohjelma ovelta 5 €.
 • Varjosta Valoon – Kuopion konservatorion opinnäytekonsertti Pyhän Johanneksen kirkossa ke 31.5. klo 18. Mira Kröger, saksofoni. Heikki Mononen, urut.

Kirkonmenoja

 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 24.5. klo 18.
 • Perjantai-illan ehtoollishetki Puijon kirkossa pe 26.5. klo 19.30–20. Rukousta, ehtoollista ja musiikkia.
 • Pullakirkko Petosen seurakuntatalolla pe 26.5. klo 13. Tavanomaista lyhyempi, matalan kynnyksen sanajumalanpalvelus. Pullakirkon jälkeen tarjotaan pullakahvit. Mahdollisuus luottamukselliseen keskusteluun työntekijöiden kanssa.
 • Messu ja pappisvihkimys Tuomiokirkossa su 28.5. klo 10. Piispa Jari Jolkkonen. Tuomiokirkon kamarikuoro.
 • Kirkkokuorojen juhlamessu Kallaveden kirkossa su 28.5. klo 10. Kallaveden kirkkokuoro, seniorikuoro, Karttulan kirkkokuoro ja Maaningan kirkkokuoro. Messun jälkeen kirkkokahvit.
 • Helluntaipäivän su 28.5. kirkonmenot
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 31.5. klo 18. Isosten siunaaminen.
 • Sotiemme veteraanien ja reserviläisten kirkkopyhän messu ja juhla Kallaveden kirkossa su 4.6. klo 10. Messun jälkeen seppeleenlasku sekä juhlatilaisuus.
 • Motoristikirkko Syvänniemen kirkossa su 4.6. klo 13. Lähde-bändi. Kirkkokahvit.
 • Luontokirkko Koivulahden retkisatamassa su 4.6. klo 16. Koivulahdentie, Tuusjärvi.

Kokoonnumme yhteen

 • Lähiössä! Puijonlaakso -ulkoilmatapahtuma Sammakkolammen puistossa ke 24.5. klo 17–19. Hyvän mielen tapahtuma, joka kokoaa yhteen useiden toimijoiden joukon Kuopion kaupungin tekijöistä alueen yhdistyksiin ja seurakunnasta paikallisiin yrittäjiin. Lähiössä! Kohdataan, pidetään hauskaa, touhutaan ulkona, vaihdetaan kuulumisia, ja tutustutaan toisiimme. Tekemistä on kaikenikäisille. Säävaraus.
 • Petosen kevättapahtuma Pyörön torialueella la 27.5. klo 10–14. Ohjelmaa ja toimintapisteitä. Yhteistyössä asukasyhdistyksen sekä alueen yhteistyökumppaneiden kanssa. 
 • Sinkkujen helluntaitapahtuma Petosen seurakuntakodilla su 28.5. klo 14–16. Ollaan yhdessä, grillataan makkaraa ja kahvitellaan pienen ohjelman lomassa.
 • Yhteisvastuu-torikiertue ti 30.5. ja ke 31.5. Järvi-Kuopion seurakunnan alueella. Tervetuloa Yhteisvastuu-kahville tapaamaan seurakunnan diakoniatyöntekijöitä ja Aseman lapset ry:n Tuomo Kanteletta. Vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuukeräykselle. Tiistai 30.5.: Nilsiän tori klo 9–10, Juankosken tori klo 11–12, Pienen traktorin puoti Muuruvedellä klo 13–14, K-market Riistaherkku Riistavedellä klo 15-16. Keskiviikko 31.5.: Säyneisen M-market klo 9–10, Kaavin K-market Timantti klo 11–12, Tuusniemen S-market klo 13–14, Vehmersalmen tori klo 15.30–16.30.
 • Varhaisia lintuja Kankaisen hautausmaalla, hautausmaakävely ke 31.5. klo 8. Oppaina lintuharrastaja Matti Saarela ja Raili Pursiainen. Omat kiikarit mukaan! Lähtö Kankaisen portilta.
 • Kesäkammari Puijon kirkon pihalla ke 31.5. klo 11. Avoinna 31.5.–26.7. keskiviikkoisin klo 11–13. Kesäkammarissa voit nauttia kesän säistä, kahvista/teestä/viileistä mehuista, pienestä purtavasta ja kohtaamisista. Voit tulla juttelemaan toisten tuttujen ja tuntemattomien kanssa koko ajaksi tai vain käväistä virkistymässä. Voit tulla oleilemaan ja seurailemaan ihmisvilinää. Sateen sattuessa sisällä.
 • Lähettivieraita Järvi-Kuopiossa Kaavin seurakuntatalolla ke 31.5. klo 14, Nilsiän seurakuntakodilla ke 31.5. klo 18 ja Tuusniemen seurakuntakodilla to 1.6. klo 11 (lähetyspiiri). Lähettivieraina Anitta Lepomaa ja Vladimir Nikiforov. Anitta Lepomaa on lähetysyhdistys Kylväjän lähetystyöntekijä. Hän on ollut Ulan-Udessa ja laajemminkin Burjatiassa vuodesta 2001. Vladimir Nikiforov on hänen aviomiehensä ja toiminut Kristuksen Armon seurakunnan kirkkoherrana useita vuosia. Järvi-Kuopion seurakunta on päättynyt tukea Ulan-Uden kirkkorakennushanketta lahjoittamalla 10.000 euroa invahissin rakentamiseen kirkkoon. Tämä vierailu on kiitoskäynti tästä lahjoituksesta.
 • Nallejen yö kirkossa Puijon kirkossa ke 31.5. klo 16. Tuo nallesi yökyläilemään Puijon kirkkoon. Otamme nallet vastaan ke 31.5. kirkon aulassa klo 16–17.30. Nallet voi hakea kotiin to 1.6. kirkon aulasta klo 16–17. Nalleilta yö kirkossa maksaa 10 € (sisältää täysihoidon!), tuotto Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Nallen omistaja saa kuvavihkosen yön seikkailuista hakiessa nallen kotiin.
 • Lintubongausta Matti Saarelan opastamana Muuruveden hautausmaalla to 1.6. klo 8. Varhaisia lintuja ja niiden elämää. Omat kiikarit mukaan.
 • Kesäkahvila perheille Vehmersalmen seurakuntakodilla to 1.6. klo 9.30. Kesä- ja heinäkuussa torstaisin. Seurakuntakodin hiekkalaatikolla tai kammarissa.
 • Lettukestit Tätilässä Inkilänmäellä to 1.6. klo 13. Lapsille kivaa puuhaa. Kahvi/tee+lettu 3 €/hlö. Kahvi/tee/lapsille mehu+lettu 5 €/perhe.
 • Kesän kauneimmat hengelliset laulut ja psalmit Neulamäen kirkossa su 4.6. klo 16. Sään salliessa tapahtuma pidetään kirkon pihalla.
 • Perheiden puistotreffit Painija Eino Leinon puistossa (Lehtoniemi) ma 5.6. klo 9.30. Tule tapaamaan puistoon muita aikuisia ja lapsia! Tarjolla pientä puuhaa sekä kuppi kahvia tai mehua. Säävaraus.
 • Kesäinen aamiainen Nilsiän seurakuntakodilla ma 5.6. klo 9.30. Vaihtuva aamiaistyyppinen tarjoilu. Hinta 3 €/hlö. Aamiainen tarjolla klo 9.30-11. Myös 12.6. ja 19.6.
 • Puistokahvila Petosen seurakuntakodilla ti 6.6. klo 13–15. Poikkea kesän kunniaksi tapaamaan toisia ja juomaan kuppi kuumaa. Nautimme yhdessäolosta sekä sisällä että ulkona. Diakoniatyöntekijöitä paikalla. Muut kerrat 13.6. ja 20.6.

Rukoile niin kuin osaat -itsetuntemusretriitti Alavan kirkossa syksyllä

Ihmisenä kasvamisesta ja moninaisuudesta kiinnostuneille. Hiljentymisen hengellisiä polkuja etsiville.  Retriitissä tutustumme itsemme ja toisten ymmärtämiseen enneagrammi-menetelmän avulla. Etsimme yhdessä erilaisia tapoja rukoilla. Jaamme kokemuksia keskinäisen arvostuksen ja myötätunnon hengessä.

Johdantotyöskentely sunnuntaina 20.8. klo 18–21. Retriittipäivät 3.9., 17.9. ja 1.10. klo 18–20.

Haku retriittiin perjantaihin 11.8. mennessä verkossa kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat

Ohjaajina: Mirja Kontio, FL, sertifioitu enneagrammiohjaaja. Liisa Seppänen, pastori, retriitinohjaaja.

Parisuhderyhmä alkaa syksyllä

Pohdi ja kehitä parisuhdettasi puolisosi kanssa. Kokoontumiset kerran kuukaudessa Alavan seurakuntakeskuksella. Ryhmän kesto on 2 h/kerta, sisältäen iltapalan. Parisuhderyhmässä tehdään harjoituksia ja tehtäviä oman parin kanssa ohjaajan johdolla. Mahdollisuus myös yhteiseen jakamiseen.

Kokoontumiset: Alavalla 19.9., 24.10., 21.11., 12.12., sekä päätöskertana Poukaman leirikeskuksessa 9.1.2024.

Ryhmän vetäjinä toimivat perheneuvoja Kati Häkkinen perheasiain neuvottelukeskuksesta sekä pastori Ilkka Pihlajamäki Alavan seurakunnasta.Lastenhoitomahdollisuus yli kaksivuotiaille, itsenäisesti hoidossa pärjääville. Lastenhoidosta vastaavat Alavan seurakunnan lastenohjaajat.

Ilmoittautuminen verkossa 31.5.–30.6. kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *