Terveys Uutiset

Kilpirauhanen ja genetiikka kansainvälisen kilpirauhasviikon teemana 25.-31.5.

25.–31.5.2023 vietetään 15. kerran kansainvälistä kilpirauhasviikkoa, jonka teemana on kilpirauhanen ja genetiikka. Monet sairaudet, myös monet kilpirauhassairaudet, periytyvät geenien välityksellä.

Kilpirauhasen tärkeimmät autoimmuunisairaudet, Hashimoton tyreoidiitti ja Basedowin tauti, kertyvät usein samoihin perheisiin. Perinnöllisyys on tärkeä tekijä näissä sairauksissa. Geeneillä on myös merkitystä siinä, mikä on optimaalinen kilpirauhashormonitaso kenelläkin meistä.

Kilpirauhashormonien aineenvaihduntaan liittyvien entsyymien (dejodinaasit) genetiikkaan liittyy mm. se, minkälainen hoito kilpirauhasen vajaatoiminnassa kannattaa kenellekin räätälöidä.

”Tiedämme jo nyt varsin paljon kilpirauhaseen liittyvistä geeneistä, mutta tulevaisuudessa tämä tieteenala tulee kehittymään nopeasti ja tarjoamaan uusia vaihtoehtoja diagnostiikkaan ja hoitoihin”, korostaa endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Vesa Ilvesmäki.

Geenitutkimuksissa on kehitetty myös erityisiä riskien arviointityökaluja (GRS, genetis risk score) sairastumisriskin arvioimiseksi.  ”Tulevaisuudessa voidaan ehkä ennustaa, kenellä on riski sairastua esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan ja kohdistaa seurantatoimia näihin henkilöihin”, arvioi Ilvesmäki.


Kilpirauhasliitolta tietoa ja tukea kilpirauhaspotilaille sekä terveydenhuollon ammattilaisille

Kilpirauhasliitto tuottaa ja välittää ajantasaista ja luotettavaa tietoa kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista. Tämän toiminnan tehostajana toimii kolmivuotinen OPET ja OPIT -hanke (2022-2024), joka tähtää siihen, että tutkittuun tietoon perustuva yleinen tietämys kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista kasvaa. Hanke kertoo myös näiden sairauksien hoitokeinoista ja lisää ymmärrystä näitä sairauksia sairastavista.

Keskeinen toimintakenttä on sosiaalinen media: sinne on tuotettu uutta materiaalia kuten Kilpi-podi -podcasteja, https://kilpirauhasliitto.fi/podcastit/  sekä yhdeksänosainen lyhytvideosarja Kilpirauhanen ja ravitsemus, jossa erilaisia ravitsemusaiheita käsitellään tutkimusnäytön pohjalta, https://www.youtube.com/channel/UCXg3gZ1qiTSRJT0bE6TVGDw

”Lähiaikoina julkaisemme myös kilpirauhasen toiminnasta kertovan animaation, digitaalisen tietovisan ja tuotamme kilpirauhassairauksiin liittyvää opiskelumateriaalia sosiaali- ja terveysalalle”, kertoo hankkeen viestintäkoordinaattori Leena Rechardt.


Kilpirauhasviikko näkyy eri puolella Suomea

Kilpirauhasliiton jäsenyhdistykset esittäytyvät Kilpirauhasviikon aikaan eri puolilla Suomea. Jäsenyhdistykset esittelevät alueellista toimintaansa sekä tarjoavat tietoa ja esitteitä kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista.

Lisätietoa:

Kilpirauhanen ja genetiikka: Kilpirauhasliiton hallituksen jäsen, endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Vesa Ilvesmäki, vesa.ilvesmaki@gmail.com, p. 040 5097 679

OPET ja OPIT -hanke: viestintäkoordinaattori Leena Rechardt,  leena.rechardt@kilpirauhasliitto.fi, p. 045 7885 0057,

Jäsenjärjestöjen toiminta: järjestö- ja jäsenpalveluiden koordinaattori Charlotta Marsh, charlotta.marsh@kilpirauhasliitto.fi, p. 045 7885 0057
Kansainvälisestä kilpirauhasviikosta: thyroidweek.org ja kilpirauhasliitto.fi

Mikä on Hashimoton tyreoidiitti?
Hashimoton tyreoidiitti on saanut nimensä japanilaisesta tri Hashimotosta. Suomessa sairaudesta käytetään nykyisin yleensä nimeä autoimmuunityreoidiitti. Se on tavallisin kilpirauhasen vajaatoiminnan syistä ja aiheuttaa yleensä vajaatoiminnan. Tärkeimpiä oireita ovat voimakas väsymys, turvotukset ja painonnousu, palelu ja ummetus. Hoidoksi annetaan yleensä tyroksiinia suun kautta.

Mikä on Basedowin tauti?
Basedowin tauti on saanut nimensä saksalaisesta lääkäri Carl von Basedowista, joka kuvasi tämän sairauden ensimmäisenä vuonna 1840.  Basedowin tauti on yleisin kilpirauhasen liikatoiminnan syy. Se johtuu elimistön tuottamasta TSH-reseptorivasta-aineesta (TSHRAb). Tärkeimmät oireet ovat sydämen tykytys, hikoilu ja vapina. Lisäksi voi esiintyä sydämen rytmihäiriöitä ja suoliston toiminnan vilkastumista tai ripulia. Myös erilaiset psyykkiset oireet ovat tavallisia. Hoitona käytetään kilpirauhasen toimintaa jarruttavaa karbimatsolia (Tyrazol). Muita hoitovaihtoehtoja ovat radiojodihoito ja kilpirauhasleikkaus, jossa koko rauhanen yleensä poistetaan.

Kilpirauhasliiitto

Kilpirauhasliitto on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja edunvalvontajärjestö, joka edistää kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksien tunnettuutta, hoitoa ja tutkimusta sekä kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Kilpirauhasliittoon kuuluu 14 eri puolilla Suomea toimivaa jäsenyhdistystä, joissa on yli 10 000 jäsentä.

Kuva: Kilpirauhasliitto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *