Terveys Uutiset

Suomen Reumaliitto ylläpitää maksutonta, itseohjautuvuuteen perustuvaa Fibromyalgiapolku-sivustoa internetissä

Fibromyalgiapolku-sivusto on suunnattu ensisijaisesti hiljattain fibromyalgiaan sairastuneille. Polku on rakennettu Internettiin palvelumuotoilua hyödyntäen terveydenhuollon ammattilaisten ja fibromyalgiaa sairastavien yhteistyönä. Sivuilta löytyy tietoa fibromyalgiasta ja sen omahoidosta.

Fibromyalgiaa sairastaa 2–5 prosenttia väestöstä. Fibromyalgian taustalla on kipujärjestelmän herkistyminen. Fibromyalgiaa sairastavilla on pitkäkestoista ja laaja-alaista tuki- ja liikuntaelimistön kipua, joka ei selity vammalla, vauriolla tai tulehduksella. Muita tavallisia oireita ovat uupumus, muistihäiriöt, virkistämätön uni sekä yli- ja alivireyden vaihtelut. Fibromyalgiassa omahoidolla on tärkeä asema, muistuttaa reumatologian erikoislääkäri Markku Mali. Hän on yksi verkkosivuston asiantuntijoista. 

Monenlaisia aiheita, tietoja, testejä ja harjoituksia

Sisältö tarjoaa keinoja oireiden kanssa selviytymiseen ja arjen toimintakyvyn kohentamiseen. Painopiste on lääkkeettömissä hoitomuodoissa. Keskeisiä aiheita ovat mm. kipu, uupumus, unettomuus, stressi ja liikunta. Sivusto sisältää tietoa fibromyalgiasta sekä harjoituksia, tehtäviä ja testejä omahoidon tueksi. Vertaistuelle on oma osio, josta löytyy mm. vertaisvideoita ja -tarinoita.

Oikea tieto fibromyalgiasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä vähentää fibromyalgiaa sairastavan epätietoisuutta ja pelkoa. Ymmärrys kroonistuneen kivun luonteesta on hyvä hoidon perusta sekä kuntoutumisen alku. Sivustolla painotetaan etenemistä pienin askelin. Aihealueet on pilkottu lyhyisiin kappaleisiin ja osa sisällöstä esitetään videoilla, jotta sivuston käyttäjä jaksaisi fibromyalgian oireista huolimatta keskittyä tietosisältöihin.

Tietoa fibromyalgiasta ja omahoidosta fibromyalgiaa sairastaville

fibromyalgiapolku.fi

Fibromyalgiapolku-sivusto on luotu moniammatillisen työryhmän ja fibromyalgiaa sairastavien yhteistyönä. Sivuston tietosisältöjen ja käytettävyyden testaukseen on osallistunut noin sata kohderyhmän henkilöä. Sivustolta löytyy yhteen paikkaan koottuna tietoa fibromyalgiasta ja sen omahoidosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *