Mieli Uutiset

Terapianavigaattori auttaa aikuisten hoitoon ohjaamisessa mielenterveysasioissa

Pohjois-Savon hyvinvointialueen peruspalveluissa on otettu käyttöön Terapianavigaattori. Se on digitaalinen apuväline, joka helpottaa tilannearvion tekemistä ja ohjausta oikeantasoiseen hoitoon mielenterveyden oireissa sekä häiriöissä.

Terapianavigaattori on tällä hetkellä käytössä hoidon tarpeen arvioinnin tukena Karttulassa, Keiteleellä, Pielavedellä, Rautalammilla, Siilinjärvellä, Suonenjoella, Tervossa ja Vesannolla. Jatkossa se tulee käyttöön koko hyvinvointialueelle.

Miten Terapianavigaattori toimii
Terapianavigaattori on aikuisille tarkoitettu digitaalinen hoidon arviointimenetelmä osoitteessa www.terapianavigaattori.fi. Se koostuu monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Kysymykset kartoittavat vastaajan mielenterveyden oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita ja toiveita.

– Terapianavigaattorin käyttäminen on helppoa niin apua hakevan kuin ammattilaisen näkökulmasta. Terapianavigaattorin täyttäminen on vapaaehtoista ja anonyymia ja kestää noin 20–30 minuuttia, kertoo kokemuksista apulaisylilääkäri Anu Hirvonen Suonenjoen terveysasemalta.

Kun henkilö on täyttänyt Terapianavigaattorin, hän saa yhteenvedon vastauksistaan ja henkilökohtaisen koodin. Jos henkilö päättää hakeutua mielenterveyspalveluihin, hän antaa koodin ammattilaiselle. Sen avulla ammattilainen ja asiakas pääsevät yhdessä käymään läpi Terapianavigaattorin yhteenvedon.

Osa Terapiat etulinjaan -toimintamallia
 
Terapianavigaattorin käyttöönotto on osa kansallista Terapiat etulinjaan -toimintamallia. Mallilla parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Terapianavigaattori on valtakunnallisesti lähes kolmen miljoonan ihmisen käytettävissä.


Ohjattu omahoito ja kognitiivinen lyhytterapia hoitoina lieviin ja keskivaikeisiin häiriöihin 

Matalan kynnyksen psykososiaalisina menetelminä osassa hyvinvointialuetta on aloitettu ohjattu omahoito ja kognitiivinen lyhytterapia. Menetelmät soveltuvat lievien ja keskivaikeiden mielenterveyden oireiden sekä häiriöiden hoitoon.

Asiakkaan oireisiin sopiva omahoito-ohjelma valitaan ammattilaisen tuella Mielenterveystalo-verkkopalvelun omahoito-ohjelmista. Omahoidon lomassa asiakas käy ammattilaisen vastaanotolla 1–3 kertaa.

Kognitiivinen lyhytterapia pohjautuu kognitiiviseen psykoterapiaan. Hoito perustuu asiakkaan mielenterveyden tietouden ja itsetuntemuksen vahvistumiseen sekä käytännön harjoitteisiin. Lyhytterapia sisältää 5–10 käyntikertaa ja on usein riittävää hoitoa lievissä ja keskivaikeissa mielenterveyden häiriöissä.
 
Lisätietoja:

Psykososiaaliset menetelmät -hankkeen terapiakoordinaattori, Mia Juppi, p. 044 717 2587, mia.juppi@pshyvinvointialue.fi
Suonenjoen terveysaseman apulaisylilääkäri Anu Hirvonen, p. 040 778 6414, anu.hirvonen@pshyvinvointialue.fi ja vastaava sairaanhoitaja Tiina Taskinen, p. 044 712 4330, tiina.taskinen@pshyvinvointialue.fi

 www.pshyvinvointialue.fi

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *