Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset tai väärin annostellut lääkkeet voivat aiheuttaa maksasairauden. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että terveelliset elintavat ovat hyväksi myös maksalle.
Elintapoihin liittyvät alkoholisairaudet lisääntyvät jatkuvasti. Yleisimpiä maksasairauksia ovat rasvamaksa ja alkoholimaksasairaudet. Kaikki maksasairaudet eivät kuitenkaan johdu elintavoista.
Maksalla on yli 500 tehtävää. Se hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksa varastoi ravintoaineita, vitamiineja ja sokeria sekä rasvaa ja jakelee niitä vereen. Maksa tuottaa proteiineja ja muita aineita, jotka edistävät vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.
Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista.
– Maksa-arvot kannattaa tarkastuttaa, jos käyttää runsaasti alkoholia tai ylipainoa on päässyt kertymään. Maksasairaudet ovat alkuvaiheessa usein oireettomia ja ne voi havaita maksa-arvoja mittaavilla verikokeilla, sanoo Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett.
Maksasairaudet voivat aiheuttaa väsymystä, kutinaa, lievä lämmönnousu, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia tai painon tunne ylävatsalla. Jos maksasairaus on edennyt jo pidemmällä, oireena voi olla ihon ja silmien keltaisuutta, mustelmataipumuksen lisääntymistä ja nesteen kertymistä vatsaonteloon.
Ylipaino ja alkoholi ovat maksan vihollisia
Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, rasvoittaa maksaa. Vain joka neljäs suomalainen on normaalipainoinen. Maksan rasvoittumista voi ehkäistä terveillä elämäntavoilla. Pidä paino normaalina ja vältä vyötärölihavuutta. Liikunta auttaa painonhallinnassa. Se vähentää maksan rasvoittumista, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri.
Pitkään jatkunut alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla voi aiheuttaa maksasairauden. Jatkuva alkoholinkäyttö aiheuttaa rasvamaksan. Alkoholinkäytön jatkaminen voi johtaa maksan tulehdusreaktioon ja maksakirroosiin. Noin 90 prosenttia maksakirrooseista Suomessa on alkoholin aiheuttamia.
A-hepatiitti tarttuu saastuneesta vedestä ja ruoasta. Varsinkin ulkomaanmatkoilla kannattaa olla tarkkoina. B- ja C-hepatiitti tarttuvat veriteitse ja B-hepatiitti varsinkin suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. A- ja B-virushepatiiteilta voi suojautua ottamalla rokotteen. C-hepatiittiin on nykyään tehokas, suun kautta otettava lääkehoito.
Maksa hajottaa ja poistaa elimistöstä lääkkeitä. Lääkkeiden yliannostus voi vaurioittaa maksaa. On tärkeä noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita. Lääkärille kannattaa kertoa käyttämistään itsehoitolääkkeistä ja luontaistuotteista, koska niillä voi haitallisia yhteisvaikutuksia muun lääkehoitosi kanssa.
Lisätietoa Maksaviikosta: www.muma.fi/maksaviikko.
Lisätietoa maksasairauksien ehkäisystä: www.mahtimaksa.fi.
Näin pidät huolta maksastasi
– Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
– Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
– Varo virushepatiittia.
– Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
– Kerro aina lääkärille kaikista käyttämistäsi lääkkeistä ja luontaistuotteista.
Lisätietoja:
Tarja Teitto-Tuckett, Maksa-asiantuntija, Munuais- ja maksaliitto, p. 040 5240 683, tarja.teitto-tuckett@muma.fi
Sari Högström, toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto, p. 050 536 7258, sari.hogstrom@muma.fi
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa
www.instagram.com/munuainenmaksa
www.youtube.com/munuaisjamaksaliitto
Maksaviikko 8.–12.5.
Maksaviikkoa vietetään 8.–12.5. Viikon aikana Munuais- ja maksaliitto järjestää kaikille avoimen yleisöluennon rasvamaksasta ja sen hoitomuodoista sekä paneelikeskustelun maksasairauden vaikutuksista sairastuneen elämään. Viikko päättyy ammattilaisille suunnattuun koulutukseen.
Paneelikeskustelussa 10.5. klo 18–19.15 pohditaan, miten maksasairauteen sairastuneet kokevat hoitopolun toimivuuden ja miten ja mistä sairastuneet ovat saaneet tietoa. Tilaisuuden juontaa Kaj Kunnas. Maksasairaus on usein näkymätön, mutta sen vaikutukset sairastuneen elämään ja läheisiin voivat olla merkittäviä. Keskustelutilaisuutta voi seurata netissä osoitteessa https://webcasting.fi/muma/izmOhDMe/.
Viikon päättää Tampereella 12.5. pidettävä Maksasairaan hoito ja ohjaus -moniammatillinen koulutus lääkäreille, erikoistuville lääkäreille ja sisätautihoitajille.
Munuais- ja maksaliitto ry
Munuais- ja maksaliitto tukee sairastuneiden ja elinsiirron saaneiden sekä heidän läheistensä hyvinvointia ja ajaa heidän oikeuksiaan. Liitto antaa tietoa munuais- ja maksasairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä, edistää elinluovutuksia sekä toimii yhteiskunnallisena vaikuttajana. www.muma.fi
Kuva: Pixabay