Terveys Uutiset

Muista maksaa Maksaviikolla 8.–12.5.

Maksalla on yli 500 tehtävää. Ilman maksaa ihminen ei tule toimeen. Maksan hyvinvointia kannattaa miettiä edes kerran vuodessa Munuais- ja maksaliiton järjestämällä Maksaviikolla 8.–12.5. Helpointa maksasta on huolehtia terveillä elintavoilla.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksa varastoi ravintoaineita, vitamiineja ja sokeria sekä rasvaa ja jakelee niitä vereen. Maksa tuottaa proteiineja ja muita aineita, jotka edistävät vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista.

Jopa joka neljännen suomalaisen maksa on rasvoittunut. Joidenkin tutkimusten mukaan ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin esiintyvyys on maailmalla jopa 32 prosenttia, ja se on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Joka viidennellä sairastuneella maksan rasvoittuminen voi edetä maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

Maksasairaudet ovat alkuvaiheessa usein oireettomia ja ne voi havaita maksa-arvoja mittaavilla verikokeilla.

Maksaviikkoa vietetään 8.–12.5. Viikon aikana Munuais- ja maksaliitto järjestää kaikille avoimen yleisöluennon rasvamaksasta ja sen hoitomuodoista sekä paneelikeskustelun maksasairauden vaikutuksista sairastuneen elämään. Viikko päättyy ammattilaisille suunnattuun koulutukseen.

Tapahtumia livenä ja netissä 8. ja 10.5.

Maksaviikon yleisöluento Rasvamaksa ja sen hoito järjestetään Helsingissä Porthaniassa 8.5. klo 19–19.45. Luentoa voi seurata myös striimattuna. Luennolla gastroenterologi, dosentti Fredrik Åberg kertoo NAFLD:n yleisyydestä, taudinkulusta, diagnostiikasta ja hoidoista. Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo hiilihydraattien määrästä ja laadusta, ultraprosessoidusta ruoasta, ketogeenisesta ruokavaliosta ja siitä, mitä muuta hyvää painon pudotuksella saavutetaan.

Paneelikeskustelussa 10.5. klo 18–19.15 pohditaan, miten maksasairauteen sairastuneet kokevat hoitopolun toimivuuden ja miten ja mistä sairastuneet ovat saaneet tietoa. Tilaisuuden juontaa Kaj Kunnas. Maksasairaus on usein näkymätön, mutta sen vaikutukset sairastuneen elämään ja läheisiin voivat olla merkittäviä. Lähetystä voi seurata netissä.

Lisätietoja Maksaviikosta www.muma.fi/maksaviikko.
Lisätietoja maksasairauksien ennaltaehkäisystä: www.mahtimaksa.fi.

Lisätietoja:

Petri Inomaa, Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto, p. 040 5240 679, petri.inomaa@muma.fi

Tarja Teitto-Tuckett, Maksa-asiantuntija, Munuais- ja maksaliitto, p. 040 5240 683, tarja.teitto-tuckett@muma.fi

Sari Högström, toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto, p. 050 536 7258, sari.hogstrom@muma.fi

www.muma.fi

www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa
www.instagram.com/munuainenmaksa
www.youtube.com/munuaisjamaksaliitto

Munuais- ja maksaliitto ry

Munuais- ja maksaliitto tukee sairastuneiden ja elinsiirron saaneiden sekä heidän läheistensä hyvinvointia ja ajaa heidän oikeuksiaan. Liitto antaa tietoa munuais- ja maksasairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä, edistää elinluovutuksia sekä toimii yhteiskunnallisena vaikuttajana. www.muma.fi 

2 Replies to “Muista maksaa Maksaviikolla 8.–12.5.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *