Artikkelit Terveys

Läpimurtoja syövän sairastaneen diagnostiikassa: Uusiutuva syöpä voidaan paljastaa ajoissa

Syöpäsolujen verenkiertoon vapauttamia merkkiaineita hyödyntävä nestebiopsia voi paljastaa syövän mahdollisen uusiutumisen ja syöpähoitojen jälkeisen jäännöstaudin jo paljon ennen perinteisiä menetelmiä – Suomessa testi jo käytössä Docrates Syöpäsairaalassa.

Syövänhoito kehittyy jatkuvasti yksilöllisemmäksi. Suurimpia harppauksia yksilöllisen hoidon suuntaan on aivan viime vuosina otettu erityisesti kasvainten geeni- ja molekyyliprofiloinnin kehittymisen avulla. Geenidiagnostiikkaan perustuvan tiedon hyödyntäminen tarjoaa jo tänä päivänä syöpään sairastuneille mahdollisuuden täsmähoitoihin ja turhien hoitojen sekä näiden aiheuttamien haittavaikutusten välttämiseen.

Myös syövän varhaisempaan havaitsemiseen kehitetään erilaisia solujen geenitietoa hyödyntäviä testejä. Uusin tulokas on nestebiopsia, jonka avulla verestä voidaan löytää merkkejä uusiutumassa olevasta syövästä joskus jopa kuukausia ­ennen perinteisesti syövänhoidossa käytössä olevia kuvantamistutkimuksia tai verikokeita.

Testituloksesta uutta tietoa hoitopäätösten ja seurannan optimointiin

Tällä hetkellä testiä voidaan hyödyntää esimerkiksi suolisto-, rinta-, keuhko- ja virtsarakon syöpien kohdalla niin hoitovasteen selvittämiseksi kuin leikkaushoidon jälkeen ennen lääkehoitojen aloittamista tai ennustamaan mahdollista uusiutumista.

Testausmenetelmä perustuu veressä kiertävän kasvainperäisen DNA:n tunnistamiseen. Nestebiopsia voi identifioida mikroskooppisen syövän leikkauksen jälkeen, tai vasta molekyylitasolla kehittymässä olevan syövän ja uusiutuneen syövän nopeammin kuin perinteisemmät menetelmät jäljittämällä verestä kasvainperäistä DNA:ta, jota syöpäsolusta vapautuu vereen.

Testauskokonaisuus laaditaan jokaiselle potilaalle yksilöllisesti

Testin kehitysvaiheessa sekvensoidaan potilaan kasvaimen kudoksen ja terveiden valkosolujen DNA, joita verrataan toisiinsa ja saadaan näin jokaiselle kasvaimelle oma DNA-sormenjälkensä. Tämän jälkeen kiertävä kasvain-DNA pystytään jäljittämään potilaan verestä erittäin herkästi ja tarkasti jo hyvin alhaisellakin esiintyvyystasolla.

Potilaan syöpä ei ole välttämättä uusiutunut, jos kiertävää kasvain-DNA:ta löydetään verestä, mutta positiivinen testitulos kertoo, että mahdollisuus uusiutumiselle on huomattavan suuri. Negatiivinen testitulos puolestaan kertoo, että kiertävää kasvain-DNA:ta ei ole havaittu ja uusiutumisriski on alhainen. Testin tulos vaatiikin aina kliinistä tulkintaa. Lääkärit saavat testituloksesta tietoa hoitopäätösten ja seurannan optimointiin.

 Parempaa hoitoa vähemmin haittavaikutuksin

Kyseiseen testiin soveltuvien syöpien hoidoissa käytetään leikkauksen lisäksi usein liitännäishoitoja. Nämä hoidot voivat olla potilaille rankkoja ja haitata elämänlaatua merkittävästi. Uuden veritestin avulla syöpälääkärit saavat tuekseen tärkeää lisäinformaatiota hoitopäätösten tueksi ja potilaiden on mahdollista saada parempaa hoitoa.

Docrates Syöpäsairaalassa uusi testausmenetelmä on otettu käyttöön vuoden 2023 alussa.

”Parhaassa tapauksessa saamme uusiutumassa olevat syövät kiinni ennen kuin saisimme pelkillä perinteisillä kuvantamismenetelmillä ja meidän voi olla mahdollista aloittaa hoidot ajoissa ennen kuin syöpä ehtii niin sanotusti painaa kaasun pohjaan”, sanoo Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen.

”Pystymme myös säästämään potilaita haittavaikutuksia aiheuttavilta lääkehoidoilta tai vähentämään niiden määrää, jos testin perusteella näyttää, ettei syövän kasvainperäistä DNA:ta ole havaittavissa veressä. Sen sijaan seuraamme tilannetta tiiviisti yksilöllisesti laaditun hoitosuunnitelman mukaan. Tällaisia tapauksia meillä on jo tullut eteen. Potilaat ovat luonnollisesti tyytyväisiä, kun säästyvät kurjilta haittavaikutuksilta”, kertoo Kononen.

Menetelmän herkkyydellä on myös haasteensa

Nestebiopsian herkkyydellä on myös haasteensa; se voi havaita syövän mahdollisen tulevan uusiutumisen jo paljon ennen kuin perinteisimmissä menetelmissä näkyy syöpäkasvain tai -kasvaimia. Jos kuvantamistutkimuksilla ei voida vielä paikallistaa syöpää, ei sitä välttämättä voida lähteä hoitamaan.

”Voisi sanoa, että positiivinen testitulos tällaisessa tilanteessa antaa meille tiedon siitä, että syövän siemen on veressä, mutta emme vielä tiedä milloin se lähtee kasvamaan, jos lähtee. Tämä tieto auttaa kuitenkin lääkäreitä ja potilaita laatimaan entistä tehokkaamman ja yksilöllisemmän seurantasuunnitelman, jotta olemme valmiina hoitamaan heti, kun tiedetään missä kasvain sijaitsee”, sanoo Kononen.

Testin etuja on myös säteilyvapaus, toisin kuin esimerkiksi TT- tai mammografia kuvissa. Hoitojen jälkeen seurantavaiheessa voidaan tilanteen mukaan esimerkiksi vuorotella veritestin ja kuvantamisen kesken ja vähentää näin myös potilaan saamaa säteilytaakkaa.

”Pelkkään yhteen testiin emme voi nojata. Jatkossakin tarvitsemme kuvantamista ja muita perinteisiä tutkimuksia. Kuten muutkin diagnostiset menetelmät, kasvain-DNA-testikään ei yksinään vielä ole riittävä, mutta täydentää diagnostiikkaa erityislaatuisella tavallaan”, sanoo Juha Kononen.

Lisätietoja:

Juha Kononen, johtava ylilääkäri, Docrates Syöpäsairaala, juha.kononen@docrates.com

Anna-Sofia Malmi, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Docrates Syöpäsairaala, p. 050 4690 114, anna-sofia.malmi@docrates.com

Docrates Syöpäsairaala on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita yksilöllisesti koko hoitoketjun ajan, syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan. Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Potilaita olemme hoitaneet yli 60 maasta. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkostomme kanssa tarjoamme aidosti yksilöllistä syövänhoitoa uusimpia hoitomuotoja hyödyntäen. Askeleen edellä – ihmisenä ihmisen rinnalla. www.docrates.com  

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *