Terveys Uutiset

Psoriviikko 3.–9.4.: Vertaistuki on osa pitkäaikaissairauksien hoitopolkua

Psoriviikkoa vietetään 3.–9.4.2023 Viikon pääteemana on vertaistuki, joka täydentää tärkeällä tavalla sosiaali- ja terveyspalveluita. Psoriviikko on psoriasisyhdistysten oma teemaviikko, jolloin paikalliset psoriasisyhdistykset järjestävät toimintaa ja tuovat esiin vertaistuen merkitystä. Tänä vuonna yhdistykset ja psoriasista sairastavat myös vaikuttavat vertaistuen puolesta, jotta sitä olisi pitkäaikaissairauksia sairastaville jatkossakin tarjolla.

Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka oireilee iholla ja nivelissä sekä vaikuttaa usein myös mieleen ja altistaa muille sairauksille. Psoriasista sairastaa Suomessa noin 100 000 ihmistä. Toimivan hoidon lisäksi sairastavat hyötyvät merkittävästi vertaistuesta, jota on tarjolla muun muassa psoriasisyhdistyksissä.

– Vertaistuki parantaa tutkitusti elämänlaatua ja auttaa sitoutumaan pitkäaikaisen sairauden hoitoon. Siksi sen tarjoaminen on myös yhteiskunnan kannalta todella tärkeää, korostaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

– Sekä hyvinvointialueiden valtuutetuilla että uudella eduskunnalla on hyvät mahdollisuudet tehdä päätöksiä, jotka mahdollistavat vertaistuen tarjoamisen tulevaisuudessakin. Esimerkiksi hyvinvointialueilla tulisi ottaa järjestöjen tarjoama vertaistuki vahvemmin osaksi eri sairauksien hoitopolkua, Bäckman sanoo.

Terveisiä päättäjille

Psoriviikon aikana psoriasista sairastavat, heidän läheisensä ja muut aiheesta kiinnostuneet voivat jättää Psoriasisliiton lomakkeella terveisensä päättäjille ja kertoa, miksi vertaistukea tarvitaan. Psoriasisliitto välittää viestejä eteenpäin kevään aikana.

Lisäksi psoriasisyhdistykset järjestävät Psoriviikolla paljon toimintaa. Ne esimerkiksi esittelevät toimintaansa sairaaloiden OLKA-pisteillä (mm. KYSillä)  ja muilla julkisilla paikoilla, ulkoilevat yhdessä, käyvät kuntosalilla ja tarjoavat tietoa psoriasiksesta.

– Psoriviikko on hyvä tilaisuus tutustua oman alueen paikallistoimintaan ja saada vertaistukea, Sonja Bäckman kannustaa.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto, sonja.backman@psori.fi, p. 040 827 2106

Viestintäpäällikkö Hanna Karhunen, Psoriasisliitto, hanna.karhunen@psori.fi, p. 040 455 9072

Psoriasisliitto ry

Psoriasisliitto on potilas-, kansanterveys- ja asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa iho- ja nivelpsoriasikseen sairastuneille tietoa ja tukea sekä hoidonohjausta. Lisäksi liitto edistää psoriasista sairastavien oikeuksien toteutumista. Psoriasisliittoon kuuluu noin 13 000 jäsentä eri puolilla Suomea toimivien 38 paikallisyhdistyksen kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Psoriasisliiton toimintaa Veikkauksen tuotoilla. www.psori.fi

Psoriasis (psoriaasi, psori) on tulehduksellinen, koko kehon pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa monille muille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet ja masennus. Alttius psoriasikseen periytyy. Suomessa psoriasista sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä eli 100 000 ihmistä. Psoriasis ei tartu.

Kuva: Pixabay

3 Replies to “Psoriviikko 3.–9.4.: Vertaistuki on osa pitkäaikaissairauksien hoitopolkua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *