Huomio

30.3. Koronavirustartunnat yhä hyvin alhaalla, mutta pientä nousua näkynyt

PÄIVITETTY 30.3.2023 klo 20
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n rekisteröimät virallisesti eli laboratoriossa testatut koronavirustartunnat ovat yhä hyvin alhaalla Suomessa verrattuna viime syksyyn, mutta maaliskuun jälkipuoliskolla on ollut pientä kasvua etenkin Kymenlaaksossa. Kun helmikuussa ja maaliskuun alkupuolella THL raportoi uusia tartuntoja yleensä 500-600 viikossa, nousi määrä maaliskuun viimeisellä viikolla 1522:een ja edellisviikkona 962:een. Pahimmillaan viime syksynä viikoittaiset tartuntamäärät ylittivät reilusti 10 000 tapausta. Koko maassa on THL:n mukaan kolmessa vuodessa rekisteröity lähes 1,467 miljoonaan koronatartuntaa. Todellisuudessa niitä on paljon enemmän, koska moni sairastunut ei testauta itseään tai tekee vain epävirallisen kotitestin.

Kahden viime viikon uusia virallisia koronavirustartuntoja asukaslukuun (100 000 as.) suhteuttava ilmaantumisluku oli Suomessa helmikuun alkupuolelta 20:n tienoilla, mutta maaliskuun viimeisellä viikolla se nousi 39:een. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin luku on 28. Naapurisairaanhoitopiireistä korkein ilmaantumisluku on Itä-Savossa, 64, ja Etelä-Savossa, 57, sekä matalin Kainuussa, 13. Koko maan korkein luku on Kymenlaaksossa, 125.

Pohjois-Savossa on uusia virallisia koronatartuntoja ilmennyt THL:n mukaan kahden viime viikon aikana yhteensä 113, mikä on suurin määrä sitten tammi.helmikuun vaihteen, mutta huomattavasti yhä pienempi viime syksyyn verrattuna, jolloin parin viikon lukema meni monesti yli 1200:n. Kaikkiaan Pohjois-Savossa on koko pandemian aikana THL kirjannut 51070 koronatartuntaa. Uusia tartuntoja on rekisteröity viikkojen 11. ja 12. aikana Kuopiossa 52 (kokonaismäärä 25 788), Varkaudessa 17, Iisalmessa 13, Suonenjoella 11, Lapinlahdella 4, Joroisilla, Leppävirralla, Rautalammilla ja Siilinjärvellä 3 sekä Kiuruvedellä, Sonkajärvellä, Tuusniemellä ja Vesannolla 1. Kuudessa kunnassa ei ole uusia tartuntoja ilmennyt reiluun pariin viikkoon ja Keiteleellä, Rautavaaralla, Tervossa sekä Vieremällä ei koko maaliskuussa.

Vesilaitosten jätevesiseurannassa löydettyjen koronavirusten määrä on pysynyt alhaisena ja murto-osassa viime syksyyn nähden. Pientä kasvua on kuitenkin näkynyt viime viikkoina niin seurannassa mukana olevissa koko maan kuin Kuopion Lehtoniemenkin vesilaitoksissa.

Sairaalapotilaiden määrä kääntyi pieneen kasvuun

Koronaan sairastuneiden sairaalapotilaiden määrä kääntyi maaliskuun lopulla kasvuun aiemmasta tasaisesta noin sadasta erikois- ja perusterveydenhuollossa. Nyt määrä nousi 32:lla 139:een.

Koronaviruksen aiheuttamia kuolemantapauksia THL on rekisteröinyt pandemian aikana 5298. Kasvua on maaliskuun alusta hieman alle sata, mikä on verrattain alhainen määrä kuluvalta vuodelta. Koronavirukseen sairastuneita mutta muuhun pääsyyhyn menehtyneitä oli THL:n tilastoissa maaliskuun lopussa 2801, mikä on myös vajaa sata enemmän kuin kuukauden alussa.

Koronarokotukset ovat hiipuneet lähes täysin

Koronavirusrokottaminen on ollut maaliskuussa erittäin vähäistä. Koko maassa on kuukaudessa annettu vain hieman alle 7000 neljättä ja vajaat 8 000 kolmatta koronarokotusta. Ensimmäisiä rokotuksia on annettu noin 2600. Syksyllä vilkkaimpana aikana neljönsiä rokotuksia annettiin yhdessä viikossa kymmeniä tuhansia. Neljännen koronarokotteen on saanut 22 prosenttia kaikista suomalaisista ja 27 prosenttia yli 18-vuotiaista täysi-ikäisistä. Kolmansilla rokotuksilla vastaavat lukemat ovat 54,1 ja 65,9 sekä ensimmäisillä 79,2 ja 87,0 prosenttia.

Pohjois-Savossakin koronarokotuksia on tehty maaliskuussa hyvn niukasti, vain noin 280, ja Kuopiossa noin 170. Neljänsiä rokotuksia on ehditty <antaa Pohjois-Savossa 32,2 prosentille yli 18-vuotiaista maakuntalaisista ja Kuopiossa 28,8 prosentille. Siten Kuopiossa ja koko Pohjois-Savossa on neljästi rokotettuja kuitenkin suhteellisesti koko maan keskiarvoa enemmän ja heidän suhteellinen osuutensa on maakunnista suurimpia. Kolmansia rokotuksia on annettu maaliskuussa Pohjois-Savossa vain muutama. (iLi)

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *