Mieli Uutiset

Tulevaisuuden ihmeet tehdään kiireneutraalisti: Kiirekysely mittaa Iisalmen onnistumista kiireneutraaliustavoitteessa

Iisalmen kaupunkistrategian keskiössä on toiminta-ajatus ”Huolehdimme asukkaidemme hyvinvoinnista ja vahvistamme koko seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa”. Iisalmen kaupunki ja noin 30 yritys- ja oppilaitoskumppania ovat valinneet By Iisalmi -brändin yhdeksi avainteemaksi seudun asukkaiden ja kaupungissa työskentelevien hyvinvoinnin vahvistamisen ja sen myötä pitovoiman ja vetovoiman kehittämisen.

Tasapainoisen, hyvinvoivan arjen teemoja on marraskuusta 2022 alkaen nostettu esille verkoston yhteisellä Kiireneutraali Iisalmi -kampanjalla. Iisalmen tavoitteena on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Nyt on aika tarkastella, miten iisalmelaisten ja kaupungissa työssäkäyvien kokemukset kiireeseen liittyen ovat muuttuneet verraten syy-lokakuussa 2022 toteutetun vastaavasisältöisen tutkimuksen tuloksiin. Pulssikyselyjä toteutetaan jatkossakin puolivuosittain.

Kiire on yleinen vitsaus

Syksyllä 2022, ennen Kiireneutraali Iisalmi -kampanjan toimenpiteiden aloittamista tehdyn, 298 osallistujan tutkimuksen mukaan 71 prosenttia vastaajista koki kiirettä päivittäin tai viikoittain. Tutkimustulos on samansuuntainen useiden teemaa käsittelevien valtakunnallisten tutkimusten kanssa: Esimerkiksi SAK:n vuoden 2020 työolobarometrin (SAK:n työolobarometri 2020) mukaan peräti 55 prosenttia vastaajista koki, että väite ”Työtäsi leimaa jatkuva kiire” kuvaa heidän työtään hyvin tai melko hyvin. Kiire onkin yksi aikamme inhimillisistä ongelmista, joka puhuttaa niin ihmisiä, mediaa kuin tutkijoitakin.

Kiirebarometristä ei odoteta näin lyhyellä aikajänteellä radikaalisti parempia tuloksia, mutta suunnan toivotaan olevan oikea. Marraskuussa 2022 kampanjan lanseeraustapahtumassa By Iisalmi -seminaarissa aivotutkija Katri Saarikivi totesi Kiireneutraali Iisalmi -kampanjan nostavan esille aivoterveyden kannalta tärkeitä teemoja kuten palautumista.

”Stressireaktion vastareaktio on rentoutumisreaktio. Se käynnistyy, kun ympäristössä tai mielen sisällä ei ole stressinaiheuttajia”, totesi Saarikivi.

Palautumista edistämään kiireestä

Juuri siitä kampanjassa on kyse: Luodaan ja kannustetaan huomaamaan itselle sopivia tapoja vähentää turhaa, liiallisen kiireen kokemusta ja neutralisoidaan lähes jokaisen ihmisen arkeen ajoittain kuuluvaa kovaakin kiirettä edistämällä aktiivisesti palautumista sekä työpäivän aikana että vapaa-ajalla. Kiirebarometri kertoo, miten hyvin vastaajat ovat kokeneet onnistuneensa tasapainottamisessa.

Kysely on avoinna 24.3. – 16.4.2023. Kyselyyn voi vastata osoitteessa www.iisalmi.fi/kiirekysely Kannustimena vastaamiseen on mahdollisuus osallistua Kiireneutraali Iisalmi -kampanjan vuosiarvontaan, jonka palkintona on paikallisia tuotteita sisältävä kiireettömyyspaketti: joulukuussa arvotaan rustiikkikorillinen Olvi KevytOloa, Genelecin G3 RAW -kaiutinpari sekä Juhani Aho -villasukat.

Kiireneutraalilla kaistalla ajotavalla on väliä

Nykyajan ihmiset haluavat menestyä urallaan, mielellään kansainvälisestikin. Usein tämä yhtälö vaatii veronsa jatkuvan stressin ja kiireisen elämäntyylin muodossa. Kiirejalanjälki voi olla raskas. Iisalmen näkemys on, että luonnon ympäröimästä, lyhyiden välimatkojen kansainvälisten yritysten seutukaupungista voi ainutlaatuisella tavalla löytää molemmat – hyvinvoivan, tasapainoisen arjen lähellä luontoa ja mielenkiintoisia, kansainvälisiä uramahdollisuuksia. Luonnon lisäksi myös kulttuuri- ja liikuntaharrastukset ovat helposti saavutettavia ja niitä löytyy kaupungin kokoon nähden monipuolisesti.

”Iisalmi panostaa monin tavoin ennaltaehkäisevään hyvinvointityöhön. Yhtenä esimerkkinä on pian avattava Saukko-uimahalli, joka tarjoaa jokaiselle matalan kynnyksen mahdollisuuden vaalia hyvinvointia ja tasapainoisen arjen kokemusta. Panostukset hyvinvointiin ovat samalla panostuksia vetovoimaan – panostuksia Suomen houkuttelevin seutukaupunki -vision toteutumiseen.” kiteyttää Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

”Iisalmesta löytyy kiireneutraali ajokaista – ajotavalla on väliä. Hyvällä ennakoinnilla ja kuljettajan tekemillä valinnoilla on merkitystä, mutta onpahan liikennesuunnittelijallakin iso rooli. Kaupunki ja muut työnantajat tekevät oman osansa, mutta myös yksilön omilla valinnoilla on merkitystä.”, kuvailee Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski.

”Tavoitteena on rakentaa koko kaupungin läpäisevää parempaa työhyvinvointia ja tasapainoisemman arjen kokemusta. Toivomme, että mahdollisimman moni By Iisalmi -yritys- ja oppilaitoskumppaneista ja muista Iisalmessa toimivista työnantajista lähtisi mukaan yhteiseen tekojen kokonaisuuteen.”

”Kampanja tarjoaa koko yhteisölle sopivia materiaaleja ja vinkkejä hyvinvointiteoista, sekä digitaalisen alustan, jossa näistä hyvinvointitoimenpiteistä ja arjen valinnoista voi kertoa laajalle yleisölle vahvistaen seudun osaajavetovoimaa myönteisellä viestinnällä. Yhdessä voimme saada aikaan merkittäviä tuloksia ja toimia jopa suunnannäyttäjinä muille!”, kannustaa Terho Savolainen.

Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi
Laura Koski, markkinointi- ja viestintäsuunnittelija, Iisalmen kaupunki, p. 040 632 5868, laura.koski@iisalmi.fi

Lisätietoja Kiireneutraali Iisalmi -kampanjan muista toimenpiteistä: www.iisalmi.fi/kiireneutraali

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *