Julkishallinto Kumppanit

Pohjois-Savon HYTE -viesti 3/2023

Pohjois-Savon HYTE –viesti kokoaa tietoa, vinkkejä ja tapahtumia alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminnasta. HYTE-viesti lähetetään kerran kuukaudessa joka kuukauden ensimmäinen torstai. HYTE-viestiä saa välittää eteenpäin. Pohjois-Savon HYTE löytyy myös Facebookista Pohjois-Savon HYTE, Pohjois-Savon ehkäisevä mielenterveys ja päihdetyö ja Twitteristä PSHYTE sekä Instagramista Pohjois-SavonHYTE

Pohjois-Savon hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

HYTE-tiimin ajankohtaista

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteet:

HYTE-neuvottelukunnassa käydään loppukeväällä lainmukaiset HYTE-neuvottelut.

HYTE- ja osallisuus palvelualueella, osana Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon (RRP) -hanketta aloittaa huhtikuussa neljä jo valittua yhteisöluotsia, jotka sijoittuvat Iisalmeen, Varkauteen, Kuopioon ja Suonenjoelle. Yhteisöluotsit kehittävät RRP Arjen ilo ja tuki -tiimin kanssa Pohjois-Savossa hyvinvoinnin ja terveyden palvelukonseptia. Palvelukonsepti sisältää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjauksen ja neuvonnan mallin (yhteisöluotsin työmallin, ohjauksen mallin sekä avustavat digitaaliset ratkaisut). Palvelukonsepti tukee sekä pohjoissavolaisten asukkaiden omatoimista arjen toiminnan löytämistä että auttaa sote-palvelujen asiakkaana olevia löytämään mielekkäitä sisältöjä arkeen. Erityisenä kohderyhmänä ovat koronapandemian jälkeen haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät.

Seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskut. Ei tarvitse ilmoittautua. Linkit tilaisuuksiin ja myöhemmin tallenteet (2vk ajan nähtävissä) Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen sivulla. Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä. Ajankohdat ja aiheet:

  • 22.3.2023 kello 12-12.30. Aihe: Maksuton ehkäisy. Pohjois-Savossa kaikki alle 25- vuotiaat tulevat maksuttoman ehkäisyn piiriin. Mitä tämä tarkoittaa ja miten se toteutetaan käytännössä? Asiantuntijoina Ulla Särkkä, perhekeskuspalveluiden hankesuunnittelija ja Annu Hiekka-Aho, seksuaaliterveysneuvolan terveydenhoitaja. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä
  • 5.4.2023 kello 12-12.30. Aihe: Hedelmällisyyden suojelu Teams-yhteyksin. Tiesitkö, että tänään tekemäsi valinnat, vaikuttavat siihen saatko joskus lapsia? Hedelmällisyyteen vaikuttavat monet asiat, kuten ikä, paino, ruoka, aktiivisuus, tupakka ja päihteet. Tietoiskussa saat hyvää tietoa elämäntapavalintojen vaikutuksista omaan hedelmällisyyteesi! Asiantuntija Päivi Hoffren, lehtori kätilötyö, TtM, kätilön tutkinto-ohjelman vastaava, kätilö, sairaanhoitaja, eritystason seksuaaliterapeutti NACS, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, kätilötyön harjoittelun koordinaattori.

Kiusaaminen ja häirintä peli- ja somealustoilla. Vanhempi – kulje askel edellä! 21.3.2023 klo 18-19.30 teams yhteyksin Kohderyhmä: lasten ja nuorten huoltajat. Sisältö: Käydään läpi tyypillisimmät some- ja pelialustat, joita lapset ja nuoret käyttävät ja millaisia ei toivottuja ilmiöitä kiusaamista, häirintää ja kaltoinkohtelua, näillä esiintyy. Tuodaan esille keinoja, miten voit vanhempana ennaltaehkäistä haitallisia ilmiöitä ja saat neuvoja siitä, miten toimia tilanteissa. Saat tietoa kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen auttavista tahoista.  Järjestäjänä: Pohjois-Savon kiusaamisen ehkäisyn työryhmä, Pelituki, Sua Varten somessa -hanke ja MLL

Puhutaan hallitsemattomasta syömisestä 23.3.2023 klo 10-11 Teams-yhteyksin Verkkoluennolla käsiteltävät asiat:

  • Miten hallitsematon syöminen ilmenee?
  • Taustalla vaikuttavat tekijät
  • Puheeksiotto ja kohtaaminen
  • Keinoja ja menetelmiä kohtaamiseen

Luennoijana toimii Ähky-hankkeen projektiasiantuntija Suvi Björkqvist. Luento on tarkoitettu sote-ammattilaisille.

Yhdessä yksinäisyyttä vastaan -webinaari 12.4.2023 klo 14–15.30. Kriisikeskus ja HYTE- tiimi. Mistä yksinäisyydessä on kyse? Miten tunnistaa ja kohdata yksinäisyyttä kokeva ihminen? Luennon lisäksi kuulet yksinäisyystyöstä Pohjois-Savossa ja mahdollisuudesta saada koulutusta yksinäisyystyöhön. Tule kuulemaan ja tuomaan omia ajatuksiasi yhteiseen tapaamiseen, joka on suunnattu aikuisia työssään kohtaaville ammattilaisille. Toivomme myös teiltä ideoita ja esimerkkejä, miten yksinäisyyttä voidaan vähentää Pohjois-Savossa? Haastamme kuntia, hyvinvointialuetta, järjestöjä ja seurakuntia ottamaan yksinäisyysteemaa suunnitelmallisesti mukaan omaan viestintään. Esimerkkinä kuulet Lähde-toimintaan liittyvästä yksinäisyyskampanjasta. Osallistumaan pääset tästä linkistä

Lapset puheeksi -tilaisuus 18.4.2023 klo 9-11.00. Järjestäjänä POSOTE20 ja HYTE-tiimi. Tervetuloa kuulemaan pärjäävyyslähtöisestä Lapset puheeksi -työstä ja sen mahdollisuuksista tukea lasten, nuorten ja perheiden arkea. Kevään 2023 Lapset puheeksi -koulutus päättyy ja uudet menetelmäkouluttajat kertovat tilaisuudessa näkemyksiä menetelmän maailmasta. Lisäksi kuullaan Lapset puheeksi -toimintamallista ja siitä, miten palveluiden yhteensovittaminen tukee systeemistä työskentelyä ja perhekeskustyötä. Tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille, eri toimialojen työntekijöille lapsiperhe -palveluiden kehittäjille, esihenkilöille ym. Tilaisuus toimii kevään 2023 menetelmäosaajien buusteri tilaisuutena. Lisätietoja.

Pohjois-Savon väkivaltatyön koulutus – Asennoidu ja kohtaa väkivallan tekijä 22.5.2023 klo 9.00-14.00 KYS auditorio tai osallistu verkkoyhteyksin. Järjestäjänä: Pohjois-Savon väkivaltatyön verkosto. Kohderyhmä Pohjois-Savon hyvinvointialueen, kunnan ja järjestöjen sekä yhteistyökumppaneiden työntekijät moniammatillisesti sekä muut asiasta kiinnostuneet. Sisältö: väkivallan tekijään asennoituminen, kohtaaminen ja auttamisen keinoja. Väkivallan muodot, tilanteet ja väkivallan arkipäiväisyys ja väkivallan polulta poispääsyn haasteita. Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki

MIeliteko -ohjelman terveisiä:

POHJOIS-SAVON KOKO AIKUISVÄESTÖ SAA MAKSUTTA KÄYTTÖÖNSÄ MIELEN HYVINVOINNIN SOVELLUKSEN

Mieliteko tarjoaa Pohjois-Savon koko aikuisväestölle mahdollisuuden ottaa kuukaudeksi maksutta käyttöönsä Myseula-hyvinvointikyselyn sekä BitHabit-sovelluksen, joilla voi kartoittaa, seurata ja kohentaa omaa mielen hyvinvointiaan. Myseula on kysymyspatteristo, jonka avulla käyttäjä saa tietoa mielen hyvinvoinnistaan sekä mahdollisista riskitekijöistä. BitHabit on mobiilisovellus, joka ohjaa terveellisiin ja ennen kaikkea pysyviin uusiin tottumuksiin pienten ja arkisten tekojen avulla. Täältä pääset Myseulaan ja BitHabit-sovellukseen. Aiheesta tiiviisti: Mieliteko-ohjelman tiedote.

POHJOIS-SAVON ASUKKAILLE

Luentosarja sepelvaltimotaudista.  Tuoreinta tietoa sairaudesta ja sen omahoidon kokonaisuudesta (ravitsemus, lääkitys, liikunta) sairastuneille ja heidän läheisilleen. Luennot alkavat kello 18.

Järjestäjänä sydän.fi yhteistyössä Amgenin, Haleonin ja Novartiksen kanssa. Lisää tietoa sepelvaltimotaudista ja sen hoidosta löydät sydan.fi/sepelvaltimotauti.

Lisää voimaa vuosiin – webinaari senioreille 16.3.2023 klo 10-11 verkkoyhteyksin. Maksuton. Järjestäjänä Ikäinstituutti. Tervetuloa kuulemaan, miten omaan hyvinvointiin voi vaikuttaa pienillä arjen valinnoilla ja teoilla. Tutkittua tietoa ja vinkkejä liikkumiseen tarjoilevat ikäihmisten liikunnan asiantuntijat. Tarkoituksena on muistuttaa, että vähäinenkin liikkuminen kohentaa elämänlaatua ja jokainen voi löytää itselle sopivan tavan liikkua. Ohjelmassa: Tietoa liikkumisesta ja sen merkityksestä ikääntyessä, vinkkejä liikkeen lisäämiseen ja mahdollisuus kysyä ja jakaa ajatuksia liikkumisesta. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.

Kiusaaminen ja häirintä peli- ja somealustoilla. Vanhempi – kulje askel edellä! 21.3.2023 klo 18-19.30 teams yhteyksin Kohderyhmä: lasten ja nuorten huoltajat. Sisältö: Käydään läpi tyypillisimmät some- ja pelialustat, joita lapset ja nuoret käyttävät ja millaisia ei toivottuja ilmiöitä kiusaamista, häirintää ja kaltoinkohtelua, näillä esiintyy. Tuodaan esille keinoja, miten voit vanhempana ennaltaehkäistä haitallisia ilmiöitä ja saat neuvoja siitä, miten toimia tilanteissa. Saat tietoa kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen auttavista tahoista.  Järjestäjänä: Pohjois-Savon kiusaamisen ehkäisyn työryhmä, Pelituki, Sua Varten somessa -hanke ja MLL

Seksuaaliterveyden edistämisen tietoisku 22.3.2023 kello 12-12.30. Aihe: Maksuton ehkäisy. Liity tietoiskuun tästä linkistä. Pohjois-Savossa kaikki alle 25- vuotiaat tulevat maksuttoman ehkäisyn piiriin. Mitä tämä tarkoittaa ja miten se toteutetaan käytännössä? Asiantuntijoina Ulla Särkkä, perhekeskuspalveluiden hankesuunnittelija ja Annu Hiekka-Aho, seksuaaliterveysneuvolan terveydenhoitaja Ei tarvitse ilmoittautua. Linkit tilaisuuksiin ja myöhemmin tallenteet (2vk ajan nähtävissä) Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen sivulla. Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä.

Ensihuoli-koulutus: Syömishäiriö ja päihteet. 29.3.2023 klo 17.00. Ehyt ry. Ensihuoli-koulutuksessa opitaan puhumaan vaikeista asioista kunnioittavalla tavalla, toista rohkaisemalla ja tukemalla. Koulutus on maksuton ja tarkoitettu kaikille. Kohderyhmänä ovat henkilöt, jotka kaipaavat välineitä syömishäiriön ja sen yhteydessä päihteidenkäytön ja näistä syntyneen huolen kohtaamiseen ja puheeksiottoon ihmisenä ihmiselle. Lisäksi koulutukseen voivat osallistua kaikki, joita kiinnostaa mahdollisuus toisten auttamisesta ehkäisevän päihdetyön vapaaehtoistoiminnassa. Ensihuoli ei ole ammattilaiskoulutus. Lisätietoja.

Nuoren mielen hyvinvoinnin tukeminen -verkkovanhempainilta 29.3.2023 klo 18-19.00 Teams. Mieli ry. Nuoren mielen hyvinvoinnin tukeminen antaa tietoa nuoruusiästä kehitysvaiheena, tyypillisistä nuoruuteen liittyvistä asioista ja ilmiöistä, mielen hyvinvoinnin tukemisesta arjessa sekä keinoja ottaa puheeksi huolta ja auttaa nuorta tuen tarpeissa. Verkkovanhempainilta on suunnattu noin 13–18-vuotiaiden nuorten vanhemmille. Lisätiedot.

Turvaa talous erotilanteessa 30.3.2023 klo 13-15 teams. Foorumissa asiantuntijoina: Kelan erityispalveluista Riitta Mykkänen ja Päivi Oittinen, Pohjois Savon oikeusaputoimistosta talous- ja velkavelkaneuvoja Heikki Savolainen, Kuopion sosiaalitoimesta sosiaalityöntekijä Olga Roitto ja Asianajotoimisto Fortesta asianajaja ja varatuomari Titta Tsupari. Ilmoittaudu: mari.hietapelto@kuopionensikoti.fi

Seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskut. 5.4.2023 kello 12-12.30. Aihe: Hedelmällisyyden suojelu Teams-yhteyksin. Tiesitkö, että tänään tekemäsi valinnat, vaikuttavat siihen saatko joskus lapsia? Hedelmällisyyteen vaikuttavat monet asiat, kuten ikä, paino, ruoka, aktiivisuus, tupakka ja päihteet. Tietoiskussa saat hyvää tietoa elämäntapavalintojen vaikutuksista omaan hedelmällisyyteesi! Asiantuntija Päivi Hoffren, lehtori kätilötyö, TtM, kätilön tutkinto-ohjelman vastaava, kätilö, sairaanhoitaja, eritystason seksuaaliterapeutti NACS, Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti,Kätilötyön harjoittelun koordinaattori. Ei tarvitse ilmoittautua. Linkit tilaisuuksiin ja myöhemmin tallenteet (2vk ajan nähtävissä) Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen sivulla. Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä.

Sydänmerkki ruokapalvelun ja asiakkaan tukena 9.5.2023 klo 18.30 Kuopion kansalaisopisto tai osallistu zoom yhteyksin. Järjestäjänä Savon Sydänpiiri ry. Kohderyhmä: ammattilaiset ja asukkaat. Sydänmerkki on monelle tuttu logo elintarvike-pakettien kyljessä, mutta mistä se oikeasti kertoo. Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita teet pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon. Luennoitsijana Mari Härkönen, ravitsemusterapeutti, Savon Sydänpiiri. Liity luennolle tästä linkistä.

Välitäthän kuntasi asukkaille kohdistettua viestintää. Pohjois-Savon HYTE kokoaa kahden viikon välein Tiesitkö että… vinkkejä kuntalaisille. Tällä kertaa vinkkinä: Tiesitkö että suun terveydellä on selkeä yhteys muuhun terveyteen”. Lue lisää

Ensihuolikoulutus.19.4.2923. klo 17.00. Ehyt ry. Kun huoli läheisestä herää… osaatko sinä toimia? Ensihuoli-koulutus tarjoaa valmiuksia päihteidenkäytöstä ja pelaamisesta sekä niistä syntyneen huolen puheeksi ottamiseen. Lisätiedot

Kehitä mielen taitojaasi -webinaarit teams yhteyksin. Järjestäjänä Ikäinsitituutti. Ikäihmisille suunnattu maksuton webinaarisarja tarjoaa tietoa mielen hyvinvoinnista sekä välineitä sen vahvistamiseen. 20.4.2023 klo 13-14 aiheena on vahvuudet esiin ja käyttöön. Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Selviydytään kiusaamisesta ryhmät. Selviytyjät-ryhmät on tarkoitettu noin 12-21-vuotiaille kiusaamista kokeneille nuorille. Ryhmissä nuoret pääsevät ohjatusti käsittelemään kiusaamiskokemuksiaan ja saamaan niihin vertaistukea. Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa, 9-10 viikon ajan. Ryhmiin ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä työntekijöihin. Jokainen ryhmään tuleva nuori tavataan ennen ryhmän alkua. Kuopiossa ryhmä alkaa 29.3 alkaen klo 18-19.30, yhteydenotot sanni.vaskinen@mll.fi p. 050 3528980

Kuopion ensikotiyhdistyksestä apua perhe- ja lähisuhdeväkivallan katkaisemiseksi sekä turvallisen arjen vahvistamiseksi. Toimimme väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden, sille altistuneiden sekä väkivaltaa käyttäneiden auttamiseksi. Ensisijaista on lapsen ja väkivallan kokijan turvallisuus sekä väkivallan loppuminen. Väkivaltakokemus voi olla tuore tai siitä voi olla jo aikaa (tapahtunut esimerkiksi omassa lapsuudessa ja vaikuttaa nyt vanhemmuuteen/hankaloittaa muutoin elämää). Puh: 044 369721, 044 3697210

OTA rohkeasti yhteyttä HYTE-tiimiin!

  • Nettisivut
  • Seuraa meitä Facebookissa: Pohjois-Savon HYTE ja Pohjois-Savon ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö
  • Seuraa meitä Twitterissä: PSHYTE
  • PSHYTE tiimi bloggaa. Uusimmassa blogissa tarkastellaan ”Pohjois-Savon päihdetilannekyselyn tuloksia – asukkaat kertovat mihin ja miten alueen päihdetilanteeseen tulisi vaikuttaa”

Julkaisemme HYTE-viestin joka kuukauden ensimmäinen torstai. Voit jakaa viestiä tai sen osia vapaasti eteenpäin asiasta mahdollisesti kiinnostuneille. Mikäli haluat tilata HYTE-viestin, ota yhteyttä: sade.rytkonen@pshyvinvointialue.fi

Yhteystiedot:
Säde Rytkönen, 044 717 6370, sade.rytkonen@pshyvinvointialue.fi

Helena Törmi, 044 717 6878, helena.tormi@pshyvinvointialue.fi

Marika Lätti, 040 809 2873, marika.latti@pshyvinvointialue.fi

Anne Aholainen, 044 714 2646, anne.aholainen1@pshyvinvointialue.fi

Sirpa Kononen, 044 717 6665, sirpa.kononen@pshyvinvointialue.fi

Lilli Martikainen, 044 717 4171, lilli.martikainen@pshyvinvointialue.fi

Kuva: Marjatta Räsänen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *