Viikon Kirja

Janna Meunier: Mielen jumeista joustavuuteen – kuinka tulla toimeen epävarmuuden kanssa

Liiallisen murehtimisen, vitkastelun ja varmistelun taustalla on usein epävarmuuden pelko. Janna Meunierin rohkaiseva ja käytännönläheinen teos ”Mielen jumeista joustavuuteen – kuinka tulla toimeen epävarmuuden kanssa” ohjaa katkaisemaan jumittavien ajatusten noidankehän.

Taito sietää epävarmuutta vaikuttaa tutkitusti ihmisen hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Epävarmuus voi aiheuttaa meissä ahdistusta ja turvattomuuden tunnetta. Voimme reagoida näihin joko välttelemällä ahdistavaa asiaa, pohtimalla sitä tuloksetta loputtomiin tai pyrkimällä kaikin keinoin varmistamaan, etteivät pahimmat uhkakuvat tule toteutumaan.

Ahdistaviin ajatuksiin voi jäädä jumiin, ja vitkastelu ja varmistelu voivat muuttua tavaksi. Huolestuttavan asian pohtiminen voi antaa hetkellisen hallinnan tunteen. Nämä toimintamallit ovat selviytymiskeinoja, jotka tuntuvat auttavan lyhyellä tähtäimellä ahdistukseen, ja olo on vähän aikaa rauhallisempi. Ajatukset kuitenkin palaavat ja kierre alkaa taas alusta. Kun jatkuva varmistelu tai murehtiminen alkaa haitata merkittävästi arkielämää, voi taustalla olla vaikeus sietää epävarmuutta, niin sanottu epävarmuusallergia.

Mielen jumeista puhutaan silloin, kun aika ja energia suuntautuu yrityksiin vähentää epävarmuutta ja meille tärkeiden asioiden tekeminen jää kakkossijalle: jos jätämme hakematta kiinnostavaa työpaikkaa, koska sen saamisesta ei ole täyttä varmuutta. Jos löydämme unelmien asunnon, mutta emme saa tehtyä ostopäätöstä ja asunto myydään nenämme edestä. Jos kotoa lähteminen on vaikeaa kun tarkistelemme että kaikki on varmasti kunnossa. Jos murehtiminen tai valittaminen täyttää toisten kanssa viettämämme ajan.

Harjoituksia mielen jumien tunnistamiseksi ja niistä irtipääsyyn

Atenan kustantaman käytännönläheisen teoksen lukuisat harjoitukset auttavat tunnistamaan mielen jumeja ja pääsemään niistä irti. Tärkeintä on tunnistaa jumi ja hyväksyä asiat, joihin emme voi vaikuttaa ja keskittyä siihen, mitä todella haluaa mielen varoituksista huolimatta. Emme voi poistaa elämän epävarmuutta, mutta voimme oppia tulemaan sen kanssa toimeen ja keskittyä niihin asioihin, joita haluamme elämässämme toteuttaa.

Janna Meunier on psykologi ja kognitiivisen käyttäytymisterapian kouluttajapsykoterapeutti, joka käyttää työssään erityisesti hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) menetelmiä.

Lisätietoja:

Hanna-Leena Soisalo, viestintäpäällikkö, Otava, p. 0104214202, hanna-leena.soisalo@otava.fi

Kuva: Atena Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *