Terveys Uutiset

Kansallinen uniapneapäivä 15.3.: Helpotusta uniapneaan saa monella apuvälineellä

Uniapnean hoitoon on olemassa useampia apuvälineitä, joista tunnetuin on CPAP-laite. Kaikki uniapneaa sairastavat eivät tarvitse CPAP-laitehoitoa. On myös ihmisiä, jotka tarvitsevat CPAP-laitteen lisäksi muita apuvälineitä.

Uniapnean hoidossa elintavat kuten painonpudotus ja -hallinta, hyvä ravitsemus ja säännöllinen liikunta ovat avainasemassa. Elintapamuutosten tueksi moni sairastava voi hyötyä myös apuvälineistä. Kansallisena uniapneapäivänä 15.3. Hengitysliitto haluaa lisätä tietoisuutta apneakiskosta, joka voi myös tuoda helpotusta oireiluun ja lisätä uniapneaa sairastavan elämänlaatua.

– Suomalaiset ymmärtävät nykyisin unen laadun merkityksen paremmin kuin ennen. On hyvä, että yhä useampi uskaltaa hakeutua hoitoon, jos jatkuva väsymys vaivaa tai läheinen huomauttaa unenaikaisesta katkeilevasta hengityksestä tai kuorsauksesta, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne sanoo.

Kiskohoito CPAP-laitteen vaihtoehtona

– Kiskohoito sopii etenkin lievää uniapneaa sairastavalle. Siitä voivat hyötyä myös keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa sairastavat, joille CPAP-laitehoito ei jostain syystä sovi, Puolanne jatkaa.

Kuten CPAP-laitetta myös apneakiskoa käytetään nukkuessa. Apneakiskon tarkoitus on tuoda kieli eteenpäin, jotta ilma pääsee liikkumaan vapaammin ja hengitystiet eivät tukkeudu. Samalla molempiin hammaskaariin kiinnittyvä kisko tuo leukaa eteenpäin vähintään viisi millimetriä.

Kiskohoidon onnistumiseen vaikuttaa uniapneaa sairastavan paino. Jos ylipainoa on paljon, ei kiskohoidolla todennäköisesti saada riittävää hoitovastetta.

Ennen kiskohoidon aloittamista on tärkeää, että hampaat on hoidettu kuntoon. Esteitä kiskohoidolle voivat olla kiinnityskudossairaus, hampaiden vähäinen määrä tai tietynlainen purentavirhe.

Verkkoluento kiskohoidosta 15.3.

Uniapneapäivänä 15.3.2023 kello 18 Hengitysliitto järjestää kaikille avoimen ”Apneakisko uniapnean hoidossa” -verkkoluennon, jossa hammaslääketieteen tohtori Tiina-Riitta Vuorjoki-Ranta kertoo kiskohoidon periaatteista ja vaikutusmekanismeista. Lisää tietoa ja ohjeet osallistumiseen löytyvät Hengitysliiton tapahtumakalenterista osoitteessa www.hengitysliitto.fi/tapahtumat.

Arkisempaa apua lievää uniapneaa sairastava voi saada tukisukkien käytöstä ja yöpaidan selkään ommellusta pallosta, joka auttaa välttämään selällään nukkumista. Lisätietoa uniapneasta ja sen hoidosta löytyy Hengitysliiton verkkosivuilta ja suositusta uniapneaoppaasta. Opas ja kokemustietoja sekä asiantuntijapuheenvuoroja uniapneasta löytyy myös kuunneltavassa muodossa podcasteina Youtuben ja Spotifyn kautta.

Lisätiedot: 

Mervi Puolanne, järjestöjohtaja, Hengitysliitto, p. 040 588 2782  , mervi.puolanne@hengitysliitto.fi   

Hengitysliitto

Hengitysliitto on sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaiden hyvää elämää. Yleisimpiä hengityssairauksia ovat astma, keuhkoahtaumatauti ja uniapnea. Liiton 80 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana noin 21 000 hengityssairasta, heidän läheistään sekä hengitysterveydestä kiinnostuneita.Hengitysliitto tekee monipuolista työtä, jotta Suomessa on hyvä hengittää. Kannustamme ehkäisemään sää- ja ilmastoriskejä sekä sisäilmaongelmia. Tarjoamme tietoa, kokemustietoa ja vertaistukea.

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *