Huomio

9.3. Uudet koronavirustartunnat edelleen erittäin matalalla

PÄIVITETTY 9.3.2022 klo 18
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan uusia virallisin laboratoriotestein todettuja koronavirustartuntoja kertyi kahden viime viikon (24.2. 9.3.2023) aikana Suomessa yhteensä 1474. Määrä on noin 160 suurempi kuin kahtena edellisviikkona mutta 750 pienempi kuin kahtena sitä edellisenä. Marras-joulukuun noin 10 000 tapauksen viikkomääriin ero on edelleen murskaava. Silti koronavirus ei ole kadonnut Suomesta. On muistettava, että todellisuudessa koronatartuntoja on tuntuvasti enemmän kuin THL:n ilmoittamat määrät, koska moni sairastunut ei testauta itseään tai tekee epävirallisen kotitestin, jonka tulos ei mene THL:lle.

Myös Pohjois-Savossa uuden koronatartunnat ovat pudonneet pieneen murto-osaan viime vuoden loppupuolelta. Niitä oli kahdelta viime viikolta THL:n mukaan vain 56, mikä on suunnilleen sama kuin kahdelta aiemmalta viikolta. Joulukuun alussa uusia tartutoja oli Pohjois-Savossa enimmillään jopa kymmenkertainen määrä yhdessä viikossa! Määrät romahtivat tammikuun alkupuolella.

Kahdessa viikossa uusia koronatartuntoja on ilmennyt Kuopiossa 28, Iisalmessa 7, Varkaudessa 6, Joroisilla 5, Siilinjärvellä ja Suonenjoella 3, Kaavilla 2 sekä Leppävirralla ja Pielavedellä yksi. Muissa kunnissa ei ollut tartuntoja.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kahden viime viikon koronatartuntojen määrä asukaslukuun suhteutettuna eli ilmaantumisluku (28) on suunnilleen samaa tasoa kuin koko maassa (24) ja naapurimaakunnissa. Pienin ilmaantumisluku on Pohjois-Pohjanmaalla, 11.

Sairaalapotilaiden ja kuolleiden määrät laskussa

Koronavirukseen sairastuneiden sairaalapotilaiden määrä oli helmi-maaliskuun taitteessa noin sata. Määrä on hiljalleen laskenut. Koronavirukseen menehtyneitä oli kahden viime viikon aikana yhteensä 64, mikä nosti kokonaismäärän lähes kolmen viime vuoden pandemia-ajalta 5230:een. Kuolleiden määräkin on kääntynyt laskuun. Koronavirukseen sairastuneita mutta johonkin muuhun pääsyyhyn menehtyneitä on 2733.

Vesilaitosten jätevesiseurannassa on edelleen löytynyt koronavirusta, mutta vähenevästi koko maassa ja myös Kuopion Lehtoniemen laitoksella.

Koronarokotukset hyytyneet

Neljännet koronarokotukset ovat hyytyneet, sillä kahden viime viikon aikana niitä annettiin Suomessa vain noin 6000, kun kahdena aiempana viikkona määrä oli 14 000 ja tammikuussa useita tuhansia enemmän. Syksyllä rokotusmäärät olivat viikossa monia kymmeniä tuhansia. Kaikkiaan Suomessa on annettu 1,252 miljoonaa neljättä koronarokotusta, mikä vastaa 22 prosenttia maan väestöstä ja lähes 27 prosenttia yli 18-vuotiaista.

Pohjois-Savossa neljänsiä koronarokotuksia annettiin noin 260, mikä nosti kokonaismäärän hieman yli 66 300:aan. Se on 32,3 prosenttia yli 18-vuotiaista maakuntalaisista. Kuopiossa neljänsiä koronarokotuksia annettiin noin 170. Yhteensä niiden määrä kohosi noin 29 850:een eli 28,8 prosenttiin täysi-ikäisistä kaupunkilaisista. (iLi)

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *