Lapset ja Nuoret Terveys Uutiset

Normaalin ylärajalla oleva verenpaine voi aiheuttaa sydänmuutoksia teini-iässä – riski kaksinkertaistuu seitsemässä vuodessa

Kohonnut verenpaine aiheuttaa nuorilla varhaisia sydänmuutoksia ja tilanne pahenee aikuistuessa, kertoo uusi Itä-Suomen yliopiston ja Bristolin yliopiston toteuttama tutkimus. Tulokset julkaistiin Journal of Pediatrics -tiedelehdessä.

Kohonnutta verenpainetta pidetään aikuisilla hiljaisena tappajana, joka voi vaurioittaa munuaisia, sydäntä, verisuonia ja aivoja ja aiheuttaa siten myös kuolemia. Kohonnut verenpaine aiheuttaa maailmanlaajuisesti miljardiluokan hoitokustannukset ja on osasyynä muun muassa sydänkohtausten ja aivoinfarktien yleistymiseen. Eurooppalaisten hoitosuositusten mukaan kohonneen verenpaineen raja-arvo on 140/90 mmHg ja ”korkean normaalin” verenpaineen raja-arvo yli 130/85 mmHg. Tiukemmissa amerikkalaisissa suosituksissa kohonneen verenpaineen
rajana pidetään 130/80 mmHg.

Vuonna 2020 Yhdysvaltain ennaltaehkäisevän lääketieteen asiantuntijapaneeli totesi, ettei kohonneen verenpaineen seulomisen hyödyistä lapsilla ja nuorilla ole riittävästi näyttöä. Vuonna 2022 kuitenkin julkaistiin uutta tietoa, jonka mukaan kohonnut systolinen verenpaine lapsuudessa on yhteydessä ennenaikaisen kuoleman riskiin nelikymppisenä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten aikaisin lapsilla ja nuorilla voidaan todeta kohonneen verenpaineen mahdollisesti aiheuttamia sydänmuutoksia. On ylipäätään ollut epäselvää, aiheuttaako kohonnut verenpaine nuoruudessa sydänmuutoksia, koska niitä ei ole mitattu toistuvilla sydämen ultraäänitutkimuksilla.

Nyt julkaistuun tutkimukseen osallistui 1856 nuorta, joista 1011 oli naisia. Tutkimuksen alkaessa osallistujat olivat 17 vuoden ikäisiä. Heitä seurattiin seitsemän vuoden ajan varhaisaikuisuuteen eli 24-vuotiaiksi saakka. Tutkimuksessa kohonneen verenpaineen rajaksi asetettiin 130/85 mmHg.

Kohonneen verenpaineen sekä sydänmuutosten esiintyvyys selvitettiin tutkimuksen alussa ja seurannan aikana. Rakenteellisina sydänmuutoksina tarkasteltiin vasemman kammion liikakasvua sekä kammion seinämän suurta suhteellista paksuutta. Toiminnallisina sydänmuutoksina tarkasteltiin vasemman kammion diastolista toimintahäiriötä sekä vasemman kammion kohonnutta täyttöpainetta.

Selkeitä tutkimustuloksia

Seitsemän vuoden seurannan aikana kohonneen verenpaineen ja sydänmuutosten esiintyvyys nuorilla kaksinkertaistui. Kohonneen verenpaineen havaittiin aiheuttavan ennenaikaisia sydänmuutoksia molemmilla sukupuolilla riippumatta kehon rasvan määrän, lihasmassan, verensokerin, rasva-arvojen, tupakoinnin, paikallaan olon tai liikuntatottumusten vaikutuksista tai sydän- ja verisuonitautien sukurasitteesta.

Kohonneen verenpaineen aiheuttamat sydänmuutokset olivat kuitenkin erilaisia sukupuolesta riippuen. Miehillä esimerkiksi korkea systolinen verenpaine oli yhteydessä noin 10–30 prosenttia korkeampaan toiminnallisen, mutta ei rakenteellisen sydänmuutoksen riskiin. Naisilla korkea systolinen verenpaine puolestaan lisäsi rakenteellisen sydänmuutoksen riskiä 60–217 prosenttia ja toiminnallisen sydänmuutoksen riskiä 35–65 prosenttia.

Nuorille verenpaineen seulontaa

– Nämä havainnot kohonneen verenpaineen haitallisista vaikutuksista nuorten sydäterveyteen ovat uusia ja huolestuttavia. Kohonnut verenpaine voi aiheuttaa ennenaikaisia sydänmuutoksia nuorilla. Verenpaineen seuranta ja kohoneen verenpaineen ehkäisy nuorilla on ensiarvoisen tärkeää. Ei ole perusteltua viivytellä verenpaineen seurannan aloittamista nuorilla, kun otetaan huomioon, kuinka paljon sydänmuutoksia ja mahdollisesti jopa ennenaikaisia kuolemia voitaisiin ehkäistä, sanoo lääkäri, kliininen epidemiologi Andrew Agbaje Itä-Suomen yliopistosta.

Hänen mukaansa kyseessä on vakava vaara nuorten terveydelle. Sitä on syytä pitää esillä niin terveydenhuollossa, terveyspoliittisessa päätöksenteossa, mediassa kuin perheissäkin. Nuorten verenpaineen seulonta tulisi turvata lainsäädännöllä, koska näin voidaan ehkäistä vakavia terveysongelmia aikuisuudessa.

Agbajen tutkimusryhmän työtä ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin säätiö, Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto ja Pohjois-Savon aluerahasto, Orionin tutkimussäätiö, Aarne Koskelon säätiö, Antti ja Tyyne Soinisen säätiö, Paulon säätiö, Yrjö Jahnssonin säätiö, Paavo Nurmen säätiö, Sydäntutkimussäätiö sekä Lastentautien tutkimussäätiö.

Lisätietoja:
Andrew Agbaje, MD, MPH, Cert. Clinical Research (Harvard), Principal Investigator (urFIT-CHILD), Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, andrew.agbaje(a)uef.fi, p. 046 896 5633

Tutkimusartikkeli:
Agbaje AO. Elevated Blood Pressure and Worsening Cardiac Damage During
Adolescence. The Journal of Pediatrics 2023.

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *