Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 7.-21.3.2023

Ekopaasto 2023 – arjen tekoja ja toivon sanoja

Vuoden 2023 Ekopaastoa vietetään 8.4. asti. Valtakunnallisessa kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon, rohkaisemaan kohtuuteen ja vahvistamaan luontosuhdetta, niin että voimme osaltamme olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta.

Vuoden 2023 kampanjan teemana on ”Arjen tekoja, toivon sanoja.” Tänä vuonna kampanjassa korostetaan toivon merkitystä ja yhteisöllisyyttä. Kampanjan aikana vinkataan, minkälaisia valintoja voi tehdä maapallon kannalta kestävämmän elämän puolesta. Vuoden 2023 kampanjassa vinkataan myös tapoja, jolla voi säästää energiaa, ja Ekopaasto on mukana Astetta alemmas -kampanjassa.

Mikä Ekopaasto?

Ekopaasto pähkinänkuoressa: Ekopaasto on toisenlaisen elämän kokeilua. Ekopaasto kulkee ”pikkuserkkuna” kristillisen paastoperinteen rinnalla, eikä siis mitenkään korvaa paastoperinnettä.
Sen sijaan se tuo paastoon oman, ajankohtaisen lisänsä. Ekopaasto rohkaisee kohtuuteen ja kutsuu vahvistamaan luontosuhdetta. Ekopaasto liittyy sellaisiin elämäntavan muutoksiin, hiljentämiseen ja kohtuullistamiseen, jotka voivat osaltaan hillitä ilmastonmuutosta. Ekopaaston aikana meistä jokainen voi kokeilla oman arkensa muuttamista seitsemän viikon ajan. Ekopaastoa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012.

Lue lisää ja löydä vinkkejä Ekopaastoon Ekopaasto 2023 sivustolta.

Ekopaasto 2023 – arjen tekoja ja toivon sanoja

Paastonajan rukoushetki Tuomiokirkossa 23.2.–31.3. maanantaista perjantaihin klo 12–12.15.

Luentosarja Neitsyt Mariasta

Luentosarja kolmena peräkkäisenä sunnuntaina Alavan seurakuntakeskuksella klo 14–15.

”Olla Maria, ottaa syliin, pidellä käsivarsillaan ikuisuutta. Oi auringonnousua tässä pimenevässä maailmassa” (runoilija Bo Setterlind).

 • Su 12.3. Isä Arto Leskinen, Kuopion ortodoksisesta seurakunnasta
 • Su 19.3. Pastori, Maria tutkija Risto Pottonen, Vantaankosken luterilaisesta seurakunnasta

Musiikki: Leila Savolainen/Ossi Jauhiainen

”Uskonpuhdistuksen alkuaikojen kirjoitukset, virret ja myös kirkkovuoden juhlapäivät ilmentävät eri tavalla Kristuksen Äidin merkitystä kuin mihin nykyisessä luterilaisuudessa olemme tottuneet” (Risto Pottonen).

Ruispuuroa tarjolla

Vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

 • Ruispuuroa tarjolla K-Supermarket Petosen luona ti 14.3. klo 9–12.
 • Ruispuuroa Kuopion kauppatorilla to 16.3. klo 9–14 tai siihen saakka kuin puuroa riittää.
 • Ruispuuroa Kuopion kauppatorilla pe 17.3. klo 9–14 tai siihen saakka kun puuroa riittää. Tule nauttimaan puuroa torille tai ostamaan mukaan kotiin.
 • Yhteisvastuun puuropäivä Männistön torilla pe 17.3. klo 11–12.

Yhteisvastuukeräys 2023 auttaa nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisussa ja ennaltaehkäisemisessä. Lahjoituksellasi puututaan kouluväkivaltaan, tehdään konfliktien sovittelua ja autetaan nuoria maailman kriisialueilla

Yhteisvastuukeräys alkoi

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkoi 5.2. Yhteisvastuu-piispana 2023 toimii Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yhteisvastuu on välittämisen kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla ”Nuoret väkivaltaisessa maailmassa”. Keräys jatkuu vuoden 2023 loppuun asti.

Lue lisää Yhteisvastuukeräyksen verkkosivuilta

 • 20 % keräystuotosta Aseman Lapset ry:n nuorten väkivallan ehkäisemistä edistävään toimintaan.
 • 20 % keräystuotosta keräävän seurakunnan päätöksen mukaisesti teeman mukaiseen toimintaan tai seurakuntien auttamistyöhön.
 • 60 % teeman mukaiseen auttamistoimintaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Lisätietoja: Www.yhteisvastuu.fi

Lue lisää Kuopion ev.lut. Seurakuntien verkkosivuilta

Kuopion ev.lut. seurakuntien tapahtumia Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Tiellä pääsiäiseen -arkiretriitti 1.3.–12.4. Puijon kirkolla

Hiljentymistä Raamatun tekstien äärellä ignatiaanista raamatturukoustapaa käyttäen. Ohjaajina Tarja Säynevirta ja Ulla Turunen. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin 1.3.–12.4. klo 18–19.30 Puijon kirkon eri tiloissa. Aloitus 22.2. klo 16.30 Puijon kirkossa ja osallistuminen Tuhkamessuun klo 18. Ryhmään mahtuu kahdeksan jäsentä. Retriitti on maksullinen. Hinta

 • Kuopion seurakuntayhtymän jäseniltä, työssä käyviltä 40 €,
 • opiskelijoilta, työttömiltä ja eläkeläisiltä 20 €,
 • muilta 60/30 €.

Ilmoittautuminen vain täyttämällä sähköinen lomake. Lisätietoja pastori Salla Tyrväiseltä p. 040 4848 320.

Hiljaisuuden joogan retriittipäivä 15.4.

Hiljaisuuden jooga on kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät kevyt kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja hengellisyys. Kristilliseen perinteeseen liitytään rukouksessa sekä Raamatun tekstien äärellä. Harjoitusten fyysinen perusta on levollisessa perusjoogassa, joka sopii kaikille. Aiempaa kokemusta harjoituksista ei tarvita.

Retriitti pidetään Pyhän Johanneksen kirkossa la 15.4. klo 10–15.30. Ilmoittautuminen verkossa ajalla 1.–31.3. osoitteessa kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat. Retriittipäivän hinta on 15 €. Ohjaajana on pastori, TT, hiljaisuuden joogan ohjaaja Kati Kemppainen. Lisätietoja antaa Salla Tyrväinen, p. 040 4848 320.

Tervetuloa hiljentymään Jumalan läsnäoloon ja hänen kuuntelemiseensa.

Kirkonmenoja

 • Paastonajan rukoshetki Tuomiokirkossa 23.2.–31.3. maanantaista perjantaihin klo 12–12.15.
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 8.3. klo 18.
 • Kutsu yhteyteen -messu Puijon kirkossa su 12.3. klo 17. Illassa on ylistystä, opetusta ja rukousta. Opetuksesta vastaa pastori Kaisa Salo. Seurakuntalaiset vastuutehtävissä palvelemassa, musiikkiryhmässä, juontamisessa, rukouksessa, tekniikassa sekä tarjoilussa.
 • Talvisodan päättymisen muistojumalanpalvelus Puijon kirkossa ma 13.3. klo 10. Rovasti Reijo Mattila saarnaa. Sotaveteraanien perinnekuoro/Puijon laulu, johtaa Miia Liukko. Seppelpartioiden lähettäminen. Kirkkokahvit.
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 15.3. klo 18.
 • Messu Kallaveden kirkossa su 19.3. klo 10. Seurakunnan 471-vuotisjuhlapäivä. Messun jälkeen klo 11.45 keskustelutilaisuus: Eduskuntavaalit 2023 kirkon näkökulmasta. Paneelikeskustelutilaisuudessa puolueiden tilaisuuteen lähettämät edustajat kertovat näkökulmistaan kirkon merkityksestä ja roolista yhteiskunnassamme. Puheenjohtajana kirkkoherra Matti Pentikäinen.
 • Sateenkaarimessu Pyhän Johanneksen kirkossa su 19.3. klo 10. Rovasti Marja-Sisko Aalto. Jumalanpalvelus järjestetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi sateenkaarimessuna, joka on kaikille avoin seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus, johon kutsutaan erityisesti mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä ja heidän läheisiään. Aulakahvit.
 • Leipämessu Tuusniemen seurakuntakodilla su 19.3. klo 10. Tuustytöt. Voileipäkahvit.
 • Puijon messu soi! -Nuoren seurakunnan veisut -messu Puijon kirkossa su 19.3. klo 11. Messua ovat toteuttamassa hiihtolomarippikoulun nuoret. Kahvitaukobändi.
 • Leipämessu Kaavin kirkossa su 19.3. klo 13. Voileipäkahvit.
 • Leipäsunnuntain sanajumalanpalvelus Vehmersalmen seurakuntakodilla su 19.3. klo 13. Jaamme ja syömme leipää.
 • Gospel junior -kirkko Maaningan kirkossa su 19.3. klo 14. Lapsikuoro Ilon Säteet.
 • Kutsu yhteyteen -messu Petosen seurakuntatalolla su 19.3. klo 17. Lämminhenkinen tilaisuus, jossa vietetään Herran pyhää ehtoollista, rukoillaan yhdessä omien asioiden ja toinen toistemme puolesta, lauletaan ja kuullaan opetusta. Nuorimmat messuun tulijat kutsutaan opetuksen ajaksi omaan hetkeen, pyhäkouluun. Messun jälkeen tarjolla iltakahvi/tee.
 • Naistenillan viikkomessu Säyneisen kirkossa ma 20.3. klo 18. Tarjoilua.
 • Arki-illan ehtoollinen Taizè-lauluilla Petosen seurakuntatalolla ti 21.3. klo 18.

Konsertteja

 • Talvisodan päättymisen muistokonsertti Tuomiokirkossa su 12.3. klo 18. Konsertissa esiintyvät Kuopion Seniorikuoro, Mieskuoro Kuopio-Kvartetti, Kuopion Sotaveteraanien Perinnekuoro/Puijon Laulu, Äidin Ääni -kuoro ja Rajalan koulun musiikkiluokkien kuoro. Järjestäjänä Sotien 1939–1945 Pohjois-Savon Perinneyhdistys ry. Ohjelma 10 €. Kuorot lahjoittavat konsertin tuoton Sotien 1939–45 Pohjois-Savon Perinneyhdistykselle käytettäväksi veteraanien ja heidän puolisoidensa sekä leskien hyväksi.
 • LAUDATE DOMINUM – Ylistäkää Herraa Pyhän Johanneksen kirkossa ti 14.3. klo 19. Sibelius-Akatemian kirkkomuusikoiden kuorokonsertti. Sibelius-Akatemian kirkkomuusikoiden kuoro koostuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoista, jotka opiskelevat Kirkkomusiikin ja urkujen aineryhmässä Helsingissä ja Kuopiossa kuoronjohdon lehtoreiden Jani Sivénin ja Heikki Liimolan johdolla. Lisäksi mukana on myös musiikkikasvatuksen aineryhmän sekä avoimen yliopiston opiskelijoita. Kuoro toimii opiskelijoiden harjoitusinstrumenttina kuoronjohdon opinnoissa. Konsertissa säestäjänä toimii soitinyhtye, jossa soittavat: Matilda Tyni ja Anniina Vähäjylkkä, viulu; Nella Lepistö, alttoviulu; Eeva-Kaarina Ikonen, sello; Ella Säkkinen, huilu. Konserttiin on vapaa pääsy.
 • Torstain musiikkituokio Puijon kirkossa to 16.3. klo 11.30–12. Hilda Aitto-oja ja Venla Lyytikäinen laulu. Jari Tyni piano. Vapaa pääsy. Pieni, matalan kynnyksen päiväkonsertti, jossa esiintymässä ovat Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin opiskelijat tai muita musiikin ammattilaisia.
 • Suomi 105, sininen ja valkoinen -konsertti Maaningan kirkossa su 19.3. klo 18. Nilsiän Pussihousukerho. Konsertissa kerätään vapaaehtoinen kolehti omaishoitotyön tukemiseen Pohjois-Savon Omaishoitajien kautta. Yhteistyössä Maaningan Pitäjäraadin kanssa.

Kokoonnumme yhteen

 • After work + sauna työikäisille naisille Poukaman leirikeskuksessa to 9.3. klo 17–20. Oman hengellisyyden pohdintaa. Iltapala 5 €, saunomista, oleilua. Iltahartaus.
 • Pappilaklubi Kuopion Vanhassa Pappilassa to 9.3. klo 18–21. Hyvää musiikkia ja rentoa oleskelua Kuopion vanhimmassa nuorten olohuoneessa. Maaliskuun Pappilaklubilla Eve & Ossi! Upeita biisejä ja läsnäoloa. Konsertti klo 19. Vapaa pääsy.
 • Neulotaan yhdessä hyvää Pyhän Johanneksen kirkossa su 12.3. klo 11. Parillisten viikkojen sunnuntaisin neulotaan messun jälkeen klo 11 sukkia Ukrainaan ja keväämmällä esim. seurakunnassa kastetuille vauvoille.
 • Riparilaulujen ilta Maaningan kirkossa ke 15.3. klo 18–19. Tervetuloa laulamaan ja muistelemaan omia riparilauluja. Laulattamassa nuorisomuusikko Jarkko Maukonen.
 • Raamattuopetus-ilta, osa 1 Tuusniemen seurakuntakodilla to 16.3. klo 18–20. Kolmen sarjan raamattuopetus-iltojen ensimmäinen osa. Rovasti Hannu Komulainen. Tule kyselemään, keskustelemaan ja kuuntelemaan opetusta Raamatusta.
 • Lähteellä – rukouksen, musiikin ja ehtoollisen ilta Neulamäen kirkossa to 16.3. klo 19–20. Zipporim ja ARMO-bändi. Uudenlainen iltakirkko, jossa aluksi voit vapaasti rukoilla musiikin sekä eri rukouspisteiden avulla. Voi myös vain istua ja olla. Ei suorittamista vaan lähteelle pysähtymistä arjen keskellä. Ilta jatkuu Sanalla ja ehtoollisella. Kesto yhteensä noin tunti. Toteutuksesta vastaa eri musiikkiryhmiä, nuoria aikuisia sekä muita seurakuntalaisia ja työntekijöitä.
 • Hiljaisuuden talo -ilta Kuopion Vanhassa Pappilassa ma 20.3. klo 18–19.30. Jumalan kasvojen katselua virsissä. Jouko Ikola.
 • ”Ymmärrätkö mitä luet?” Kallaveden kirkossa ti 21.3. klo 18–20. Raamatunselityssarja jatkuu. Alustukset pitää emerituspiispa Wille Riekkinen. Illan aiheena: ”Johannes – radikaali valontuoja”. Tervetuloa osallistumaan ja keskustelemaan.

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit  28.2.-14.3.2023

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä:

http://kirkko-ja-koti.mailpv.net/a/s/184202740-b62c9314e9cc2472e24101eccc971135/5360557
http://kirkko-ja-koti.mailpv.net/go/43673110-3847900-184202740

https://webmail.dnainternet.net/mail_attachment/show/INBOX/12077/1.2

Ekopaasto 2023 – arjen tekoja ja toivon sanoja

Vuoden 2023 Ekopaastoa vietetään 8.4. asti. Valtakunnallisessa kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon, rohkaisemaan kohtuuteen ja vahvistamaan luontosuhdetta, niin että voimme osaltamme olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta.

Vuoden 2023 kampanjan teemana on ”Arjen tekoja, toivon sanoja.” Tänä vuonna kampanjassa korostetaan toivon merkitystä ja yhteisöllisyyttä. Kampanjan aikana vinkataan, minkälaisia valintoja voi tehdä maapallon kannalta kestävämmän elämän puolesta. Vuoden 2023 kampanjassa vinkataan myös tapoja, jolla voi säästää energiaa, ja Ekopaasto on mukana Astetta alemmas -kampanjassa.

Mikä Ekopaasto?

Ekopaasto pähkinänkuoressa: Ekopaasto on toisenlaisen elämän kokeilua. Ekopaasto kulkee ”pikkuserkkuna” kristillisen paastoperinteen rinnalla, eikä siis mitenkään korvaa paastoperinnettä.
Sen sijaan se tuo paastoon oman, ajankohtaisen lisänsä. Ekopaasto rohkaisee kohtuuteen ja kutsuu vahvistamaan luontosuhdetta. Ekopaasto liittyy sellaisiin elämäntavan muutoksiin, hiljentämiseen ja kohtuullistamiseen, jotka voivat osaltaan hillitä ilmastonmuutosta. Ekopaaston aikana meistä jokainen voi kokeilla oman arkensa muuttamista seitsemän viikon ajan. Ekopaastoa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012.

Lue lisää ja löydä vinkkejä Ekopaastoon Ekopaasto 2023 sivustolta.

Ekopaasto 2023 – arjen tekoja ja toivon sanoja

Paastonajan rukoushetki Tuomiokirkossa 23.2.–31.3. maanantaista perjantaihin klo 12–12.15.

Luentosarja Neitsyt Mariasta

Luentosarja kolmena peräkkäisenä sunnuntaina Alavan seurakuntakeskuksella klo 14–15.

”Olla Maria, ottaa syliin, pidellä käsivarsillaan ikuisuutta. Oi auringonnousua tässä pimenevässä maailmassa” (runoilija Bo Setterlind).

 • Su 12.3. Isä Arto Leskinen, Kuopion ortodoksisesta seurakunnasta
 • Su 19.3. Pastori, Maria tutkija Risto Pottonen, Vantaankosken luterilaisesta seurakunnasta

Musiikki: Leila Savolainen/Ossi Jauhiainen

”Uskonpuhdistuksen alkuaikojen kirjoitukset, virret ja myös kirkkovuoden juhlapäivät ilmentävät eri tavalla Kristuksen Äidin merkitystä kuin mihin nykyisessä luterilaisuudessa olemme tottuneet” (Risto Pottonen).

Ruispuuroa tarjolla

Vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

 • Ruispuuroa tarjolla K-Supermarket Petosen luona ti 14.3. klo 9–12.
 • Ruispuuroa Kuopion kauppatorilla to 16.3. klo 9–14 tai siihen saakka kuin puuroa riittää.
 • Ruispuuroa Kuopion kauppatorilla pe 17.3. klo 9–14 tai siihen saakka kun puuroa riittää. Tule nauttimaan puuroa torille tai ostamaan mukaan kotiin.
 • Yhteisvastuun puuropäivä Männistön torilla pe 17.3. klo 11–12.

Yhteisvastuukeräys 2023 auttaa nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisussa ja ennaltaehkäisemisessä. Lahjoituksellasi puututaan kouluväkivaltaan, tehdään konfliktien sovittelua ja autetaan nuoria maailman kriisialueilla

Yhteisvastuukeräys alkoi

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkoi 5.2. Yhteisvastuu-piispana 2023 toimii Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yhteisvastuu on välittämisen kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla ”Nuoret väkivaltaisessa maailmassa”. Keräys jatkuu vuoden 2023 loppuun asti.

Lue lisää Yhteisvastuukeräyksen verkkosivuilta

 • 20 % keräystuotosta Aseman Lapset ry:n nuorten väkivallan ehkäisemistä edistävään toimintaan.
 • 20 % keräystuotosta keräävän seurakunnan päätöksen mukaisesti teeman mukaiseen toimintaan tai seurakuntien auttamistyöhön.
 • 60 % teeman mukaiseen auttamistoimintaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Lisätietoja: Www.yhteisvastuu.fi

Lue lisää Kuopion ev.lut. Seurakuntien verkkosivuilta

Kuopion ev.lut. seurakuntien tapahtumia Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Tiellä pääsiäiseen -arkiretriitti 1.3.–12.4. Puijon kirkolla

Hiljentymistä Raamatun tekstien äärellä ignatiaanista raamatturukoustapaa käyttäen. Ohjaajina Tarja Säynevirta ja Ulla Turunen. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin 1.3.–12.4. klo 18–19.30 Puijon kirkon eri tiloissa. Aloitus 22.2. klo 16.30 Puijon kirkossa ja osallistuminen Tuhkamessuun klo 18. Ryhmään mahtuu kahdeksan jäsentä. Retriitti on maksullinen. Hinta

 • Kuopion seurakuntayhtymän jäseniltä, työssä käyviltä 40 €,
 • opiskelijoilta, työttömiltä ja eläkeläisiltä 20 €,
 • muilta 60/30 €.

Ilmoittautuminen vain täyttämällä sähköinen lomake. Lisätietoja pastori Salla Tyrväiseltä p. 040 4848 320.

Hiljaisuuden joogan retriittipäivä 15.4.

Hiljaisuuden jooga on kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät kevyt kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja hengellisyys. Kristilliseen perinteeseen liitytään rukouksessa sekä Raamatun tekstien äärellä. Harjoitusten fyysinen perusta on levollisessa perusjoogassa, joka sopii kaikille. Aiempaa kokemusta harjoituksista ei tarvita.

Retriitti pidetään Pyhän Johanneksen kirkossa la 15.4. klo 10–15.30. Ilmoittautuminen verkossa ajalla 1.–31.3. osoitteessa kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat. Retriittipäivän hinta on 15 €. Ohjaajana on pastori, TT, hiljaisuuden joogan ohjaaja Kati Kemppainen. Lisätietoja antaa Salla Tyrväinen, p. 040 4848 320.

Tervetuloa hiljentymään Jumalan läsnäoloon ja hänen kuuntelemiseensa.

Kirkonmenoja

 • Paastonajan rukoshetki Tuomiokirkossa 23.2.–31.3. maanantaista perjantaihin klo 12–12.15.
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 8.3. klo 18.
 • Kutsu yhteyteen -messu Puijon kirkossa su 12.3. klo 17. Illassa on ylistystä, opetusta ja rukousta. Opetuksesta vastaa pastori Kaisa Salo. Seurakuntalaiset vastuutehtävissä palvelemassa, musiikkiryhmässä, juontamisessa, rukouksessa, tekniikassa sekä tarjoilussa.
 • Talvisodan päättymisen muistojumalanpalvelus Puijon kirkossa ma 13.3. klo 10. Rovasti Reijo Mattila saarnaa. Sotaveteraanien perinnekuoro/Puijon laulu, johtaa Miia Liukko. Seppelpartioiden lähettäminen. Kirkkokahvit.
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 15.3. klo 18.
 • Messu Kallaveden kirkossa su 19.3. klo 10. Seurakunnan 471-vuotisjuhlapäivä. Messun jälkeen klo 11.45 keskustelutilaisuus: Eduskuntavaalit 2023 kirkon näkökulmasta. Paneelikeskustelutilaisuudessa puolueiden tilaisuuteen lähettämät edustajat kertovat näkökulmistaan kirkon merkityksestä ja roolista yhteiskunnassamme. Puheenjohtajana kirkkoherra Matti Pentikäinen.
 • Sateenkaarimessu Pyhän Johanneksen kirkossa su 19.3. klo 10. Rovasti Marja-Sisko Aalto. Jumalanpalvelus järjestetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi sateenkaarimessuna, joka on kaikille avoin seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus, johon kutsutaan erityisesti mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä ja heidän läheisiään. Aulakahvit.
 • Leipämessu Tuusniemen seurakuntakodilla su 19.3. klo 10. Tuustytöt. Voileipäkahvit.
 • Puijon messu soi! -Nuoren seurakunnan veisut -messu Puijon kirkossa su 19.3. klo 11. Messua ovat toteuttamassa hiihtolomarippikoulun nuoret. Kahvitaukobändi.
 • Leipämessu Kaavin kirkossa su 19.3. klo 13. Voileipäkahvit.
 • Leipäsunnuntain sanajumalanpalvelus Vehmersalmen seurakuntakodilla su 19.3. klo 13. Jaamme ja syömme leipää.
 • Gospel junior -kirkko Maaningan kirkossa su 19.3. klo 14. Lapsikuoro Ilon Säteet.
 • Kutsu yhteyteen -messu Petosen seurakuntatalolla su 19.3. klo 17. Lämminhenkinen tilaisuus, jossa vietetään Herran pyhää ehtoollista, rukoillaan yhdessä omien asioiden ja toinen toistemme puolesta, lauletaan ja kuullaan opetusta. Nuorimmat messuun tulijat kutsutaan opetuksen ajaksi omaan hetkeen, pyhäkouluun. Messun jälkeen tarjolla iltakahvi/tee.
 • Naistenillan viikkomessu Säyneisen kirkossa ma 20.3. klo 18. Tarjoilua.
 • Arki-illan ehtoollinen Taizè-lauluilla Petosen seurakuntatalolla ti 21.3. klo 18.

Konsertteja

 • Talvisodan päättymisen muistokonsertti Tuomiokirkossa su 12.3. klo 18. Konsertissa esiintyvät Kuopion Seniorikuoro, Mieskuoro Kuopio-Kvartetti, Kuopion Sotaveteraanien Perinnekuoro/Puijon Laulu, Äidin Ääni -kuoro ja Rajalan koulun musiikkiluokkien kuoro. Järjestäjänä Sotien 1939–1945 Pohjois-Savon Perinneyhdistys ry. Ohjelma 10 €. Kuorot lahjoittavat konsertin tuoton Sotien 1939–45 Pohjois-Savon Perinneyhdistykselle käytettäväksi veteraanien ja heidän puolisoidensa sekä leskien hyväksi.
 • LAUDATE DOMINUM – Ylistäkää Herraa Pyhän Johanneksen kirkossa ti 14.3. klo 19. Sibelius-Akatemian kirkkomuusikoiden kuorokonsertti. Sibelius-Akatemian kirkkomuusikoiden kuoro koostuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoista, jotka opiskelevat Kirkkomusiikin ja urkujen aineryhmässä Helsingissä ja Kuopiossa kuoronjohdon lehtoreiden Jani Sivénin ja Heikki Liimolan johdolla. Lisäksi mukana on myös musiikkikasvatuksen aineryhmän sekä avoimen yliopiston opiskelijoita. Kuoro toimii opiskelijoiden harjoitusinstrumenttina kuoronjohdon opinnoissa. Konsertissa säestäjänä toimii soitinyhtye, jossa soittavat: Matilda Tyni ja Anniina Vähäjylkkä, viulu; Nella Lepistö, alttoviulu; Eeva-Kaarina Ikonen, sello; Ella Säkkinen, huilu. Konserttiin on vapaa pääsy.
 • Torstain musiikkituokio Puijon kirkossa to 16.3. klo 11.30–12. Hilda Aitto-oja ja Venla Lyytikäinen laulu. Jari Tyni piano. Vapaa pääsy. Pieni, matalan kynnyksen päiväkonsertti, jossa esiintymässä ovat Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin opiskelijat tai muita musiikin ammattilaisia.
 • Suomi 105, sininen ja valkoinen -konsertti Maaningan kirkossa su 19.3. klo 18. Nilsiän Pussihousukerho. Konsertissa kerätään vapaaehtoinen kolehti omaishoitotyön tukemiseen Pohjois-Savon Omaishoitajien kautta. Yhteistyössä Maaningan Pitäjäraadin kanssa.

Kokoonnumme yhteen

 • After work + sauna työikäisille naisille Poukaman leirikeskuksessa to 9.3. klo 17–20. Oman hengellisyyden pohdintaa. Iltapala 5 €, saunomista, oleilua. Iltahartaus.
 • Pappilaklubi Kuopion Vanhassa Pappilassa to 9.3. klo 18–21. Hyvää musiikkia ja rentoa oleskelua Kuopion vanhimmassa nuorten olohuoneessa. Maaliskuun Pappilaklubilla Eve & Ossi! Upeita biisejä ja läsnäoloa. Konsertti klo 19. Vapaa pääsy.
 • Neulotaan yhdessä hyvää Pyhän Johanneksen kirkossa su 12.3. klo 11. Parillisten viikkojen sunnuntaisin neulotaan messun jälkeen klo 11 sukkia Ukrainaan ja keväämmällä esim. seurakunnassa kastetuille vauvoille.
 • Riparilaulujen ilta Maaningan kirkossa ke 15.3. klo 18–19. Tervetuloa laulamaan ja muistelemaan omia riparilauluja. Laulattamassa nuorisomuusikko Jarkko Maukonen.
 • Raamattuopetus-ilta, osa 1 Tuusniemen seurakuntakodilla to 16.3. klo 18–20. Kolmen sarjan raamattuopetus-iltojen ensimmäinen osa. Rovasti Hannu Komulainen. Tule kyselemään, keskustelemaan ja kuuntelemaan opetusta Raamatusta.
 • Lähteellä – rukouksen, musiikin ja ehtoollisen ilta Neulamäen kirkossa to 16.3. klo 19–20. Zipporim ja ARMO-bändi. Uudenlainen iltakirkko, jossa aluksi voit vapaasti rukoilla musiikin sekä eri rukouspisteiden avulla. Voi myös vain istua ja olla. Ei suorittamista vaan lähteelle pysähtymistä arjen keskellä. Ilta jatkuu Sanalla ja ehtoollisella. Kesto yhteensä noin tunti. Toteutuksesta vastaa eri musiikkiryhmiä, nuoria aikuisia sekä muita seurakuntalaisia ja työntekijöitä.
 • Hiljaisuuden talo -ilta Kuopion Vanhassa Pappilassa ma 20.3. klo 18–19.30. Jumalan kasvojen katselua virsissä. Jouko Ikola.
 • ”Ymmärrätkö mitä luet?” Kallaveden kirkossa ti 21.3. klo 18–20. Raamatunselityssarja jatkuu. Alustukset pitää emerituspiispa Wille Riekkinen. Illan aiheena: ”Johannes – radikaali valontuoja”. Tervetuloa osallistumaan ja keskustelemaan.

  Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *