Ravinto Uutiset

Ruisleivän päivä 28.2.:Terveellistä Ruisleipää syödään, koska se on hyvää!

Tiistaina 28. helmikuuta on taas suomalaisen kansallisruoka ruisleivän päivä. Suomalaiset syövät ruisleipää siitä yksinkertaisesta syystä, että se maistuu niin hyvältä. Tutkimuksen vastaajista 76 prosenttia kertoi valitsevansa ruisleipää ruoaksi, koska se on hyvänmakuista. Lisäksi terveellisyys on ruisleivän valtti. Mieluiten suomalaiset syövät ruisleipänsä palaleipänä Leipätiedotus ry:n tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan.

Kysyttäessä suomalaisilta syitä syödä ruisleipää ovat yleisimmät perustelut sen hyvä maku ja terveellisyys, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. Kolme tärkeintä syytä syödä ruisleipää ovat hyvä maku (76 %), terveellisyys (65 %) ja kuitupitoisuus (58 %). Monelle suomalaiselle (53 %) myös kotimaisuus on tärkeä syy syödä rukiista leipää.

– Makuasioista ei voi kiistellä, mutta suomalaiset vaikuttavat pitävän rukiin happamasta mausta. Tietoisuus rukiin kuitupitoisuudesta sen sijaan on tosiasia: Suomessa ruisleipä leivotaan lähes aina täysjyvärukiista ja näin ollen se sisältää runsaasti kuituja, kertoo Mensonen.

Tärkeitä terveysvaikutuksia

Kuidun terveysvaikutukset ovat nekin hänen mukaansa hyvin tunnettuja. Niiden runsas määrä ruokavaliossa alentaa riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen sekä tiettyihin syöpäsairauksiin. Kuidut ovat terveydelle edullisia esimerkiksi hellimällä ruoansulatuselimistöä hampaista suolistoon asti: ne antavat töitä hampaille ja suolistossa vaikuttavat haitallisten aineiden imeytymiseen ja toimivat hyvänlaatuisten ruoansulatusbakteerien ravintona.

Suomalaisista 63 prosenttia kertoo rukiisen palaleivän olevan yksi kolmesta mieluisimmasta ruisleivästä. TOP3 suomalaiset nimeävät myös jälkiuunileivän (45 %) sekä näkkileivän ja hapankorput (29 %). Rukiista leivotut palaleivät ovat pitäneet ykköspaikkaa suomalaisten leipävalinnoissa jo pidemmän aikaa. Vuonna 2016 Leipätiedotus ry:n tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan ruispalaleipä oli suomalaisten mielestä suosituin leipätyyppi kaikista leivistä.

Lisätietoja: Kaisa Mensonen, toiminnanjohtaja, Leipätiedotus ry, kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi, p. 040 5942728

Lähteet:
Leipätiedotus ry, Iro Research Oy, Tuhat suomalaista -tutkimus 2023
Leipätiedotus ry, Foodwest, Leipätuotteiden käyttötutkimus 2016

Kuva: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *