Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 28.2.-14.3.2023

Paasto valmistaa juhlaan

Paasto on vanha kristillinen käytäntö, joka tunnetaan myös monissa muissa uskonnoissa. Kristilliset paastonajat edeltävät juhla-aikoja, kuten pääsiäistä ja joulua. Kristillinen paasto muistuttaa siitä, kuinka Jeesus valmistautui jumalalliseen tehtäväänsä rukoilemalla ja paastoamalla ruuasta.

Keskiviikkona 22.2. vietetään tuhkakeskiviikkoa. Siitä alkava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Tänä vuonna paastonaika ajoittuu 22.2.–8.4. Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat eräs vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Luterilaiseenkin perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä.

Paaston aikana ihmistä kutsutaan tutkimaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa. Paastoon liittyy katumus: ihminen katuu syntejään ja kiintymistään tähän maailmaan. Paastonaika kutsuu ihmistä etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Paasto ei ole päämäärä vaan apu juhlaan valmistautumisessa

Paaston avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta ja keskittyy olennaiseen. Osallistuminen paastoon on aina vapaaehtoista. Paastonaikana elämä yksinkertaistuu: syödään eri lailla, hidastetaan vauhtia ja hiljennytään. Samalla annetaan tilaa hengellisyydelle. Aineellisesta hyvästä ja nautinnoista – esimerkiksi ruuasta, juomasta tai muusta kuluttamisesta – karsimisen toivotaan kasvattavan kykyä keskittyä olennaiseen, kuulla sydämen ääntä ja Kristusta.

Ekopaasto kutsuu kohtuullisuuteen

Yksi tapa hiljentää vauhtia paastonaikana on Ekopaasto. Se paitsi innostaa liittymään pääsiäispaastoon myös kannustaa kohtuuteen ja luontosuhteen vahvistamiseen, niin että kukin voi osaltaan olla hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta.

Vuoden 2023 Ekopaastossa vinkataan myös tapoja, jolla voi säästää energiaa ja osallistua Astetta alemmas -kampanjaan. Ekopaasto on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kampanja, jota on toteutettu vuodesta 2012 alkaen.

Ekopaasto 2023 – arjen tekoja ja toivon sanoja

Paastonajan rukoushetki Tuomiokirkossa 23.2.–31.3. maanantaista perjantaihin klo 12–12.15.

Luentosarja Neitsyt Mariasta

Luentosarja kolmena peräkkäisenä sunnuntaina Alavan seurakuntakeskuksella klo 14–15.

”Olla Maria, ottaa syliin, pidellä käsivarsillaan ikuisuutta. Oi auringonnousua tässä pimenevässä maailmassa” (runoilija Bo Setterlind).

 • Su 5.3. Isä Matthew Azzopardi, Pyhän Josefin katolisesta seurakunnasta
 • Su 12.3. Isä Arto Leskinen, Kuopion ortodoksisesta seurakunnasta
 • Su 19.3. Pastori, Maria tutkija Risto Pottonen, Vantaankosken luterilaisesta seurakunnasta

Musiikki: Leila Savolainen/Ossi Jauhiainen

”Uskonpuhdistuksen alkuaikojen kirjoitukset, virret ja myös kirkkovuoden juhlapäivät ilmentävät aivan eri tavalla Kristuksen Äidin merkitystä kuin mihin nykyisessä luterilaisuudessa olemme tottuneet” (Risto Pottonen).

Tanssii puolison kanssa -ilta

Tanssin harjoittelua sekä jutustelua parisuhdeteemoista teekupin äärellä Alavan kirkon liikuntasalissa

Ti 28.3. klo 18–19.30
Ti 11.4. klo 18–19.30
Ti 25.4. klo 18–19.30

Tanssinopettajina toimivat Maija ja Juhani Kuosmanen Suomen Tanssistudiot Oy:stä. Aikaisempaa kokemusta ja osaamista tanssimisesta ei vaadita. Mukaan mahtuu 10 paria. Lastenhoitomahdollisuus yli kaksivuotiaille itsenäisesti hoidossa pärjääville lapsille.

Huom! Paikkoja on rajoitetusti. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksen mukaan. Ilmoittautuminen 23.2.–5.3 verkossa kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat

Illat järjestää Alavan seurakunta yhteistyössä Perheasiain neuvottelukeskuksen kanssa. Lisätietoja Kaisa Pihlajamäki p. 040 4848 477, kaisa.pihlajamaki@evl.fi ja Sirpa Pesonen p. 040 4848 297, sirpa.pesonen@evl.fi

Yhteisvastuukeräys alkoi

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkoi 5.2. Yhteisvastuu-piispana 2023 toimii Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yhteisvastuu on välittämisen kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla ”Nuoret väkivaltaisessa maailmassa”. Keräys jatkuu vuoden 2023 loppuun asti.

Lue lisää Yhteisvastuukeräyksen verkkosivuilta

 • 20 % keräystuotosta Aseman Lapset ry:n nuorten väkivallan ehkäisemistä edistävään toimintaan.
 • 20 % keräystuotosta keräävän seurakunnan päätöksen mukaisesti teeman mukaiseen toimintaan tai seurakuntien auttamistyöhön.
 • 60 % teeman mukaiseen auttamistoimintaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Lisätietoja: Www.yhteisvastuu.fi

Lue lisää Kuopion ev.lut. Seurakuntien verkkosivuilta

Kuopion ev.lut. seurakuntien tapahtumia Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Hääyö 2.3.2023

Alttarille vaivattomasti – ilman juhlastressiä! Kirkon kotoisa tunnelma luo puitteet ikimuistoiselle hetkelle. Hääyössä kaikki on tehty teille valmiiksi. Hääyön aikana parit vihitään yksi kerrallaan, mutta samalla kertaa voidaan vihkiä esimerkiksi ystäväpariskunnat. Jos avioliitto on solmittu maistraatissa, voidaan Hääyössä toimittaa avioliiton siunaaminen.

Seuraavaa Hääyötä kirkoissamme vietetään 2.3.2023. Hääyökirkoksi voi valita

 • Tuomiokirkon
 • Alavan kirkon
 • Kallaveden kirkon
 • Pyhän Johanneksen kirkon
 • Puijon kirkon
 • Nilsiän kirkon
 • Vehmersalmen kirkon

Ilmoittautuminen tapahtuu seurakuntien sihteereille. Varaukset ja lisätiedot puhelimitse. Yhteystiedot – Kuopion seurakunnat

Hääyö – Kuopion seurakunnat

Lue lisää Hääyö.fi-sivulta

Tiellä pääsiäiseen -arkiretriitti 1.3.–12.4. Puijon kirkolla

Hiljentymistä Raamatun tekstien äärellä ignatiaanista raamatturukoustapaa käyttäen. Ohjaajina Tarja Säynevirta ja Ulla Turunen. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin 1.3.–12.4. klo 18–19.30 Puijon kirkon eri tiloissa. Aloitus 22.2. klo 16.30 Puijon kirkossa ja osallistuminen Tuhkamessuun klo 18. Ryhmään mahtuu kahdeksan jäsentä. Retriitti on maksullinen. Hinta

 • Kuopion seurakuntayhtymän jäseniltä, työssä käyviltä 40 €,
 • opiskelijoilta, työttömiltä ja eläkeläisiltä 20 €,
 • muilta 60/30 €.

Ilmoittautuminen vain täyttämällä sähköinen lomake. Lisätietoja pastori Salla Tyrväiseltä p. 040 4848 320.

Hiljaisuuden joogan retriittipäivä 15.4.

Hiljaisuuden jooga on kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät kevyt kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja hengellisyys. Kristilliseen perinteeseen liitytään rukouksessa sekä Raamatun tekstien äärellä. Harjoitusten fyysinen perusta on levollisessa perusjoogassa, joka sopii kaikille. Aiempaa kokemusta harjoituksista ei tarvita.

Retriitti pidetään Pyhän Johanneksen kirkossa la 15.4. klo 10–15.30. Ilmoittautuminen verkossa ajalla 1.–31.3. osoitteessa kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat. Retriittipäivän hinta on 15 €. Ohjaajana on pastori, TT, hiljaisuuden joogan ohjaaja Kati Kemppainen. Lisätietoja antaa Salla Tyrväinen, p. 040 4848 320.

Tervetuloa hiljentymään Jumalan läsnäoloon ja hänen kuuntelemiseensa.

Kirkonmenoja

 • Hiljaisuuden messu Tuomiokirkossa ke 1.3. klo 18.
 • Taizé-messu Pyhän Johanneksen kirkossa su 5.3. klo 18. Vähäsanainen, hiljaisuutta hyödyntävä yksinkertainen ehtoollismessu (leipä kastetaan viiniin). Messussa lauletaan ekumeenisen Taizé-yhteisön lauluja.
 • Paastonajan rukoshetki Tuomiokirkossa 23.2.–31.3. maanantaista perjantaihin klo 12–12.15.
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 8.3. klo 18.
 • Talvisodan päättymisen muistojumalanpalvelus Puijon kirkossa ma 13.3. klo 10. Rovasti Reijo Mattila saarnaa. Sotaveteraanien perinnekuoro/Puijon laulu, johtaa Miia Liukko. Seppelpartioiden lähettäminen. Kirkkokahvit.

Konsertteja

 • ALAVA SOI! -tukikonsertti Turkin ja Syyrian katastrofiapuun Alavan kirkossa ti 28.2. klo 19. Mukana mm. Sirpa Sola, Maria Kärki, Matti Halmetvaara, Sirja-Mari Taskinen, Niina Markkanen, Lilja & Leena Ståhlberg, Juha Räsänen. Band: Mikko Tuomi (kitara), Ossi Jauhiainen (piano), Tony Lehto (basso), Juho Lindgren (rummut). Ohjelman 15 €. Tuki ohjataan Turkin ja Syyrian maanjäristyksen uhrien hyväksi.
 • Torstain musiikkituokio Puijon kirkossa to 2.3. klo 11.30. Kanttori Outi Keskisipilä soittaa urkumusiikkia. Vapaa pääsy.
 • Talvisodan päättymisen muistokonsertti Tuomiokirkossa 12.3. klo 18. Konsertissa esiintyvät Kuopion Seniorikuoro, Mieskuoro Kuopio-Kvartetti, Kuopion Sotaveteraanien Perinnekuoro/Puijon Laulu, Äidin Ääni -kuoro ja Rajalan koulun musiikkiluokkien kuoro. Järjestäjänä Sotien 1939–1945 Pohjois-Savon Perinneyhdistys ry. Kuorot lahjoittavat konsertin tuoton Sotien 1939–45 Pohjois-Savon Perinneyhdistykselle käytettäväksi veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskien hyväksi.

Sibelius-Akatemian kuoronjohtoperiodin konserttipäivä Pyhän Johanneksen kirkossa 14.3. klo 19.

Kokoonnumme yhteen

 • Neulotaan yhdessä hyvää Pyhän Johanneksen kirkossa su 5.3. klo 11. Parittomien viikkojen su neulotaan messun jälkeen sukkia Ukrainaan ja keväämmällä esim. sukkia kastetuille.
 • Luentosarja Neitsyt Mariasta Alavan seurakuntakeskuksella su 5.3. klo 14. Isä Matthew Azzopardi, Pyhän Josefin katolinen seurakunta.
 • Muistohetki Petäjäsaaressa taistelleille ja kaatuneille Nilsiän sankarihautausmaalla ma 6.3. klo 12. Sankarihautausmaan vieressä olevalla Petäjäsaaren muistokivellä. Puhe Jukka Parviainen, Pussihousukerho, hartaus.
 • Kasviskeittomyyjäiset Puijon seurakuntakeskuksella ti 7.3. klo 13–14 tai niin kauan kuin keittoa riittää. Juustoista kasvisosekeittoa (laktoositon, gluteeniton) 1 litran rasia + talon sämpylöitä (maidoton) hintaan 10 €. Yhteisvastuutuotteita myynnissä. Tuotto Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Myyjäiset kirkon aulassa.
 • After work + sauna työikäisille naisille Poukaman leirikeskuksessa to 9.3. klo 17. Oman hengellisyyden pohdintaa. Iltapala 5 €, saunomista, oleilua. Iltahartaus.
 • Pappilaklubi Kuopion Vanhassa Pappilassa to 9.3. klo 18–21. Hyvää musiikkia ja rentoa oleskelua Kuopion vanhimmassa nuorten olohuoneessa. Maaliskuun Pappilaklubilla Eve & Ossi! Upeita biisejä ja läsnäoloa. Konsertti klo 19. Vapaa pääsy.
 • Ruispuuroa tarjolla Yhteisvastuukeräyksen hyväksi K-Supermarket Petosen luona ti 14.3. klo 9–12. Vapaaehtoinen maksu. Järjestäjä Kallaveden seurakunnan diakoniatyö.

Lisää Kuopion seurakuntien tapahtumia

löydät verkkosivuiltamme ja Kirkko ja koti -lehdestä. Lehteä voit lukea myös verkossa.

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *