Huomio

Varoitus: Pakkanen heikentää ilmanlaatua Pohjois-Savossa

Kuluvan talven tähän asti kovimmat pakkaset olivat 21. ja 22. helmikuuta. Ne heikensivät ilmanlaatua lähes koko keskisessä Suomessa ja myös Pohjois-Savossa. Ilmassa on ollut etenkin pienhiukkasia ja myös karkeampaa pölyä eli hengitettäviä hiukkasia. Pölypitoisuudet lähtivät nousuun Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa 21.2. ja pitoisuudet ovat nousseet edelleen aamupäivän tunteina 22.2.

Kohonneet pölypitoisuudet johtuvat tieliikenteen ja lämmityksen päästöistä, mutta joukossa on ollut myös karkeampaa katupölyä etenkin Kuopion moottoritien vaikutusalueella kuten Savilahdessa. Pölypitoisuudet ovat olleet korkeimpia Kuopion keskustassa, Maaherrankadun ja Tasavallankadun mittausasemilla sekä Siilinjärven keskustassa Sorakujalla. Kiinteistökohtaisen lämmityksen pienhiukkaspäästöt ovat heikentäneet ilmanlaatua myös pientaloalueilla olevilla mittausasemilla Kuopoion Niiralassa ja Kurkimäessä.

Lumisade tuo helpotusta

Korkeat hiukkaspitoisuudet heikentävät ilmanlaatua vielä päivän ja illan keskiviikkona 22.2., mutta aamuyön tunteina sään nopeasti lauhtuessa tulevan lumisateen myötä ilmanlaadun arvioidaan paranevan torstaipäivään mennessä.

Vallitsevat hiukkaspitoisuudet pakkasen kanssa voivat tällä hetkellä aiheuttaa oireita ja haittaa etenkin vilkkaasti liikennöidyillä alueilla oleskeleville ja liikkuville ihmisille, joilla on hengitys- ja verenkiertoelinvaivoja sekä -sairauksia. Oireita saavien kannattaa välttää voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla https://aqverkkokuopio.net ja valtakunnallisilla ilmanlaatusivuilla http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, mitkä ovat ladattavissa Android-käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.

Lisätietoja Kuopion kaupungilta:
• ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä, p. 044 7182 142, sähköposti: erkki.parjala@kuopio.fi
• ympäristötarkastaja Mikko Sokura, p. 044 7182 147, sähköposti: mikko.sokura@kuopio.fi

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *