Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 21.2.-7.3.2023

Paasto valmistaa juhlaan

Paasto on vanha kristillinen käytäntö, joka tunnetaan myös monissa muissa uskonnoissa. Kristilliset paastonajat edeltävät juhla-aikoja, kuten pääsiäistä ja joulua.

Kristillinen paasto muistuttaa siitä, kuinka Jeesus valmistautui jumalalliseen tehtäväänsä rukoilemalla ja paastoamalla ruuasta.

Keskiviikkona 22.2. vietetään tuhkakeskiviikkoa. Siitä alkava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Tänä vuonna paastonaika ajoittuu 22.2.–8.4. Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat eräs vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Myös luterilaiseen perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä.

Paaston aikana ihmistä kutsutaan tutkimaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa. Paastoon liittyy katumus: ihminen katuu syntejään ja kiintymistään tähän maailmaan. Paastonaika kutsuu ihmistä etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Paasto ei ole päämäärä vaan apu juhlaan valmistautumisessa

Paaston avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta ja keskittyy olennaiseen. Osallistuminen paastoon on aina vapaaehtoista. Paastonaikana elämä yksinkertaistuu: syödään eri lailla, hidastetaan vauhtia ja hiljennytään. Samalla annetaan tilaa hengellisyydelle. Aineellisesta hyvästä ja nautinnoista – esimerkiksi ruuasta, juomasta tai muusta kuluttamisesta – karsimisen toivotaan kasvattavan kykyä keskittyä olennaiseen, kuulla sydämen ääntä ja Kristusta.

Ekopaasto kutsuu kohtuullisuuteen

Yksi tapa hiljentää vauhtia paastonaikana on Ekopaasto. Se paitsi innostaa liittymään pääsiäispaastoon myös kannustaa kohtuuteen ja luontosuhteen vahvistamiseen, niin että kukin voi osaltaan olla hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta.

Vuoden 2023 Ekopaastossa vinkataan myös tapoja, jolla voi säästää energiaa ja osallistua Astetta alemmas -kampanjaan. Ekopaasto on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kampanja, jota on toteutettu vuodesta 2012 alkaen.

Ekopaasto 2023 – arjen tekoja ja toivon sanoja

Paastonajan rukoushetki Tuomiokirkossa 23.2.–31.3. maanantaista perjantaihin klo 12–12.15.

Kirkonkellot soivat tukea Ukrainalle

Kuopion ev.lut. seurakunnissa soitetaan kelloja kaikissa kirkoissa 24.2. klo 12. Samana iltana Tuomiokirkon portailla on Kynttiläkuoro Ukrainan hyväksi.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat kutsuneet seurakunnat ympäri Suomen osoittamaan tukeaan Ukrainalle Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen vuosipäivänä 24.2. Vuosipäivänä kirkonkellot ympäri Suomen soivat tukea Ukrainalle klo 12.

”Venäjän laiton hyökkäys Ukrainassa jatkuu. Kärsimyksen ja uhrattujen ihmishenkien määrä on kestämätön. Ukrainalaiset tarvitsevat kaiken saatavilla olevan avun ja tuen. Sodan vaikutukset ulottuvat laajalle ja synnyttävät huolta myös täällä Suomessa. Tarvitsemme yhteenkuuluvuutta ja keskinäistä huolenpitoa.”

Seurakunnissa rukoillaan Ukrainan ja ukrainalaisten puolesta myös vuosipäivää seuraavana sunnuntaina jumalanpalveluksissa. Piispat kannustavat kaikkia muistamaan Ukrainaa rukouksissa, lahjoittamaan alueella toimiville avustusjärjestöille ja osoittamaan tukea Suomessa oleville ukrainalaisille.

Kuopion ev.lut. seurakunnissa soitetaan kelloja kaikissa kirkoissa 24.2. klo 12.

Tuomiokirkossa muistetaan perjantaina 24.2. klo 12 paastonajan rukoushetken yhteydessä erityisesti ukrainalaisia. Samana iltana klo 18 Tuomiokirkon portailla on Kynttiläkuoro Ukrainan hyväksi. Paikalle odotetaan jopa 150–200 laulajaa eri kuoroista. Kuoroesitys kestää noin 15 minuuttia. Tuomiokirkkoseurakunta on antanut luvan portaiden käyttöön ja tarjonnut harjoitustilat paikallisille kuoroille. Tapahtumaan osallistujilla on mahdollisuus tukea ukrainalaisia myös konkreettisesti, sillä paikalla on SPR:n lipaskerääjiä.

Luentosarja Neitsyt Mariasta

Luentosarja kolmena peräkkäisenä sunnuntaina Alavan seurakuntakeskuksella klo 14–15.

”Olla Maria, ottaa syliin, pidellä käsivarsillaan ikuisuutta. Oi auringonnousua tässä pimenevässä maailmassa” (runoilija Bo Setterlind).

 • Su 5.3. Isä Matthew Azzopardi, Pyhän Josefin katolisesta seurakunnasta
 • Su 12.3. Isä Arto Leskinen, Kuopion ortodoksisesta seurakunnasta
 • Su 19.3. Pastori, Maria tutkija Risto Pottonen, Vantaankosken luterilaisesta seurakunnasta

Musiikki: Leila Savolainen/Ossi Jauhiainen

”Uskonpuhdistuksen alkuaikojen kirjoitukset, virret ja myös kirkkovuoden juhlapäivät ilmentävät aivan eri tavalla Kristuksen Äidin merkitystä kuin mihin nykyisessä luterilaisuudessa olemme tottuneet” (Risto Pottonen).

Tanssii puolison kanssa -ilta

Tanssin harjoittelua sekä jutustelua parisuhdeteemoista teekupin äärellä Alavan kirkon liikuntasalissa

Ti 28.3. klo 18–19.30
Ti 11.4. klo 18–19.30
Ti 25.4. klo 18–19.30

Tanssinopettajina toimivat Maija ja Juhani Kuosmanen Suomen Tanssistudiot Oy:stä. Aikaisempaa kokemusta ja osaamista tanssimisesta ei vaadita. Mukaan mahtuu 10 paria. Lastenhoitomahdollisuus yli kaksivuotiaille itsenäisesti hoidossa pärjääville lapsille.

Huom! Paikkoja on rajoitetusti. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksen mukaan. Ilmoittautuminen 23.2.–5.3 verkossa kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat

Illat järjestää Alavan seurakunta yhteistyössä Perheasiain neuvottelukeskuksen kanssa. Lisätietoja Kaisa Pihlajamäki p. 040 4848 477, kaisa.pihlajamaki@evl.fi ja Sirpa Pesonen p. 040 4848 297, sirpa.pesonen@evl.fi

Yhteisvastuukeräys alkoi

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkoi 5.2. Yhteisvastuu-piispana 2023 toimii Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yhteisvastuu on välittämisen kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla ”Nuoret väkivaltaisessa maailmassa”. Keräys jatkuu vuoden 2023 loppuun asti.

Lue lisää Yhteisvastuukeräyksen verkkosivuilta

 • 20 % keräystuotosta Aseman Lapset ry:n nuorten väkivallan ehkäisemistä edistävään toimintaan.
 • 20 % keräystuotosta keräävän seurakunnan päätöksen mukaisesti teeman mukaiseen toimintaan tai seurakuntien auttamistyöhön.
 • 60 % teeman mukaiseen auttamistoimintaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Lisätietoja: Www.yhteisvastuu.fi

Lue lisää Kuopion ev.lut. Seurakuntien verkkosivuilta

Kuopion ev.lut. seurakuntien tapahtumia Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Hääyö 2.3.2023

Alttarille vaivattomasti – ilman juhlastressiä! Kirkon kotoisa tunnelma luo puitteet ikimuistoiselle hetkelle. Hääyössä kaikki on tehty teille valmiiksi. Hääyön aikana parit vihitään yksi kerrallaan, mutta samalla kertaa voidaan vihkiä esimerkiksi ystäväpariskunnat. Jos avioliitto on solmittu maistraatissa, voidaan Hääyössä toimittaa avioliiton siunaaminen.

Seuraavaa Hääyötä kirkoissamme vietetään 2.3.2023. Hääyökirkoksi voi valita

 • Tuomiokirkon
 • Alavan kirkon
 • Kallaveden kirkon
 • Pyhän Johanneksen kirkon
 • Puijon kirkon
 • Nilsiän kirkon
 • Vehmersalmen kirkon

Ilmoittautuminen tapahtuu seurakuntien sihteereille. Varaukset ja lisätiedot puhelimitse. Yhteystiedot – Kuopion seurakunnat

Hääyö – Kuopion seurakunnat

Lue lisää Hääyö.fi-sivulta

Tiellä pääsiäiseen -arkiretriitti 1.3.–12.4. Puijon kirkolla

Hiljentymistä Raamatun tekstien äärellä ignatiaanista raamatturukoustapaa käyttäen. Ohjaajina Tarja Säynevirta ja Ulla Turunen. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin 1.3.–12.4. klo 18–19.30 Puijon kirkon eri tiloissa. Aloitus 22.2. klo 16.30 Puijon kirkossa ja osallistuminen Tuhkamessuun klo 18. Ryhmään mahtuu kahdeksan jäsentä. Retriitti on maksullinen. Hinta

 • Kuopion seurakuntayhtymän jäseniltä, työssä käyviltä 40 €,
 • opiskelijoilta, työttömiltä ja eläkeläisiltä 20 €,
 • muilta 60/30 €.

Ilmoittautuminen vain täyttämällä sähköinen lomake. Lisätietoja pastori Salla Tyrväiseltä p. 040 4848 320.

Kirkonmenoja

 • Arki-illan ehtoollinen Petosen seurakuntatalolla ti 21.2. klo 18.
 • Tuhkakeskiviikon 22.2. kirkonmenot
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 22.2. klo 18
 • Paastonajan rukoshetki Tuomiokirkossa 23.2.–31.3. maanantaista perjantaihin klo 12–12.15.
 • Evening prayer at Studentia Chapel to 23.2. klo 18. Lutheran/anglican evening prayer in English. Join us for tea, coffee and chat after the prayer. Studentian kappeli, Yliopistonranta 3.
 • Pullakirkko Petosen seurakuntatalolla pe 24.2. klo 13. Sanajumalanpalvelus ja kirkkokahvit. Blominkatu 4.
 • Perjantai-illan ehtoollishetki Puijon kirkossa pe 24.2. klo 19.30. Musiikki Pihla Varjoranta.
 • Messu ja diakoniavihkimys Tuomiokirkossa su 26.2. klo 10. Piispa Jari Jolkkonen. UEF Kuopion ylioppilaskuoro.
 • Tuomasmessu Alavan kirkossa su 26.2. klo 18. Tuomasolkkari ennen messua klo 17 seurakuntasalissa: teetä, kahvia, pikkupurtavaa ja kohtaamista.
 • Hiljaisuuden messu Tuomiokirkossa ke 1.3. klo 18.
 • Taizé-messu Pyhän Johanneksen kirkossa su 5.3. klo 18. Vähäsanainen, hiljaisuutta hyödyntävä yksinkertainen ehtoollismessu (leipä kastetaan viiniin). Messussa lauletaan ekumeenisen Taizé-yhteisön lauluja.

Konsertteja

 • ALAVA SOI! -tukikonsertti Turkin ja Syyrian katastrofiapuun Alavan kirkossa ti 28.2. klo 19. Mukana mm. Sirpa Sola, Maria Kärki, Matti Halmetvaara, Sirja-Mari Taskinen, Niina Markkanen, Lilja & Leena Ståhlberg, Juha Räsänen. Band: Mikko Tuomi (kitara), Ossi Jauhiainen (piano), Tony Lehto (basso), Juho Lindgren (rummut). Ohjelman 15 €. Tuki ohjataan Turkin ja Syyrian maanjäristyksen uhrien hyväksi.
 • Torstain musiikkituokio Puijon kirkossa to 2.3. klo 11.30. Kanttori Outi Keskisipilä soittaa urkumusiikkia. Vapaa pääsy.

Kokoonnumme yhteen

 • Laskiaisrieha Nilsiän seurakuntakodilla ti 21.2. klo 16–19.30. Monenlaisia toimintapisteitä, mäenlaskua, makkaranpaistoa sekä mehutarjoilu.
 • Majataloilta Puijon kirkossa la 25.2. klo 17–19. Hyvää ruokaa, yhdessä laulamista ja rohkaisevia sanoja. Illassa mukana: Puhumassa Kuopion uusi kaupunkityöntekijä Jaakko Ojala, KRS; pastori Mari Voutilainen; juontajana TVOF:stakin tuttu Matti Halmetvaara; musiikista vastaa 5ade-bändi. Vapaaehtoinen ateria (Juhlapalvelu Remar): Aikuiset 10 € (käteismaksu), alle 12–vuotiaat 5 €, alle 4–vuotiaat ilmaiseksi. Kahvia, teetä, mehua ja pullaa maksutta. Lapsiparkki järjestetty. Kirjamyyntiä ja muuta myyntiä. Järjestetään yhteistyössä Kansan Raamattuseuran kanssa.
 • Ylistyslaulujen ilta Kallaveden kirkossa su 26.2. klo 18. Lähde-bändi ja sudanilaiset. Teetarjoilu.
 • Luentosarja Neitsyt Mariasta Alavan seurakuntakeskuksella su 5.3. klo 14. Isä Matthew Azzopardi, Pyhän Josefin katolinen seurakunta.
 • Muistohetki Petäjäsaaressa taistelleille ja kaatuneille Nilsiän sankarihautausmaalla ma 6.3. klo 12. Sankarihautausmaan vieressä olevalla Petäjäsaaren muistokivellä. Puhe Jukka Parviainen, Pussihousukerho, hartaus.
 • Kasviskeittomyyjäiset Puijon seurakuntakeskuksella ti 7.3. klo 13–14 tai niin kauan kuin keittoa riittää. Juustoista kasvisosekeittoa (laktoositon, gluteeniton) 1 litran rasia + talon sämpylöitä (maidoton) hintaan 10 €. Yhteisvastuutuotteita myynnissä. Tuotto Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Myyjäiset kirkon aulassa.

Lisää Kuopion seurakuntien tapahtumia

löydät verkkosivuiltamme ja Kirkko ja koti -lehdestä. Lehteä voit lukea myös verkossa.

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *