Järjestöt Kumppanit

Tukipilarin alkuvuoden kuulumisia: Uutta ja tuttua toimintaa

Kuva yllä: Anne Tossavainen (vas.), Susanna Kähkönen ja Essi Saarela

Tukipilari on ollut vuodesta 1997 potilas-, vammais- ja kansanterveysyhdistysten tärkeä kumppani Pohjois-Savossa. Tukipilarin ydintehtävänä on tukea ja vahvistaa paikallisia yhdistyksiä  verkostoyhteistyöllä, monenlaisella koulutus- ja kehitystoiminnalla sekä viestinnällä. Teknistä apua järjestöväki saa muun muassa tulostuksiin ja laminointeihin. Lisäksi Tukipilari tarjoaa hyvät tilat kokoontumisille Kuopion keskustassa Kirjastokatu 5 a 1:ssä.

Tukipilarilla on tänä vuotenakin aiempaan tapaan avoimet ovet joka maanantai klo 14-16 ja tiistaina klo 10-12 (pois lukien arkipyhät).

Suunnittelija Essi Saarelan mukaan Tukipilarin toimisto on tullut tutuksi yhdistysväelle helposti saavutettavana kokoontumispaikkana.

– Uutta on Tukipilarilta lainattavat aineistot kuten kirjat, esitteet ja muu järjestötoimintaa tukeva materiaali, jota yhdistykset voivat käyttää tiloissamme. Hyvin suosittuja ovat järjestöjen toimintaa ja niiden luottamushenkilöiden osaamista kehittävät koulutuksemme. Ne alkoivat tammikuussa mutta lisää tulee talven ja kevään mittaan.

– Suuri sote-uudistus uuden Pohjois-Savon hyvinvointialueen käynnistymisineen tuo järjestöillekin eli ns. kolmannelle sektorille uusia mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Uutta tietoa tulee julkishallinnolta paljon. Toisaalta hyvinvointialueen johtajille sekä työntekijöille on välitettävä informaatiota järjestöistä ja niiden mahdollisuuksista osallistua hyvinvointialueen palvelutoimintaan, kertoo Saarela.

Hyviä yleisötapahtumia tulossa

– Järjestämme 25. helmikuuta Kuopion Prismassa potilas-, vammais- ja kansanterveysyhdistysten esittelypäivän, toteaa Essi Saarela.

Hänen mukaansa Tukipilari järjestää muun muassa Savon Mielenterveysomaiset FinFami ry, Kuopion ensi- ja turvakotiyhdistyksen, Syömishäiriöliitto-SYLIn ja Kriisikeskuksen kanssa Hyvinvoinnin iltakoulun pääkirjastolla 22. maaliskuuta klo 17-18.30. Ajankohtaisena teemana on syömishäiriöt. Siitä kertovat SYLIn aluekoordinaattori Jonna Rautavirta ja kokemuspuhuja. Tapahtumaa voi seurata myös etänä Teamsilla.

Keväämmällä järjestetään vielä toinen Hyvinvoinnin iltakoulu ja syyskaudella kaksi.

Mieliteko-ohjelman ja Tukipilarin yhteinen mielen hyvinvoinnin iltapäivä on 23. helmikuuta klo 12-18 Kuopion kaupunginkirjaston Kohtaamossa. (Ilmoittautuminen 14.2. mennessä https://www.tukipilari.fi/ilmoittautuminen). Ohjelmassa on muun muassa kymmenvuotisen Mieliteko-ohjelman esittely, puhumattomuudesta mielitekoriihi, mielenterveystaitojen valmennus sekä toiminnallista mielenterveysasioiden käsittelyä.

OLKA-toiminta jatkuu KYS:issä

Tukipilari koordinoi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa yhteistyössä KYSin kanssa OLKA- toimintaa sairaalan asiakkaille ja heidän läheisilleen OLKA-pisteitä on Puijon pääsairaalan ala-aulan lasiakvaariotilassa kahvilaa vastapäätä, Sädesairaalassa ja uutena myös Kaarisairaalassa. Tämän vuoden aikana OLKA-toiminta laajenee vähitellen myös sairaalan osastoille. OLKA-pisteet ovat avoinna arkipäivisin klo 10-14. Heinäkuussa toiminta on lomalla.

Anne Tossavaisen, Samja Mykkäsen ja Eeva Ledentsan pyörittämä OLKA-toiminta on neuvontaa ja opastusta, kouluttamista vapaaehtois- ja vertaistoimintaan, pienen kirjaston ylläpitoa sekä teemapäivien ja muiden tilaisuuksien järjestämistä.

Tarkemmin OLKA-toiminnan kevätkaudesta ja uudesta koordinaattorista, Samja Mykkäsestä, kerrotaan Hyvisforumin HyvisExtra -palstalla.

KYSin pääsairaalan ala-aulan OLKA-toimipiste on viihtyisä tyyssija koordinaattorien ja muidenkin ihmisten tapaamisille, lukemiselle, tiedonhankinnalle ja ajan viettämiselle.

HUOM!

Lisää Tukipilarin toiminnasta kerrotaan Hyvisforumin Kumppanit-palstalla kahdesti kuukaudessa julkaistavissa Tukipilarin uutiskirjeissä. Viimeisin ilmestyi 6.2.2023. (Löytyy tältä samalta Kumppanit -palstalta)

Tukipilarin yhteystiedot:

Toiminnanjohtaja Susanna Kähkönen, susanna.kahkonen@tukipilari.fi, p. 044 554 4047

Suunnittelija Essi Saarela, essi.saarela@tukipilari.fi, p. 040 557 4646

OLKA-vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Samja Mykkänen, samja.mykkanen@tukipilari.fi, p. 044 729 2176

OLKA-yhdistystoiminnan koordinaattori

Anne Tossavainen, anne.tossavainen@tukipilari.fi, p. 041 314 9658

Kuvat: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *