Terveys Uutiset Yhteiskunta

Roosa nauha -keräyksellä ennätystulos suomalaiselle syöpätutkimukselle

Vaikeista taloudellisista ajoista huolimatta suomalaiset osallistuivat innolla Roosa nauha -keräykseen viime syksynä. Yksityisten ihmisten ja yritysten lahjoitussumma nousi viiden miljoonan euron ennätystulokseen.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä tuetaan suomalaista syöpätutkimusta. Viime syksyn keräys nosti esille huonoennusteiset syövät. Keräyksellä tavoiteltiin vähintään 3,7 miljoonan euron pottia syöpätutkimukselle, mutta tulos ylitti kaikki odotukset. Roosa nauha -keräyksellä saavutettiin kaikkien aikojen tulos: 5 miljoonaa euroa suomalaiselle syöpätutkimukselle.

– Tulos on käsittämättömän upea ponnistus Suomen kansalta ja kaikilta yrityskumppaneiltamme. Nyt on hetki kiittää kaikkia keräykseen osallistuneita ja upean tuloksen mahdollistaneita lahjoittajia, yrityksiä, vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneita. Vaikeista ajoista huolimatta me suomalaiset tuemme kotimaista syöpätutkimusta valtavalla tahdolla ja yhtenä rintamana. Teimme yhdessä tämän historiallisen tuloksen, kiittelee Syöpäsäätiön varainhankintajohtaja Sari Meller. Syöpäsäätiö on Suomen merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja.

– Roosa nauha -kampanjan ennätystulos myönnetään apurahoina maan vaikuttavimmille syöpätutkimuksille ja parhaimmille syöpätutkijoille tämän vuoden marraskuussa, iloitsee Meller.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksen tuotoilla tuetaan kaikkien syöpien tutkimusta Suomessa. Keräys alkoi 22.9. ja kesti lokakuun 2022 loppuun.

Valtaosa keräyksen tuotosta kertyi rintanauhojen ja kampanjatuotteiden myynnistä. Roosa nauhoja ja rannekkeita myytiin yli 400 000 kappaletta. Yhteistyökumppaneiden Roosa nauha -tuotteiden myynnillä kerättiin yli 1,1 miljoonaa euroa syöpätutkimukselle.

Maria Veitola: Tämä hetki on meidän

Roosa nauhan ja rannekkeen rohkea suunnittelija Maria Veitola kannusti tarttumaan hetkeen ja muistutti kampanjassa, että tämä hetki on meidän.

– Tämä hetki on todellakin meidän. Syöpä koskettaa jollain tavalla lähes kaikkia suomalaisia ja keräyksen huipputulos tekee sen todella näkyväksi. Olen otettu ja kiitollinen, että suomalaiset luottavat tieteeseen ja haluavat osallistua konkreettisesti syöpätutkimuksen tukemiseen. Kaikkia syöpiä ei voida vielä parantaa, mutta meillä on toivoa. Roosa nauha -keräys ja sille tehdyt lahjoitukset hyödyttävät kaikkia syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään, sanoo Maria Veitola.

Hän pitää keräyksen tärkeänä tehtävänä myös tehdä syöpää näkyväksi ja rikkoa puhumattomuuden kulttuuria.

Roosa nauha -keräys 20 vuotta

Roosa nauha -keräyksellä on kerätty varoja syöpätutkimukselle vuodesta 2003, eli jo 20 vuoden ajan. Tutkimuksen lisäksi Roosa nauha -varoilla tuetaan syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavia maksuttomia neuvontapalveluita. Syksystä 2020 alkaen keräys laajeni ja sillä tuetaan syöpätutkimusta yleisemmin. Roosa nauha -keräys tukee rintasyöpätutkimuksen lisäksi muiden syöpien tutkimusta.

Suomessa tehdään huippututkimusta

Suomalainen syöpätutkimus on maailmanluokan tasoa. Huippututkijat ovat kuitenkin huolissaan rahoituksen jatkuvuudesta. Tutkimuksen tavoitteena on saada mahdollisimman korkeatasoista hoitoa potilaiden ulottuville mahdollisimman nopeasti.

Syöpätapaukset on tärkeää löytää riittävän ajoissa, jotta ne ovat hoidettavissa. Lisäksi tutkijoiden tavoitteena on kehittää uusia, tehokkaampia hoitokeinoja syöpään sekä vähentää syöpäkuolemia. Koska uudet innovaatiot vaativat pitkäjänteistä tutkimusta, rahoituksen jatkuvuus on tutkimukselle elinehto. Yksityisten lahjoittajien ja Syöpäsäätiön tuki on suomalaiselle syöpätutkimukselle välttämätöntä.

– Oli ilo olla mukana Roosa nauha -kampanjassa, koska tutkimusrahoituksen turvaaminen on meille tutkijoille niin tärkeää. On hienoa huomata, miten monet ihmiset haluavat auttaa turvaamaan työmme jatkumisen ja siten mahdollistaa uusien hoitomuotojen kehityksen syöpiin, joihin tehokasta hoitoa ei vielä tunneta. Tämä luo uskoa tulevaan, että jonain päivänä syöpä voidaan hoitaa yksilöllisellä tasolla. Kun tunnemme syövän heikot kohdat, on niihin räätälöitävissä täsmälääkkeitä. Kuten viime syksyn Roosa nauhakin, jokainen syöpä on erilainen. Iso kiitos kaikille lahjoittajille tulevaisuuden syöpähoitojen kehityksen mahdollistamisesta, sanoo syöpätutkija Pauliina Munne Helsingin yliopistosta.

Syöpäsäätiön tuki takaa tutkimuksen korkealaatuisen tason ja antaa mahdollisuuden syövän hoitojen kehittämiseen pitkällä tähtäimellä.

Lisätietoa:

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Syöpäsäätiö, carita.paivanen@cancer.fi, p. 050 590 5415

Sari Meller, varainhankintajohtaja, Syöpäsäätiö, sari.meller@cancer.fi, p. 050 4090 550

Roosa nauha -keräys on Syöpäsäätiön tunnetuin kampanja – Roosa Nauha (syopasaatio.fi)

Syöpäsäätiö (syopasaatio.fi)

Syöpäsäätiö

Syöpäsäätiö järjestää vuosittain syksyllä Roosa nauha -keräyksen syöpätutkimuksen ja neuvontatyön hyväksi. Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää suomalaista syöpätutkimusta ja vaikuttaa siihen, että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa – sekä varmistaa, että jokainen syöpään sairastunut saa tarvitsemansa tuen sairauden kohdatessa. Kampanjalla kerätään varoja laajasti eri syöpien tutkimukseen. Roosa nauha -keräys on järjestetty vuodesta 2003 alkaen.

Lisätietoa: https://roosanauha.syopasaatio.fi/

Kuva: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *