Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 7.-21.2.2023

Yhteisvastuukeräys alkoi

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkoi 5.2. Yhteisvastuu-piispana 2023 toimii Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yhteisvastuu on välittämisen kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla ”Nuoret väkivaltaisessa maailmassa”. Keräys jatkuu vuoden 2023 loppuun asti.

Lue lisää Yhteisvastuukeräyksen verkkosivuilta

 • 20 % keräystuotosta Aseman Lapset ry:n nuorten väkivallan ehkäisemistä edistävään toimintaan.
 • 20 % keräystuotosta keräävän seurakunnan päätöksen mukaisesti teeman mukaiseen toimintaan tai seurakuntien auttamistyöhön.
 • 60 % teeman mukaiseen auttamistoimintaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Lisätietoja: Www.yhteisvastuu.fi

Lue lisää Kuopion ev.lut. Seurakuntien verkkosivuilta

Kuopion ev.lut. seurakuntien tapahtumia Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Piällysmies Pietari

Luento- ja keskustelusarja 1. Pietarin Kirjeestä Puijon seurakunnassa tammi-helmikuussa 2023.

Äkkiväärä. Suupaltti. Kieltäjä. Siinä vain yksi kuva Pietarista. Hän oli paljon muutakin: kasvutarina, opettaja, johtaja. Luento- ja keskustelusarjan aikana selviää, miten äkkipikaisesta ja ailahtelevasta Pietarista kasvoi se kallio, jonka varaan kirkko perustettiin. Mitä hän opetti johtamisesta, vallankäytöstä ja tasa-arvosta? Mitkä olivat hänen keskeiset hengelliset löytönsä? Entäpä miten apostoli Pietari liittyy Oulun piispan hiippaan?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsitään vastauksia kirkkoherra Teemu Voutilaisen, Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijoiden ja Puijon seurakunnan pappien kanssa.

Luennot pidetään Puijon kirkolla seurakuntasalissa, Taivaanpankontie 3, viitenä maanantaina klo 18.30 alkaen (kahvitarjoilu klo 18.15)

 • Ma 13.2. Pietarin parisuhdeohjeet, Juhani Romppainen. Kunnon kansalaiset, Hanna Pihlajamäki.
 • Ma 20.2. Pietarin opetus kärsimyksestä, Elina Knuuttila. Miten Pietarin elämä päättyi, Teemu Voutilainen.

Musta morsian -näyttämöteos 10.2. on kannanotto yhdenvertaisuuden puolesta

Männistön Pyhän Johanneksen kirkossa esitetään 10.2. klo 19 Musta morsian –näyttämöteos. Se tuo kirkon seinien sisälle rakkaustarinoita. Häämuusikkona on mm. Laura Närhi.

Oikeus omaan seksuaalisuuteen ja sen ilmaisemiseen kuuluu kaikille. Jokaisella on oikeus tulla rakastetuksi ja rakastaa.  Teoksen kehyskertomuksena on kirkkohäät. Mustaan huntuun pukeutuneet morsiamet kertovat oman rakkaustarinansa. He olisivat halunneet tulla vihityksi kirkossa, mutta kirkon nykyinen avioliittokäsitys määrittelee, että avioliitto voi olla vain naisen ja miehen välinen liitto. Mustaa morsianta on tehty yhteistyössä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kanssa.

Ajankohtainen teos

Musta morsian on ajankohtainen teos. Seurakuntaneuvostot ovat päättäneet mm. Helsingissä, Turussa ja Oulussa ovien avaamisesta kaikille, mutta kirkolliskokouksen myönteinen päätös puuttuu. Musta Morsian sai ensi-iltansa Oulun tuomiokirkossa 29.4.2022, ja se on esitetty 19.9.2022. Helsingin tuomiokirkossa ja Tampereen tuomiokirkossa 12.11.2022. Teos esitetään 11.2.2023 Joensuun kirkossa. Käsiohjelma maksaa 25 €, ja tuotto menee Mustan morsiamen tuotantoon.

Musta morsian Pyhän Johanneksen kirkossa pe 10.2 klo 19.

Vielä kerran Suokadulle 18.2.

Seurakuntayhtymä on luopumassa Keskusseurakuntatalon tiloista ja muuttamassa maaliskuussa Postitalon seurakuntakeskukseen Museokadulle. Lauantaina 18.2. on vielä mahdollisuus tulla Suokadulle muistelemaan menneitä, tapaamaan vanhoja tuttuja, laulamaan muistorikkaita lauluja ja tekemään löytöjä kirpparilta.

Päivän ohjelma:

 • Päiväkerhohuoneessa pääsee klo 13–16 leikkimään ja muistelemaan omia kerhoaikoja. Lauluhetket klo 13.30, klo 14.30 ja klo 15.30.
 • Takkahuoneessa kokoontuvat eri vuosina siellä nuorisotyössä mukana olleet: klo 14 Wille Riekkinen avaa tapahtuman ja 14.30 Heikki ”Hopo”Holopainen pitää pienen muisteluhetken ja 1970–1980-lukujen nuoret kokoontuvat. Klo 15 vuorossa ovat 1990-luvun, klo 16 2000-luvun ja klo 17 2010-luvun nuoret. Tavattavissa muun muassa Ilpo Rannankari, Pasi Härkönen ja Satu karjalainen.
 • Koulutussalissa on päivän ajan (klo 13–17) kirppari. Myytävänä on Keskusseurakuntatalon tavaraa esim. vanhoja kirjoja, pelejä ja leluja. Kirpparin tuotto Yhteisvastuulle.

Jos sinulla on kuvia takkahuoneesta ja nuorisotyön jutuista, niitä voi ottaa mukaan tai laittaa tapahtumassa näytettäväksi: jarkko.voutilainen@evl.fi

Hääyö 2.3.2023

Alttarille vaivattomasti – ilman juhlastressiä! Kirkon kotoisa tunnelma luo puitteet ikimuistoiselle hetkelle. Hääyössä kaikki on tehty teille valmiiksi. Hääyön aikana parit vihitään yksi kerrallaan, mutta samalla kertaa voidaan vihkiä esimerkiksi ystäväpariskunnat. Jos avioliitto on solmittu maistraatissa, voidaan Hääyössä toimittaa avioliiton siunaaminen.

Seuraavaa Hääyötä kirkoissamme vietetään 2.3.2023. Hääyökirkoksi voi valita

 • Tuomiokirkon
 • Alavan kirkon
 • Kallaveden kirkon
 • Pyhän Johanneksen kirkon
 • Puijon kirkon
 • Nilsiän kirkon
 • Vehmersalmen kirkon

Ilmoittautuminen tapahtuu seurakuntien sihteereille 16.2. klo 14 menness. Varaukset ja lisätiedot puhelimitse. Yhteystiedot – Kuopion seurakunnat

Hääyö – Kuopion seurakunnat

Lue lisää Hääyö.fi-sivulta

Tiellä pääsiäiseen -arkiretriitti 1.3.–12.4. Puijon kirkolla

Hiljentymistä Raamatun tekstien äärellä ignatiaanista raamatturukoustapaa käyttäen. Ohjaajina Tarja Säynevirta ja Ulla Turunen. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin 1.3.–12.4. klo 18–19.30 Puijon kirkon eri tiloissa. Aloitus 22.2. klo 16.30 Puijon kirkossa ja osallistuminen Tuhkamessuun klo 18. Ryhmään mahtuu kahdeksan jäsentä.

Retriitti on maksullinen. Hinta

 • Kuopion seurakuntayhtymän jäseniltä, työssä käyviltä 40 €,
 • opiskelijoilta, työttömiltä ja eläkeläisiltä 20 €,
 • muilta 60/30 €.

Ilmoittautuminen vain täyttämällä sähköinen lomake viimeistään 19.2.

Lisätietoja pastori Salla Tyrväiseltä p. 040 4848 320.

Kirkonmenoja

 • Hiljaisuuden messu Tuomiokirkossa ke 8.2. klo 18.
 • Karjalan lennoston kirkkovala Nilsiän kirkossa la 11.2. klo 10. Ensin sanajumalanpalvelus ja sen jälkeen vala. Seurakunta järjestää yhteistyössä Karjalan lennoston kanssa.
 • Jumalan sanaa jokaiselle -messu Kallaveden kirkossa su 12.2. klo 10. Jenni Venäläinen ja Silja Kallio, kanteleet, Erkki Holopainen, laulu. Messu tulkataan viittomakielellä. Ennen messua puuroaamupala seurakuntasalissa alkaen klo 9. Messun jälkeen kirkkokahvit.
 • Nallekirkko Tuusniemen seurakuntakodilla su 12.2. klo 10. Tarjoilu.
 • Nallekirkko Kaavin kirkossa su 12.2. klo 13. Tarjoilu.
 • Hiljaisuuden messu Maaningan kirkossa su 12.2. klo 18. Gospeliako-yhtye.
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 15.2. klo 18.
 • Laskiaissunnuntain perhemessu Kallaveden kirkossa su 19.2. klo 10. Lapsikuoro, muskarilaiset. Lounas.
 • Perhemessu ja laskiaisrieha Pyhän Johanneksen kirkossa su 19.2. klo 10. Kirkkokuoro. Lapsikuoro. Laskiaisrieha kirkon pihalla. Tarjolla hernekeittoa, kuumaa mehua, kahvia ja laskiaispullia. Mäenlaskua ja muuta yhteistä ulkopuuhaa. Vapaaehtoiset maksut Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.
 • Perhemessu Alavan kirkossa su 19.2. klo 11. Laskiaissunnuntai. Lapsikuoro, ARMO-bändi. Virkaan siunataan Tiia Volotinen ja Heli Kyhyräinen.
 • Laskiaissunnuntain perhekirkko Karttulan seurakuntakodilla su 19.2. klo 11. Messun jälkeen talvitapahtuma perheille Yhteisvastuun hyväksi: Poniratsastusta (Wanhan Koulun Talli) 2 €, ruoka 6 €/4 €, makkara 1 €, kahvit 3 €. Vain käteismaksu. Arpajaiset, kasvomaalausta, elävä jukebox, liukurimäki ja monenlaista muuka kivaa tekemistä koko perheelle. Mukana totetutuksessa Karttulan Martat ja seurakunnan vapaaehtoiset. Tapahtuman tuotte menee Yhteisvastuun hyväksi.
 • Laskiaissunnuntain perhemessu Maaningan kirkossa su 19.2. klo 14. Päiväkerholaiset, lapsikuoro Ilon Säteet ja kirkkohiiri.
 • Kutsu yhteyteen -messu Petosen seurakuntatalolla su 19.2. klo 17. Opetuspuhe teologiharjoittelija Peter Väänänen.
 • Arki-illan ehtoollinen Petosen seurakuntatalolla ti 21.2. klo 18.

Konsertteja

 • Suomen kuoronjohtajayhdistyksen talvipäivien konsertti Tuomiokirkossa pe 10.2. klo 19. Konsertissa esiintyvät kuorot: Nuorisokuoro Allegro, joht. Susanna Alajuuma-Kettunen; Vox Polaris, joht. Jaana Turunen ja Äidin ääni -kuoro, joht. Riikka Leinonen. Ohjelma 15/10 €.
 • Torstain musiikkituokio Puijon kirkossa to 16.2. klo 11.30. Anniina Vähäjylkkä soittaa urkuja. Kesto 30 min. Vapaa pääsy.
 • Talvibarokki-konsertti Tuomiokirkossa su 19.2. klo 16. Kuopion musiikkikeskuksen oppilaitosten yhteinen kirkkokonsertti. Tervetuloa nauttimaan Bachin, Vivaldin ja muiden mestareiden teoksista! Vapaa pääsy. Lisätietoa: kuopionkonservatorio.fi/talvikamari
 • Spirit of Music Alavan kirkossa su 19.2. klo 16. Marian Petrescu trio ja Tahdistin-orkesteri, joht. Harri Hyppölä. Ohjelma 25 €.
 • ”Muistojen laulut” -konsertti Kaavin kirkossa su 19.2. klo 16. Anna-Claudia Somero, laulu ja Jouni Somero, piano. Järjestäjänä Kaavin syöpäosasto. Kaavin SPR:N osasto tarjoaa konsertin jälkeen ystävänpäivätäytekakkukahvit. Vapaa pääsy.

Kokoonnumme yhteen.

 • After work + saunailta työikäisille naisille Poukaman leirikeskuksessa to 9.2. klo 17. Takkatuvalla. Iltapalaa 5 €/hlö. Saunomista, oleilua. Iltahartaus. Illassa pukeutumisvinkkejä ja keskustelua väreistä. Vieraana pukeutumisneuvoja Satu Sirviö. Kevään seuraavat kerrat 9.3., 30.3. ja 27.4. klo 17–20.30.
 • Pappilaklubi Kuopion Vanhassa Pappilassa to 9.2. klo 18–21. Konsertti klo 19. Hyvää musiikkia ja rentoa oleskelua Kuopion vanhimmassa olohuoneessa. Helmikuun klubin musiikkivieraana Pietari Savolainen. Hienoja biisejä ja tiivistä trubaduuritunnelmaa. Be there! Vapaa pääsy.
 • Leivonnaismyyjäiset Yhteisvastuun hyväksi Karttulan seurakuntakodilla pe 10.2. klo 11.
 • Musta morsian Pyhän Johanneksen kirkossa pe 10.2. klo 19. Kehyskertomuksena on kirkkohäät. Mustaan huntuun pukeutuneet morsiamet kertovat oman rakkaustarinansa. He olisivat halunneet tulla vihityksi kirkossa, mutta kirkon nykyinen avioliittokäsitys määrittelee, että avioliitto voi olla vain naisen ja miehen välinen liitto. Teos tuo esiin kirkon syrjiviä rakenteita ja rohkaisee muuttamaan niitä. Solistina Laura Närhi. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu 25 €.
 • Virrestä virtaa -yhteislaulutilaisuus Maaningan kirkossa ma 13.2. klo 11.30. Tervetuloa hiljentymään ja rukoilemaan virsien sävelien ja sanojen mukaan.
 • Luento- ja keskustelusarja 1. Pietarin kirjeestä Puijon seurakuntakeskuksella ma 13.2. klo 18.30. Pietarin parisuhdeohjeet, Juhani Romppainen. Kunnon kansalaiset, Hanna Pihlajamäki. Kahvitarjoilu klo 18.15.
 • Ystävänpäivä Petosen seurakuntatalolla ti 14.2. klo 10. Lounas 7 € Yhteisvastuun hyväksi. Ystävänpäivää vietetään Pulinapajassa.
 • Ystävänpäiväjuhla Maaninkatalolla ti 14.2. klo 13.
 • Ystävänpäivän laulajaiset Nilsiän seurakuntakodilla ti 14.2. klo 13. Juhlakahvit, yhteislaulua, arpajaiset Yhteisvastuun hyväksi.
 • Ystävänpäivät Tuusniemen seurakuntakodilla ti 14.2. klo 19. Vieraana ja puhumassa terveydenhuoltoneuvos Leena Rosenberg. Yhteistyössä syöpäyhdistyksen kanssa.  
 • Lähteellä. Musiikin, rukouksen ja ehtoollisen ilta Alavan kirkossa to 16.2. klo 19. Nähdään Messussa -kuoro, Alina Berg.
 • Laskiaistapahtuma Kortteisen koululla su 19.2. klo 10–12. Yhteistyössä MLL:n, Kortteisen kyläyhdistyksen ja seurakunnan kanssa. Kahvit laskiaispullan kera, pika-arpaiset. Näistä tuotto Yhteisvastuukeräykselle. Lisäksi hernekeittotarjoilu sekä makkaranpaistoa. Kortteisentie 1383, Kortteinen.
 • Pop Up -Yhteisvastuukahvila Puijon seurakuntakeskuksella su 19.2. klo 12. Laskiaispulla ja kahvi 5 €, laskiaispitkoa 10 €. Voit ostaa myös kotiin vietäväksi tai ystävälle annettavaksi. Kahvila avoinna klo 15 saakka seurakuntasalissa.
 • Pappilan laskiainen Riistaveden Vanhassa pappilassa su 19.2. klo 12. Laskiaisen viettoa pappilan pihalla ja pappilassa. Sunnuntaisoppa tarjolla klo 11, jonka jälkeen ulkoilua pappilan pihassa, tarjolla lämmintä mehua ja kahvia.
 • Koko perheen laskiaisrieha Majakan pihapiirissä su 19.2. klo 13–15. Kaksi tuntia talven iloja ja hartaushetki. Vehmersalmen nuorisotalo Majakka, Linnatie 1, Vehmersalmi.
 • Biisipaja Puijon seurakuntakeskuksella su 19.2. klo 17.30. Biisin aiheita pöytälaatikossa? Sinulla voivat olla sanat, jollakulla toisella sävel. Tule jakamaan, innostumaan, rohkaistumaan ja saamaan vinkkejä laulujen työstämiseen eteenpäin. Ryhmä kokoontuu klo 18.30 saakka Ryhmätilassa, kirkon alakerrassa. Biisipajaa vetää muusikko Miika Partala.
 • Laulun ja rukouksen ilta Kaavin kirkossa ma 20.2. klo 18. Musiikillinen ilta rukouksen kanssa. Lauluryhmä Kimallus.
 • Hiljaisuuden talo -ilta Kuopion Vanhassa Pappilassa ma 20.2. klo 18. Terveisiä Lia Gårdin retriittikeskuksesta. Minna Karttunen.
 • Luento- ja keskustelusarja 1. Pietarin kirjeestä Puijon seurakuntakeskuksella ma 20.2. klo 18.30. Pietarin opetus kärsimyksestä. Miten Pietarin elämä päättyi. Kahvitarjoilu klo 18.15. 
 • Laskiaisrieha Nilsiän seurakuntakodilla ti 21.2. klo 16. Monenlaisia toimintapisteitä, mäenlaskua, makkranpaistoa sekä mehutarjoilu

  Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *