Artikkelit Hoiva Terveys

Gery: Ikäihmisten energiansaantia ei tulisi tyydyttää pelkillä kovilla rasvoilla

Ikäihmisten ravitsemukseen erikoistuneen Gery ry:n toiminnanjohtaja, ETT ja dosentti Merja Suominen näkee, että Suomessa on kolmen vuosikymmenen aikana edistytty ikäihmisten vajaaravitsemuksen torjunnassa monella saralla. Proteiinia ikäihmiset kuitenkin saavat Suomessa yhä usein liian vähän. Suomisen mukaan energiansaannin varmistamiseksi hoivakodeissa saatetaan nykyisin turvautua liikaa tyydyttyneisiin rasvoihin, mikä näkyy esimerkiksi asiakkaiden painonnousuna.

Gery ry perustettiin kymmenen vuotta sitten. Merja Suominen oli aiemmissa tutkimuksissaan todennut, että kotona asuvien muistisairaiden keskuudessa ja hoivakodeissakin on paljon aliravitsemuksesta kärsiviä ikäihmisiä.

– Noista ajoista meillä on opittu paljon ja hyvään ravitsemukseen kiinnitetään enemmän huomiota kuin ennen. Ruokaa on opittu myös rikastamaan eli esimerkiksi lisäämään aterioiden energiapitoisuutta. Tekemistä kuitenkin riittää ja meillä on yhä suuri joukko ikäihmisistä vajaaravitsemuksen riskissä, Suominen kertoo.

Liikaa tyydyttynyttä rasvaa

Tammikuussa uutisotsikoihin nousivat hoivakodeissa asuvat ikäihmiset, joiden paino oli noussut jopa kymmenen kiloa. Suomisen mukaan tämän taustalla saattaa olla liiallinen tyydyttyneen rasvan käyttö ruokavaliossa.

– Vajaaravitsemusriskiä on lähdetty torjumaan lisäämällä rasvan määrää, joka monesti saattaa olla perusteltuakin. Yli viiden kilon painonnousun jälkeen ikäihmisen ravitsemusta on kuitenkin arvioitava uudelleen. Kilojen karttuminen ikäihmisellä voi vaikeuttaa liikkumista ja heikentää toimintakykyä, Suominen sanoo.

Hänen mukaansa runsas tyydyttyneen rasvan saanti lisää ikäihmisilläkin matala-asteista tulehdusta ja vaikuttaa sydämen ja verisuonten kuntoon, Suominen muistuttaa.

Ikäihmiset saavat liian vähän proteiinia

Suominen suosittelee lisäämään erityisesti proteiinia ikäihmisten ruokavalioon. Viime vuonna julkaistun väitöskirjan mukaan hoivakotiasukkaiden proteiinin saanti on suosituksia vähäisempää. Myös asukkaiden toimintakyvyn havaittiin olevan yhteydessä proteiinin saantiin.

– Haasteena ikäihmisten ravitsemuksessa on edelleen yksilöllisen ravitsemussuunnittelun puute. Ikäihmiset saattavat olla toimintakyvyltään hyvin erilaisia, ja tämä tulisi aina huomioida myös ravitsemuksessa, Suominen toteaa.

Omaisia Suominen kannustaa tutustumaan ikäihmisten ravitsemustarpeisiin ja seuraamaan ruokavalion monipuolisuutta sekä ikäihmisen proteiinin saantia. Omaiset voivat auttaa esimerkiksi kauppa-asioinnissa ja varmistamalla, että jääkaapista löytyy proteiinipitoisia välipaloja kuten rahkoja, juomia, vanukkaita ja muita hyviä proteiininlähteitä.

– Karkin tai suklaan sijaan suosittelen viemään ikäihmiselle tuliaiseksi vaikkapa rahkapullaa tai rahkapiirakkaa, joka sisältää hyvin myös proteiinia, Suominen vinkkaa.

Proteiinia tulisi saada vuorokaudessa vähintään 1,2 grammaa normaalipainokiloa kohden.

Vinkki: Leivo ikäihmiselle hyviä rasvoja ja proteiinia sisältäviä puolukka-rahkapullia. Katso ohje: https://www.voimaaruuasta.fi/vinkit-ruokailuun/voimaa-ruuasta-reseptit/puolukka-rahkapullat/

Gery ry:n juhlawebinaari 14.2.: Vinkkejä ikäihmisten ravitsemukseen

Kymmenen vuotta sitten perustettu Gery ry järjestää ikäihmisille ja heidän omaisilleen suunnatun maksuttoman Voimaa ruuasta -juhlawebinaariin ti 14.2. klo 13–15. Webinaarin teemana on aivoterveyden ja hyvän toimintakyvyn edistäminen ikääntyessä. Tilaisuudessa annetaan myös vinkkejä, kuinka valmistaa hyvää ruokaa terveellisesti ja edullisesti.

Tilaisuuteen voi liittyä oheisen linkin kautta: https://us06web.zoom.us/j/88930463193#success

Lisätietoja:
Merja Suominen, ETT, dosentti, toiminnanjohtaja, p. 050 584 1995, merja.suominen@gery.fi

Kuva: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *