Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 1.–14.2.2023

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksellä autetaan nuoria väkivaltaisessa maailmassa

Helmikuun 5. päivä alkava Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla ”Nuoret väkivaltaisessa maailmassa”. Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 40 prosenttia lahjoitetaan Suomeen. Puolet Suomeen kohdistetuista keräystuotoista jää paikallisseurakunnille nuorten tukemiseksi tehtävään teemanmukaiseen toimintaan sekä seurakuntien auttamistyöhön.

Toinen puolikas kotimaahan jäävästä keräystuotosta osoitetaan valtakunnallisena kumppanina toimivalle Aseman Lapset ry:lle, joka kehittää ja laajentaa yhteisvastuuvaroin koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen tähtääviä toimiaan. Konkreettisesti keräysvarat käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen K-O-toiminnalla sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset. Kumpaankin menetelmää voidaan hyödyntää monisyisten konfliktien ratkomiseen. Toiminta on konkreetista puuttumista sekä ammattilaisten kouluttamista sovittelijoiksi ja väkivallan ehkäisyn osaajiksi.

60 prosenttia keräystuotosta ohjataan entiseen tapaan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Tämänvuotisessa keräyksessä huomioidaan erityisesti Kirkon Ulkomaanavun työ Keniassa, jossa katastrofirahaston avulla tuetaan nuorten koulunkäyntiä maan köyhimmillä, kuivuudesta kärsivillä alueilla. Ilmastokriisi vaikeuttaa paimentolaisperheiden elämää ja toimeentuloa laidunmaiden pienentyessä. Tämä lisää yhteisöjen välisiä konflikteja, joihin myös nuoret joutuvat mukaan. Köyhyys ja epävakaus syventävät sosiaalisia ja toimeentuloon liittyviä ongelmia sekä koulun keskeyttämisiä. Katastrofirahaston avustuksilla tuetaan koulunsa kesken jättäneiden nuorten kouluun paluuta ja koulussa pysymistä sekä annetaan tukiopetusta ja psykososiaalista tukea. Koulutus antaa nuorille paremmat mahdollisuudet toimeentuloon ja rauhan edistämiseen omissa yhteisöissään.

Prosentuaalisesti vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksen tuotto jakautuu seuraavasti:

 • N. 20 % keräystuotosta Aseman Lapset ry:n nuorten väkivallan ehkäisemistä edistävään toimintaan.
 • N. 20 % keräystuotosta keräävän seurakunnan päätöksen mukaisesti teeman mukaiseen toimintaan tai seurakuntien auttamistyöhön
 • N. 60 % teeman mukaiseen auttamistoimintaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkaa sunnuntaina 5.2. Yhteisvastuu-piispana 2023 toimii Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

yhteisvastuu.fi

Kuopion ev.lut. seurakuntien tapahtumat su 5.2.

Piällysmies Pietari

Luento- ja keskustelusarja 1. Pietarin Kirjeestä Puijon seurakunnassa tammi-helmikuussa 2023.

Äkkiväärä. Suupaltti. Kieltäjä. Siinä vain yksi kuva Pietarista. Hän oli paljon muutakin: kasvutarina, opettaja, johtaja. Luento- ja keskustelusarjan aikana selviää, miten äkkipikaisesta ja ailahtelevasta Pietarista kasvoi se kallio, jonka varaan kirkko perustettiin. Mitä hän opetti johtamisesta, vallankäytöstä ja tasa-arvosta? Mitkä olivat hänen keskeiset hengelliset löytönsä? Entäpä miten apostoli Pietari liittyy Oulun piispan hiippaan?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsitään vastauksia kirkkoherra Teemu Voutilaisen, Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijoiden ja Puijon seurakunnan pappien kanssa.

Luennot pidetään Puijon kirkolla seurakuntasalissa, Taivaanpankontie 3, viitenä maanantaina klo 18.30 alkaen (kahvitarjoilu klo 18.15)

 • Ma 6.2. Ahkerat ja nöyrät johtajat, Petter Väänänen. Seurakunta – hengellinen rakennus, Mari Voutilainen.
 • Ma 13.2. Pietarin parisuhdeohjeet, Juhani Romppainen. Kunnon kansalaiset, Hanna Pihlajamäki.
 • Ma 20.2. Pietarin opetus kärsimyksestä, Elina Knuuttila. Miten Pietarin elämä päättyi, Teemu Voutilainen.

Musta morsian -näyttämöteos 10.2. on kannanotto yhdenvertaisuuden puolesta

Männistön Pyhän Johanneksen kirkossa esitetään 10.2. klo 19 Musta morsian –näyttämöteos. Se tuo kirkon seinien sisälle rakkaustarinoita. Häämuusikkona on mm. Laura Närhi.

Oikeus omaan seksuaalisuuteen ja sen ilmaisemiseen kuuluu kaikille. Jokaisella on oikeus tulla rakastetuksi ja rakastaa.  Teoksen kehyskertomuksena on kirkkohäät. Mustaan huntuun pukeutuneet morsiamet kertovat oman rakkaustarinansa. He olisivat halunneet tulla vihityksi kirkossa, mutta kirkon nykyinen avioliittokäsitys määrittelee, että avioliitto voi olla vain naisen ja miehen välinen liitto. Mustaa morsianta on tehty yhteistyössä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kanssa.

Ajankohtainen teos

Musta morsian on ajankohtainen teos. Seurakuntaneuvostot ovat päättäneet mm. Helsingissä, Turussa ja Oulussa ovien avaamisesta kaikille, mutta kirkolliskokouksen myönteinen päätös puuttuu. Musta Morsian sai ensi-iltansa Oulun tuomiokirkossa 29.4.2022, ja se on esitetty 19.9.2022. Helsingin tuomiokirkossa ja Tampereen tuomiokirkossa 12.11.2022. Teos esitetään 11.2.2023 Joensuun kirkossa. Käsiohjelma maksaa 25 €, ja tuotto menee Mustan morsiamen tuotantoon.

Musta morsian Pyhän Johanneksen kirkossa pe 10.2 klo 19.

Hääyö 2.3.2023

Alttarille vaivattomasti – ilman juhlastressiä! Kirkon kotoisa tunnelma luo puitteet ikimuistoiselle hetkelle. Hääyössä kaikki on tehty teille valmiiksi. Hääyön aikana parit vihitään yksi kerrallaan, mutta samalla kertaa voidaan vihkiä esimerkiksi ystäväpariskunnat. Jos avioliitto on solmittu maistraatissa, voidaan Hääyössä toimittaa avioliiton siunaaminen.

Seuraavaa Hääyötä kirkoissamme vietetään 2.3.2023. Hääyökirkoksi voi valita

 • Tuomiokirkon
 • Alavan kirkon
 • Kallaveden kirkon
 • Pyhän Johanneksen kirkon
 • Puijon kirkon
 • Nilsiän kirkon
 • Vehmersalmen kirkon

Ilmoittautuminen tapahtuu seurakuntien sihteereille 16.2. klo 14 menness. Varaukset ja lisätiedot puhelimitse. Yhteystiedot – Kuopion seurakunnat

Hääyö – Kuopion seurakunnat

Lue lisää Hääyö.fi-sivulta

Tiellä pääsiäiseen -arkiretriitti 1.3.–12.4. Puijon kirkolla

Hiljentymistä Raamatun tekstien äärellä ignatiaanista raamatturukoustapaa käyttäen. Ohjaajina Tarja Säynevirta ja Ulla Turunen. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin 1.3.–12.4. klo 18–19.30 Puijon kirkon eri tiloissa. Aloitus 22.2. klo 16.30 Puijon kirkossa ja osallistuminen Tuhkamessuun klo 18. Ryhmään mahtuu kahdeksan jäsentä.

Retriitti on maksullinen. Hinta

 • Kuopion seurakuntayhtymän jäseniltä, työssä käyviltä 40 €,
 • opiskelijoilta, työttömiltä ja eläkeläisiltä 20 €,
 • muilta 60/30 €.

Ilmoittautuminen vain täyttämällä sähköinen lomake viimeistään 19.2.

Lisätietoja pastori Salla Tyrväiseltä p. 040 4848 320.

Kirkonmenoja

 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 1.2. klo 18.
 • Perhemessu Puijon kirkossa su 5.2. klo 11. Rajalan musiikkiluokkien kuoro, johtaa Tommi Markkanen. Messun jälkeen Kirkkokarkelot: askartelua, infoa Yhteisvastuukeräyksestä, ostettavissa makkaraa 2 €, laskiaispullaa 2 €, kahvi/mehu 1 € ja Yhteisvastuukeräystuotteita. Myynnissä ennakkoon 5 € pullakahvilippuja Pop Up -Yhteisvastuukahvilaan, joka on avoinna 19.2. klo 12–15 seurakuntasalissa.
 • Kutsu yhteyteen -messu Puijon kirkossa su 5.2. klo 17. Seurakuntalaisia tehtävissä. Illassa ylistystä, opetusta ja rukousta. Tarjoilua.
 • Hiljaisuuden messu Tuomiokirkossa ke 8.2. klo 18.
 • Karjalan lennoston kirkkovala Nilsiän kirkossa la 11.2. klo 10. Ensin sanajumalanpalvelus ja sen jälkeen vala. Seurakunta järjestää yhteistyössä Karjalan lennoston kanssa.
 • Jumalan sanaa jokaiselle -messu Kallaveden kirkossa su 12.2. klo 10. Jenni Venäläinen ja Silja Kallio, kanteleet, Erkki Holopainen, laulu. Messu tulkataan viittomakielellä. Ennen messua puuroaamupala seurakuntasalissa alkaen klo 9. Messun jälkeen kirkkokahvit.
 • Nallekirkko Tuusniemen seurakuntakodilla su 12.2. klo 10. Tarjoilu.
 • Nallekirkko Kaavin kirkossa su 12.2. klo 13. Tarjoilu.
 • Hiljaisuuden messu Maaningan kirkossa su 12.2. klo 18. Gospeliako-yhtye.

Konsertteja

 • Torstain musiikkituokio Puijon kirkossa to 2.2. klo 11.30. Soini Virtanen, urut. Puolen tunnin päiväkonsertti Sibelius-Akatemian opiskelijoiden esittämänä. Vapaa pääsy.
 • Kirkkokonsertti, Lavrenchukin perhe Kaavin kirkossa su 5.2. klo 17.
 • Suomen kuoronjohtajayhdistyksen talvipäivien konsertti Tuomiokirkossa pe 10.2. klo 19. Konsertissa esiintyvät kuorot: Nuorisokuoro Allegro, joht. Susanna Alajuuma-Kettunen; Vox Polaris, joht. Jaana Turunen ja Äidin ääni -kuoro, joht. Riikka Leinonen. Ohjelma 15/10 €.

Kokoonnumme yhteen.

 • Ekumeeninen iltapäivä ja nunna Kristodulin päiväkirjat esittely Tuusniemen seurakuntakodilla to 2.2. klo 13. Vieraina Marja ja Riitta Lampi, jotka ovat toimittaneet sisarensa nunna Kristodulin Päiväkirjat. Mukana myös ortodoksiseurakunnan Isä Arto. Kahvitarjoilu.
 • Ilta kirkolla Pyhän Johanneksen kirkossa to 2.2. klo 18–20. Rennon yhdessäolon ja kohtaamisen ilta kaikille vauvoista ikäihmisiin. Illoissa on vaihtelevaa ja kaikenikäisille sopivaa ohjelmaa, kuten askartelua, pelailua ja musiikkia. Ilta huipentuu herkkuiltapalaan. To 2.2. ohjelmassa mm. lyhyt ja yksinkertainen arjen ehtoollishetki, toivelauluja ja temppurata.
 • Kahvia ja kohtaamisia Matkuksen mielitilassa la 4.2. klo 13. Tule juomaan kuppi kuumaa Matkukseen 2.kerroksen Mielitilaan. Muskarituokio klo 13.30–14, lapsikuoron lauluhetki klo 14.30.
 • Raamattu-teemailta, Jeesuksen vertaukset ja luonto, Ronit Maoz, Jerusalem Alavan kirkossa su 5.2. klo 18. Vieraana Raamatun maan ja luonnon sekä kasvien asiantuntija Ronit Maoz Jerusalemista, tulkkina Johanna Manner. Mukana myös Ilkka Pihlajamäki, Zipporim, soittajat ja Leila Savolainen sekä Maarit Kattilakoski, Jerusalemin Raamattukoti ry ystävät.
 • Hiljaisen rukouksen ilta Pyhän Johanneksen kirkossa su 5.2. klo 18.
 • Erilaisista kynttilöistä ja kynttilänjaloista koottu näyttely Juankosken Ylösnousemuksen kirkossa avautuu su 5.2. Esineisiin voi tutustua kirkossa pidettävien tilaisuuksien yhteydessä.
 • Yhteisvastuun perhetapahtuma Kirkkokarkelot Poukaman leirikeskuksessa su 5.2. klo 14. Askartelua, infoa keräyksestä, ostettavissa makkaraa 2 €, laskiaispullaa 2 €, kahvi/mehu 1 € ja Yhteisvastuukeräystuotteita.
 • Perheitten ilta Kallaveden kirkossa ma 6.2. klo 17.30–19.30. Tule viettämään mukavia hetkiä yhdessä perheesi kanssa. Perheitten illassa leikitään, pelaillaan ja hiljennytään. Illan aikana tarjolla pientä iltapalaa.
 • Naisten lenkkipiiri Poukaman leirikeskuksessa ma 6.2. klo 18. Yhteinen hetki keskustellen ja virsiä laulaen. Sauna ja iltapala 5 €/hlö. Kokoontuu 20.3., 17.4., 8.5. ja 29.5. klo 18–20.30 Poukaman leirikeskuksen Takkatuvalla. Heli Vuojärvi p. 050 567 9462.
 • Luento- ja keskustelusarja 1. Pietarin kirjeestä Puijon seurakuntakeskuksella ma 6.2. klo 18.30. Seurakunta – hengellinen rakennus. Petter Väänänen: Ahkerat ja nöyrät johtajat. Kahvitarjoilu klo 18.15.
 • After work + saunailta työikäisille naisille Poukaman leirikeskuksessa to 9.2. klo 17. Takkatuvalla. Iltapalaa 5 €/hlö. Saunomista, oleilua. Iltahartaus. Illassa pukeutumisvinkkejä ja keskustelua väreistä. Vieraana pukeutumisneuvoja Satu Sirviö. Kevään seuraavat kerrat 9.3., 30.3. ja 27.4. klo 17–20.30.
 • Pappilaklubi Kuopion Vanhassa Pappilassa to 9.2. klo 18–21. Konsertti klo 19. Hyvää musiikkia ja rentoa oleskelua Kuopion vanhimmassa olohuoneessa. Helmikuun klubin musiikkivieraana Pietari Savolainen. Hienoja biisejä ja tiivistä trubaduuritunnelmaa. Be there! Vapaa pääsy.
 • Leivonnaismyyjäiset Yhteisvastuun hyväksi Karttulan seurakuntakodilla pe 10.2. klo 11.
 • Musta morsian Pyhän Johanneksen kirkossa pe 10.2. klo 19. Kehyskertomuksena on kirkkohäät. Mustaan huntuun pukeutuneet morsiamet kertovat oman rakkaustarinansa. He olisivat halunneet tulla vihityksi kirkossa, mutta kirkon nykyinen avioliittokäsitys määrittelee, että avioliitto voi olla vain naisen ja miehen välinen liitto. Teos tuo esiin kirkon syrjiviä rakenteita ja rohkaisee muuttamaan niitä. Solistina Laura Närhi. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu 25 €.
 • Virrestä virtaa -yhteislaulutilaisuus Maaningan kirkossa ma 13.2. klo 11.30. Tervetuloa hiljentymään ja rukoilemaan virsien sävelien ja sanojen mukaan.
 • Luento- ja keskustelusarja 1. Pietarin kirjeestä Puijon seurakuntakeskuksella ma 13.2. klo 18.30. Pietarin parisuhdeohjeet, Juhani Romppainen. Kunnon kansalaiset, Hanna Pihlajamäki. Kahvitarjoilu klo 18.15.
 • Ystävänpäivä Petosen seurakuntatalolla ti 14.2. klo 10. Lounas 7 € Yhteisvastuun hyväksi. Ystävänpäivää vietetään Pulinapajassa.
 • Ystävänpäiväjuhla Maaninkatalolla ti 14.2. klo 13.
 • Ystävänpäivän laulajaiset Nilsiän seurakuntakodilla ti 14.2. klo 13. Juhlakahvit, yhteislaulua, arpajaiset Yhteisvastuun hyväksi.
 • Ystävänpäivät Tuusniemen seurakuntakodilla ti 14.2. klo 19. Vieraana ja puhumassa terveydenhuoltoneuvos Leena Rosenberg. Yhteistyössä syöpäyhdistyksen kanssa.

Toivon tupa – katse suuntaa tulevaan

Kohtaamispaikka läheisensä menettäneille. Keskustelua ja yhdessäoloa. Kahvi ja hartaus. Männistön Pyhän Johanneksen kirkon A-aulassa ti 7.2. klo 14. Vapaita paikkoja voi kysyä Paula Vartiaiselta p. 040 4848 407.

Lisää Kuopion seurakuntien tapahtumia

löydät verkkosivuiltamme ja Kirkko ja koti -lehdestä. Lehteä voit lukea myös verkossa.

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *