Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 24.1.–7.2.2023

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksellä autetaan nuoria väkivaltaisessa maailmassa

Helmikuun 5. päivä alkava Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla ”Nuoret väkivaltaisessa maailmassa”. Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 40 prosenttia lahjoitetaan Suomeen. Puolet Suomeen kohdistetuista keräystuotoista jää paikallisseurakunnille nuorten tukemiseksi tehtävään teemanmukaiseen toimintaan sekä seurakuntien auttamistyöhön.

Toinen puolikas kotimaahan jäävästä keräystuotosta osoitetaan valtakunnallisena kumppanina toimivalle Aseman Lapset ry:lle, joka kehittää ja laajentaa yhteisvastuuvaroin koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen tähtääviä toimiaan. Konkreettisesti keräysvarat käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen K-O-toiminnalla sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset. Kumpaankin menetelmää voidaan hyödyntää monisyisten konfliktien ratkomiseen. Toiminta on konkreetista puuttumista sekä ammattilaisten kouluttamista sovittelijoiksi ja väkivallan ehkäisyn osaajiksi.

60 prosenttia keräystuotosta ohjataan entiseen tapaan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Tämänvuotisessa keräyksessä huomioidaan erityisesti Kirkon Ulkomaanavun työ Keniassa, jossa katastrofirahaston avulla tuetaan nuorten koulunkäyntiä maan köyhimmillä, kuivuudesta kärsivillä alueilla. Ilmastokriisi vaikeuttaa paimentolaisperheiden elämää ja toimeentuloa laidunmaiden pienentyessä. Tämä lisää yhteisöjen välisiä konflikteja, joihin myös nuoret joutuvat mukaan. Köyhyys ja epävakaus syventävät sosiaalisia ja toimeentuloon liittyviä ongelmia sekä koulun keskeyttämisiä. Katastrofirahaston avustuksilla tuetaan koulunsa kesken jättäneiden nuorten kouluun paluuta ja koulussa pysymistä sekä annetaan tukiopetusta ja psykososiaalista tukea. Koulutus antaa nuorille paremmat mahdollisuudet toimeentuloon ja rauhan edistämiseen omissa yhteisöissään.

Prosentuaalisesti vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksen tuotto jakautuu seuraavasti:

 • N. 20 % keräystuotosta Aseman Lapset ry:n nuorten väkivallan ehkäisemistä edistävään toimintaan.
 • N. 20 % keräystuotosta keräävän seurakunnan päätöksen mukaisesti teeman mukaiseen toimintaan tai seurakuntien auttamistyöhön
 • N. 60 % teeman mukaiseen auttamistoimintaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkaa sunnuntaina 5.2. Yhteisvastuu-piispana 2023 toimii Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

yhteisvastuu.fi

Kuopion ev.lut. seurakuntien tapahtumat su 5.2.

Hääyö 2.3.2023

Alttarille vaivattomasti – ilman juhlastressiä! Kirkon kotoisa tunnelma luo puitteet ikimuistoiselle hetkelle. Hääyössä kaikki on tehty teille valmiiksi. Hääyön aikana parit vihitään yksi kerrallaan, mutta samalla kertaa voidaan vihkiä esimerkiksi ystäväpariskunnat. Jos avioliitto on solmittu maistraatissa, voidaan Hääyössä toimittaa avioliiton siunaaminen.

Seuraavaa Hääyötä kirkoissamme vietetään 2.3.2023. Hääyökirkoksi voi valita

 • Tuomiokirkon
 • Alavan kirkon
 • Kallaveden kirkon
 • Pyhän Johanneksen kirkon
 • Puijon kirkon
 • Nilsiän kirkon
 • Vehmersalmen kirkon

Ilmoittautuminen tapahtuu seurakuntien sihteereille 16.2. klo 14 menness. Varaukset ja lisätiedot puhelimitse. Yhteystiedot – Kuopion seurakunnat

Hääyö – Kuopion seurakunnat

Lue lisää Hääyö.fi-sivulta

Ekumeeninen rukousviikko 2023 Kuopiossa ja lähialueella

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.–25. tammikuuta. Viikon teemana on ”Tehkää hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta.”

Kansainvälinen rukousaineisto vuodelle 2023 on valmisteltu Minnesotassa Yhdysvalloissa. Kristittyjen ykseyden rukousviikko on kahdeksan päivää rukousta ykseyden puolesta vuosittain 18.–25. tammikuuta. Kristittyjen ykseyden rukousviikko on kansainvälinen rukousliike, joka on laajasti tunnettu meillä ja muualla, sitä vietetäänkin yli 120 maassa.

Kuopiossa ja Kuopion seudulla ekumeenisen rukousviikon tapahtumista vastaa Kuopion kristillisten seurakuntien yhteistyöelin, joka koostuu eri seurakuntien edustajista. Yhteistyöelimen tarkoituksena on muun muassa edistää kristillisten seurakuntien keskinäistä kunnioitusta ja yhteyttä sekä antaa tietoja niiden toiminnasta. Rukousviikon tapahtumat koostuvat tilaisuuksista seurakunnissa.

Rukousviikon tilaisuuksia eri seurakunnissa

 • Ti 24.1. klo 17.30 iltarukous, jota seuraa messu. Pyhän Joosefin seurakunta, Lönnrotinkatu 24, Kuopio.
 • Su 29.1. klo 12.30 pyhäpäivän yhteinen kahvihetki Maaningalla. Luterilainen srk-sali.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston verkkosivu

Piällysmies Pietari

Luento- ja keskustelusarja 1. Pietarin Kirjeestä Puijon seurakunnassa tammi-helmikuussa 2023.

Äkkiväärä. Suupaltti. Kieltäjä. Siinä vain yksi kuva Pietarista. Hän oli paljon muutakin: kasvutarina, opettaja, johtaja. Luento- ja keskustelusarjan aikana selviää, miten äkkipikaisesta ja ailahtelevasta Pietarista kasvoi se kallio, jonka varaan kirkko perustettiin. Mitä hän opetti johtamisesta, vallankäytöstä ja tasa-arvosta? Mitkä olivat hänen keskeiset hengelliset löytönsä? Entäpä miten apostoli Pietari liittyy Oulun piispan hiippaan?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsitään vastauksia kirkkoherra Teemu Voutilaisen, Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijoiden ja Puijon seurakunnan pappien kanssa.

Luennot pidetään Puijon kirkolla seurakuntasalissa, Taivaanpankontie 3, viitenä maanantaina klo 18.30 alkaen (kahvitarjoilu klo 18.15)

 • Ma 30.1. Ei pidä provosoitua kun provosoidaan, Pasi Sallanen. Mitä Jeesus on tehnyt puolestamme? Timo Mustonen.
 • Ma 6.2. Ahkerat ja nöyrät johtajat, Petter Väänänen. Seurakunta – hengellinen rakennus, Mari Voutilainen.
 • Ma 13.2. Pietarin parisuhdeohjeet, Juhani Romppainen. Kunnon kansalaiset, Hanna Pihlajamäki.
 • Ma 20.2. Pietarin opetus kärsimyksestä, Elina Knuuttila. Miten Pietarin elämä päättyi, Teemu Voutilainen.

Sun tykös turvaan, Jumalan`”- interaktiivinen virsidraama Kuopion tuomiokirkossa 28.1.

Ruotsi-Suomen kuningas Kustaa III (1746–1792) perusti Kuopion kaupungin vierailtuaan Suomessa 1770-luvulla. Kaupungin perustamisesta lähtien siellä on pidetty tammimarkkinat ja niiden yhteydessä myös markkinaseurat.

Vuosittain markkinat ovat ajoittuneet Paavon päivän (25.1.) seutuun. Historia tietää kertoa, että herännäisjohtaja Paavo Ruotsalainen (1777–1852) vieraili mielellään näillä nimipäivänsä seutuun sattuneilla markkinoilla ja niiden seuroissa. Kerrotaanpa, että hän oli erikoisen ihastunut torvimusiikista ja joskus käsillä tahtia lyöden marssi Savon Prikaatin soittokunnan perässä tammimarkkinoilla. Hänen kuolemastaan (27.1.1852) tulee markkinaseurojen aikoihin kuluneeksi 171 vuotta.

Tämän kertaisia markkinaseuroja juhlistaa Kuopion tuomiokirkossa 28.1. klo 16 esitettävä interaktiivinen virsidraama ”Sun tykös turvaan, Jumalan`”. Virsidraamakuoro esittää Erkki Tuppuraisen sovittamat Ukko-Paavon 5 mielivirttä Vanhan virsikirjan (1701) sanoin ja sen aikaisin sävelin. Kuoroa johtaa Hanna Kellokumpu. Osan säkeistöistä yleisö veisaa nykysanoin. Virsidraama rakentuu virsistä ja katkelmat Paavon kirjeistä ja tuovat takaisin historiallisista tapahtumista kirkon penkkiin ja oman aikamme polttaviin kysymyksiin. Taustalla soi teemaan liittyviä Heikki Monosen improvisoima urkumusiikki. Käsikirjoituksen on laatinut Tuomo Ruuttunen. Tuomikirkossa tarjottavan kahvin jälkeen klo 18 tapahtuma jatkuu perinteisillä markkinaseuroilla.

Siioninvirsidraama Paavon viisi virttä Tuomiokirkossa la 28.1. klo 16.

Musta morsian -näyttämöteos 10.2. on kannanotto yhdenvertaisuuden puolesta

Männistön Pyhän Johanneksen kirkossa esitetään 10.2. klo 19 Musta morsian –näyttämöteos. Se tuo kirkon seinien sisälle rakkaustarinoita. Häämuusikkona on mm. Laura Närhi.

Oikeus omaan seksuaalisuuteen ja sen ilmaisemiseen kuuluu kaikille. Jokaisella on oikeus tulla rakastetuksi ja rakastaa. Teoksen kehyskertomuksena on kirkkohäät. Mustaan huntuun pukeutuneet morsiamet kertovat oman rakkaustarinansa. He olisivat halunneet tulla vihityksi kirkossa, mutta kirkon nykyinen avioliittokäsitys määrittelee, että avioliitto voi olla vain naisen ja miehen välinen liitto. Mustaa morsianta on tehty yhteistyössä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kanssa.

Ajankohtainen teos

Musta morsian on ajankohtainen teos. Seurakuntaneuvostot ovat päättäneet mm. Helsingissä, Turussa ja Oulussa ovien avaamisesta kaikille, mutta kirkolliskokouksen myönteinen päätös puuttuu. Musta Morsian sai ensi-iltansa Oulun tuomiokirkossa 29.4.2022, ja se on esitetty 19.9.2022. Helsingin tuomiokirkossa ja Tampereen tuomiokirkossa 12.11.2022. Teos esitetään 11.2.2023 Joensuun kirkossa.

Käsiohjelma maksaa 25 €, ja tuotto menee Mustan morsiamen tuotantoon.

Musta morsian Pyhän Johanneksen kirkossa pe 10.2 klo 19.

Tiellä pääsiäiseen -arkiretriitti 1.3.–12.4. Puijon kirkolla

Hiljentymistä Raamatun tekstien äärellä ignatiaanista raamatturukoustapaa käyttäen. Ohjaajina Tarja Säynevirta ja Ulla Turunen.

Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin 1.3.–12.4. klo 18–19.30 Puijon kirkon eri tiloissa. Aloitus 22.2. klo 16.30 Puijon kirkossa ja osallistuminen Tuhkamessuun klo 18.

Ryhmään mahtuu 8 jäsentä.

Retriitti on maksullinen. Hinta

 • Kuopion seurakuntayhtymän jäseniltä, työssä käyviltä 40 €,
 • opiskelijoilta, työttömiltä ja eläkeläisiltä 20 €,
 • muilta 60/30 €.

Ilmoittautuminen vain täyttämällä sähköinen lomake viimeistään 19.2.

Lisätietoja pastori Salla Tyrväiseltä p. 040 4848 320.

Kirkonmenoja

 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 25.1. klo 18.
 • Evening Prayer to 26.1. klo 18. Studentian kappeli, Yliopistonranta 3. Evening Prayer in English at University Studentia Chapel. Lutheran/Anglican Evening Prayer. Join us for tea, coffee and chat after the prayer. Welcome!
 • Pullakirkko Petosen seurakuntatalolla pe 27.1. klo 13. Pullakirkko on tavanomaista lyhyempi (matalan kynnyksen) sanajumalanpalvelus. Pullakirkon jälkeen tarjotaan pullakahvit. Mahdollisuus luottamukselliseen keskusteluun työntekijöiden kanssa.
 • Perjantai-illan ehtoollishetki Pujon kirkossa pe 27.1. klo 19.30. Viikonlopun kynnyksellä olemme yhdessä sakramentin, rukouksen ja musiikin äärellä. Perjantai-illan ehtoollishetket pidetään aina kuukauden viimeisenä perjantaina. Mikäli haluaisit tulla mukaan ehtoollishetkien valmisteluun esimerkiksi rukousten laatimiseen, musiikkiin, tekstien lukemiseen tai johonkin muuhun tehtävään, ole yhteydessä Elina Knuuttila, p. 040 4848 434.
 • Taizé-messu Nilsiän kirkossa su 29.1. klo 10.
 • Taizé-messu Säyneisen kirkossa su 29.1. klo 13.
 • Vauvakirkko Kallaveden kirkossa su 29.1. klo 16. Vauvojen ja taaperoiden oma kirkkohetki, jossa körötellään, leikitään ja siunataan. Pientä tarjoilua. Kirkon jälkeen Kallaveden seurakunnassa kastetut saavat oman kastelehden muistoksi kotiin. Ota oma helistin mukaan!
 • Tuomasmessu Alavan kirkossa su 29.1. klo 18. Saarna Elisa Brander, liturgi Raimo Hakkarainen. Musiikki Tuomasmuusikot, joht. Jarkko Maukonen. Tuomasolkkari ennen messua klo 17 seurakuntasalissa: teetä, kahvia, pikkupurtavaa ja kohtaamista.
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 1.2. klo 18.
 • Perhemessu Puijon kirkossa su 5.2. klo 11. Rajalan musiikkiluokkien kuoro, johtaa Tommi Markkanen. Messun jälkeen Kirkkokarkelot: askartelua, infoa Yhteisvastuukeräyksestä, ostettavissa makkaraa 2 €, laskiaispullaa 2 €, kahvi/mehu 1 € ja Yhteisvastuukeräystuotteita. Myynnissä ennakkoon 5 € pullakahvilippuja Pop Up -Yhteisvastuukahvilaan, joka on avoinna 19.2. klo 12–15 seurakuntasalissa.
 • Kutsu yhteyteen -messu Puijon kirkossa su 5.2. klo 17. Seurakuntalaisia tehtävissä. Illassa ylistystä, opetusta ja rukousta. Tarjoilua.

Konsertteja

 • Studia Generalia: Leipzigin pruuvi 1722–1723 Männistön Pyhän Johanneksen kirkossa ti 24.1. klo 19.Aikamatkalla vuoden 1722 Leipzigiin kuullaan Tuomaskanttorin virkaan hakeneiden sävellyksiä ja sovituksia uruille Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professori Timo Kiiskinen esittämänä. Ohjelma: – Telemann – Graupner – Fasch – J.S. Bach. Vapaa pääsy.
 • César Franck 200 vuotta -konsertti Tuomiokirkossa to 26.1. klo 18. Järjestää Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö sekä Kuopion tuomiokirkkoseurakunta. Vapaa pääsy.
 • Rakkaudesta-konsertti Tuomiokirkossa su 29.1. klo 14. Liittokuoro Louhi (Suomen Naiskuoroliiton valtakunnallinen edustuskuoro) ja Naiskuoro Sawotta. Ohjelma 20 €.
 • Torstain musiikkituokio Puijon kirkossa to 2.2. klo 11.30. Soini Virtanen, urut. Puolen tunnin päiväkonsertti Sibelius-Akatemian opiskelijoiden esittämänä. Vapaa pääsy.
 • Kirkkokonsertti, Lavrenchukin perhe Kaavin kirkossa su 5.2. klo 17.

Kokoonnumme yhteen.

 • Kaikkien perheiden Pakkaspäivä ke 25.1. klo 15. Maaningan urheilutalon alueella, Maaningantie 49 B.
 • Synkeiden virsien ilta Puijon kirkossa ke 25.1. klo 18. Tule laulamaan synkeitä virsiä! – Duuri on turhuuden turhuus.
 • Metal Kingdom Puijon seurakuntakeskuksella pe 27.1. klo 17.30. Miika Partala. White metal? Kristillinen metalli? Kiinnostaako? Voit olla pitkän linjan fani tai vasta asiasta innostumassa. Meillä soi Stryper, Mortification, Demon Hunter, Deuteronomium ja vaikka mitä muuta! Kuunnellaan scenen klassikoita ja uutuuksia, rupattelun ja hengailun kera. Talo tarjoaa kaffet ja nisut. Horns up! Kokoontuu Ryhmätilassa, kirkon alakerrassa.
 • Pitsa- ja peliperjantai Poukaman leirikeskuksessa pe 27.1. klo 18. Tule yksin tai yhdessä pitsalle, saunomaan ja pelaamaan lautapelejä. Naisten saunavuoro klo 18.30–19.30, miesten saunavuoro klo 19.30–20.30. Ilta päättyy klo 21. Kaisa Salo 040 4848 432.
 • Siioninvirsidraama Paavon viisi virttä Tuomiokirkossa la 28.1. klo 16. Interaktiivinen virsidraama ”Sun tykös turvaan, Jumalan”. Virsidraamakuoro ja yleisö veisaavat Ukko-Paavon mielivirsiä. Heikki Monosen urkuimprovisaatioita. Lopuksi kahvitarjoilu. Vapaaehtoinen ohjelma 10 €.
 • Luento- ja keskustelusarja 1. Pietarin kirjeestä Puijon kirkossa ma 30.1. klo 18.30. Ei pidä provosoitua kun provosoidaan. Pasi Sallanen. Mitä Jeesus on tehnyt puolestamme? Timo Mustonen. Kahvitarjoilu.
 • Ekumeeninen iltapäivä ja nunna Kristodulin päiväkirjat esittely Tuusniemen seurakuntakodilla to 2.2. klo 13. Vieraina Marja ja Riitta Lampi, jotka ovat toimittaneet sisarensa nunna Kristodulin Päiväkirjat. Mukana myös ortodoksiseurakunnan Isä Arto. Kahvitarjoilu.
 • Kahvia ja kohtaamisia Matkuksen mielitilassa la 4.2. klo 13. Tule juomaan kuppi kuumaa Matkukseen 2.kerroksen Mielitilaan. Muskarituokio klo 13.30–14, lapsikuoron lauluhetki klo 14.30.
 • Raamattu-teemailta, Jeesuksen vertaukset ja luonto, Ronit Maoz, Jerusalem Alavan kirkossa su 5.2. klo 18. Vieraana Raamatun maan ja luonnon sekä kasvien asiantuntija Ronit Maoz Jerusalemista, tulkkina Johanna Manner. Mukana myös Ilkka Pihlajamäki, Zipporim, soittajat ja Leila Savolainen sekä Maarit Kattilakoski, Jerusalemin Raamattukoti ry ystävät.
 • Hiljaisen rukouksen ilta Pyhän Johanneksen kirkossa su 5.2. klo 18.
 • Naisten lenkkipiiri Poukaman leirikeskuksessa ma 6.2. klo 18. Yhteinen hetki keskustellen ja virsiä laulaen. Sauna ja iltapala 5 €/hlö. Kokoontuu 20.3., 17.4., 8.5. ja 29.5. klo 18–20.30 Poukaman leirikeskuksen Takkatuvalla. Heli Vuojärvi p. 050 567 9462.
 • Luento- ja keskustelusarja 1. Pietarin kirjeestä Puijon seurakuntakeskuksella ma 6.2. klo 18.30. Seurakunta – hengellinen rakennus. Petter Väänänen: Ahkerat ja nöyrät johtajat. Kahvitarjoilu klo 18.15.

Toivon tupa – katse suuntaa tulevaan

Kohtaamispaikka läheisensä menettäneille. Keskustelua ja yhdessäoloa. Kahvi ja hartaus. Männistön Pyhän Johanneksen kirkon A-aulassa ti 7.2. klo 14. Vapaita paikkoja voi kysyä Paula Vartiaiselta p. 040 4848 407.

Lisää Kuopion seurakuntien tapahtumia

löydät verkkosivuiltamme ja Kirkko ja koti -lehdestä. Lehteä voit lukea myös verkossa.

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *