Uutiset Ympäristö

Joulukuun ilmanlaatu tyydyttävä ja välttävä Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa

Joulukuu oli Kuopiossa ja Siilinjärvellä sateinen. Lämpötila oli suurimman osan kuukaudesta muutaman asteen pakkasella, kovimmillaan sen puolivälissä. Kokonaisuutena ilmanlaatu Kuopion ja Siilinjärven mittausasemilla oli joulukuussa pääosin tyydyttävä/välttävä.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat keskimäärin maltillisia. Suurimmillaan hiukkaspitoisuudet olivat alkukuukaudesta ja sen puolivälin pakkasjaksolla sääolosuhteista johtuen. Pienhiukkaspitoisuudet olivat joulukuussa pääosin marraskuuta korkeammat etenkin liikenneymäristöissä. WHO:n ohjearvo ylittyi viidellä mittausasemalla kahdeksasta.

Rikkidioksidin pitoisuudet olivat tyydyttävällä ja pelkistyneiden rikkiyhdisteiden pitoisuudet hyvällä tasolla. Typpidioksidipitoisuudet olivat pääosin tyydyttävällä tasolla, poikkeuksena kuitenkin vilkkaimmin liikennöidyt alueet kuten Savilahti ja Tasavallankatu. Niillä pitoisuudet olivat vain välttävällä tasolla. Muita ohje- tai tavoitearvojen ylityksiä ei mitattu WHO:n ohjearvon ylityksien lisäksi.

Ilmanlaatu Varkauden mittausasemilla oli vaihteleva; osin välttävä, osin tyydyttävä ja hyvä.

Joulukuu oli Varkaudessa sateinen ja lämpötila pääosin muutaman asteen pakkasella. Kuukauden puoleen väliin osui noin viikon jakso, jossa pakkasta oli enemmän. Hengitettävien hiukkasten pitoisuus oli hieman marraskuuta alhaisempi. Pienhiukkaspitoisuudet olivat marraskuuta korkeammat ja pienhiukkaspitoisuus ylitti WHO:n ohjearvon. Hiukkaspitoisuudet olivat korkeimmillaan kuun alussa, jolloin sateet olivat vähäisiä ja ilman sekoittuminen huonoa.

Pelkistyneiden rikkiyhdisteiden pitoisuudet olivat marraskuuta korkeammat, Kommilassa välttävällä sekä Kosulanniemessä ja Taulumäellä hyvällä tasolla. Typpidioksidipitoisuudet
olivat tyydyttävällä tasolla. Korkeimmat pitoisuudet mitattiin alkukuusta ja kuukauden puolen välin pakkasjaksolla.

Lisätiedot:

Mittaaja Aeri Oy, asiakaspalvelu@aeri.fi, p. 050 4063058, www.aeri.fi
Olli Pärjälä
Kuopion ja Siilinjärven ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla: https://aqverkkokuopio.net ja valtakunnallisilla ilmanlaatusivuilla http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu
Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksessa KuopioAir, mikä on ladattavissa Android-käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.
Kuopion kaupunki/alueelliset ympäristönsuojelupalvelut, p. 044 7182 142

Kuva: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *