Huomio

Koronaviruksen omikron XBB.1.5 -alalinjaa (Kraken) havaittu Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurannassa on tehty ensimmäinen havainto koronaviruksen omikronvariantin XBB.1.5 -alalinjan viruksista Suomessa.

Omikron XBB.1.5 -alalinjaa havaittiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2022 Yhdysvalloissa, jossa se on levinnyt voimakkaasti. Sen jälkeen sitä havaittu myös Iso-Britanniassa sekä useissa EU/ETA-alueen maissa.

– Oli odotettavissa, että kyseistä virusmuunnosta löytyy ennen pitkää myös Suomesta. XBB.1.5-alalinjan virusten arvioidaan tarttuvan herkästi, ja kuten tällä hetkellä Suomessa kiertävät omikron variantit, XBB.1.5 väistää tehokkaasti immuunisuojaa. Tällä hetkellä sen ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan muita omikronvirusmuunnoksia vakavampaa tautia, ja rokotesuoja vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.

THL seuraa eri koronavirusvarianttien esiintymistä Suomessa niin sanotulla kokogenomisekvensoinnilla. Sen avulla määritetään otoksena väestössä kiertävien virusten linjat sekä niissä esiintyvät mutaatiot. Tulokset raportoidaan tartuntatautirekisteriin sekä koosteena THL:n verkkosivuilla 2–3 viikon viiveellä näytteenotosta.

Lisätiedot:

Muuntuneet koronavirukset (THL)

SARS-CoV-2-koronaviruksen genomiseuranta (THL)

Koronavirus SARS-CoV-2 (THL)

Carita Savolainen-Kopra, johtava asiantuntija, THL, p. 029 524 8884
etunimi.sukunimi@thl.fi

Hanna Nohynek, ylilääkäri, THL, p. 029 524 8246
etunimi.sukunimi@thl.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *