Päihteet Terveys Uutiset

Tipaton tammikuu on elävää perinnettä

Tipatonta tammikuuta on vietetty jo 1940-luvulta lähtien. Aluksi oli kyseessä sota-ajan kampanja, jolla haluttiin edistää kotirintaman terveyttä ja hyvinvointia sekä herätellä miettimään alkoholin haittoja myös rintamalla. Kriisiaikana kampanjaa tarvittiin ja se jäi kansan mieliin.

Uutta voimaa kampanja sai paperiteollisuudelta, joka otti 1970-luvulla käyttöön tipattoman helmikuun eli kalenterivuoden lyhyimmän kuukauden. Teollisuuden kampanjaan osallistui tavallaan koko perhe, sillä tipattomuuden palkinnoksi saattoi saada kodin tuotteita kuten lasilautasia ja pellavaliinoja.

Tipattomuudella on monia taustoja

Nykyään tipatonta viettää noin 15–18 prosenttia alkoholia käyttävistä aikuisista. Tipattoman viettämiseen löytyy paljon eri syitä, mutta vuosi vuodelta perinteen merkitys kasvaa. Tammikuisen terveysteon taustalla onkin paljon perinteisiin liittyviä tekijöitä kuten, että joulun jälkeen on tapana ottaa rauhallisemmin, raikastaa ruokavaliota tai kenties aloittaa uusia liikuntaharrastuksia. Monen perinteisiin kuuluu uudenvuodenlupaus. Siihen tipattomuus on helppo kytkeä.

On varsin mukavaa jatkaa hyväksi havaittuja traditioita ja huomata, että tipattomalla on moni muukin. Tammikuussa on helppo sanoa alkoholille ei, sillä jokainen on ainakin kuullut tipattomasta aikaisemmin. Kyselytutkimusten mukaan tipattomalla on lisäksi hyviä vaikutuksia; miltei 70  prosenttia tipattomalla olleista kertoo jatkavansa sitä vielä helmikuussa tai juovansa aikaisempaa vähemmän tipattoman jälkeen. Alkoholin pois jättäminen parantaa unen laatua, nostaa mielialaa ja säästää rahaa.

”Pitäiskö ottaa yhet” -tapahtuma 13.1. Kuopiossa

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja Pohjois-Savon syöpäyhdistys kannustavat kuopiolaisia kokeilemaan uusia tapoja Tipattoman tammikuun aikana ”Pitäiskö ottaa yhet” -tapahtumalla. Perjantaina 13.1. klo 13.30-15.30 yhdistykset tarjoilevat mocktaileja syöpäyhdistyksen juhlatilassa Kuninkaankatu 23, Kuopio.

Mocktailin maistelun lomassa voi pelata pubivisaa ja pyöräyttää onnenpyörää. Tänä vuonna kannattaa ottaa vanha perinne uudelleen käyttöön tai tutustua siihen ensimmäistä kertaa. Mukaan ei tarvitse hypätä heti ellei se omaan aikatauluun sovi. Tipattomalla voi olla ympäri vuoden tai vaikka paperimiesten mukaisesti helmikuussa.

Kuva: Pitäiskö ottaa yhet -organisaatio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *