Blogit Toimituksen blogi

Vitsausten vuosi 2022 – parempaa 2023?

Vuosi 2022 alkaa olla pulkassa. Oliko se hyvä, huono tai tavanomainen – ja mitä on odotettavissa ensi vuodelta 2023? Voinee todeta, ettei vuosi 2022 ollut järin suotuisa vaikkapa 2010-lukuun nähden koronaviruspandemian jatkuessa, Venäjän-Ukrainan sodan paukkuessa, taloustaantuman uhatessa ja inflaation laukatessa hinnannousuineen. Käsittämättömästi pahentuneita energiahuollon ongelmiakaan ei voi vähätellä talvipakkasilla. Kun vielä tänä vuonna suomalaisten kuolleisuus on hypännyt toisen maailmansodan jälkeiseen huippuun normaalilukujen ylityttyä useilla tuhansilla, tulee mieleen, että onko 2022 ”hullu” vuosi – ja mitä ensi vuonna 2023? Onko se vielä hullumpi vai alkavatko olot tasaantua?

Valitettavasti ennusmerkit eivät herätä suurta toiveikkuutta nykyvitsausten nopeaan ohimenoon. Saattaa olla realismia toivoa, etteivät ne enää pahenisi eivätkä jäisi uudeksi normaaliksi. On toki hyvä toivoa parempaa mutta varautua järkevästi poikkeustilanteisiin seurauksia ennakkoon torjuen.

Esimerkiksi korona-, influenssa- ja RS-virusten torjuntaan soveltuvat tutut suojautumisohjeet samoin kuin hyvästä yleisterveydestä ja vastustuskyvystä huolehtiminen. Terveenä on paljon parempi kohdata kaikenlaisia haasteita.

Erittäin huolestuttavia tietoja kantautuu suurten yliopistollisten sairaaloiden (mm. HUS, TAYS) kyvyttömyydestä vastaanottaa normaalisti potilaita mm. tilojen ja hoitajien puutteen vuoksi. Tilanne vaikuttaa ennenkuulumattomalta ja hälyyttävältä. Myös Kuopion yliopistollinen sairaala on tiukoilla. Tämäkin on merkki, että hyvinvointi-Suomi on vakavasti rapautumassa. Samaan aikaa syydetään uusiin aseisiin Suomessakin miljardeja! Ovatko painopisteet muuttuneet Suomessa?

Iloa hyvistä asioista, mieli kirkkaana

Onneksi monille on kulunut vuosi tuonut hyviäkin asioita. Niistä on syytä iloita entistä enemmän, koska yksi hyvä päivä tai asia voi kirkastaa monia harmaita tai mustia sekä vahvistaa toivoa ja positiivisuutta. Omaan mielentilaan voimme sentään vaikuttaa!

Nyt koskaan on syytä pitää mieli kirkkaana esimerkiksi yhteisöllisyyttä ja sosiaalisia yhteyksiä vahvistamalla. Hyvinvointia nakertavan yksinäisyyden torjuntaan on hyvä tarjota yhteydenpitoa ja välittämistä ikä-, sukupuoli-, kieli- ja muut rajat ylittäen.

Alussa mainittuihin megavitsauksiin ei tavallinen ihminen voi vaikuttaa juuri mitenkään, mutta sen ei pidä aiheuttaa alistumista, toivottomuutta, ahdistumista saati masentumista. Otetaan mieluummin ”kyllä tästäkin selvitään” -asenne etenkin, kun useimmilla suomalaisilla menee kuitenkin paremmin kuin keskimäärin maapallon asukkailla.

Hyvinvointialueet aloittavat 1.1.2023, käytännön muutokset vähäisiä

Ensi vuotta on perin vaikea arvioida. Varmaa on, että uudet maakunnalliset mutta valtion rahoituksen varassa toimivat hyvinvointialueet aloittavat koko maassa syrjäyttäen kunnat ja kuntayhtymät hytesote- sekä pelastuspalvelujen tuottajina.

Käytännössä muutos ei liene mullistava hyvinvointipalvelujen käyttäjille, koska suurin osa hytesote-alan ammattilaisista jatkaa samoissa tehtävissä. Ajan mittaan muutoksia voi kuitenkin tulla palvelujen saatavuuteen ja hinnoitteluun – etenkin jos hytesote-rahoitusta supistetaan säästöleikkureilla. Tähen vaikuttavat kevään edustakuntavaalit, koska valitut kansanedustajat päättävät hyvinvointialueiden rahoituksesta ja palvelulinjoista samoin kuin yhteiskunnan tukipolitiikasta. Siksi on erittäin tärkeää äänestää näissä vaaleissa ja evästää ehdokkaita.

Omakohtaisesti nostan kuluneelta vuodelta esiin terveyshaasteet; toukokuisen sappikivitulehduksen sekä kaksi itsetestattua koronavirustartuntaa. Tulehtuneen sappirakon ja -kivien poistossa sekä hoidossa toimi KYS esimerkillisesti potilasruuhkasta huolimatta. Yliopiston hammaslääketieteen opetusklinikasta löytyi alkuvuodesta apu pitkässä hampaiden kunnostuksessa. Koronaan sairastumisista heinäkuussa ja lokakuussa selvisin parin-kolmen viikon sairasteluilla. Positiivista on myös Kuopion perusterveydenhuollon hyvä toiminta työterveyshuollosta luopumisen jälkeen.

Vuosi muistutti siten terveys- ja hyvinvointipalvelujen erittäin suuresta merkityksestä. Niistä saa olla kiitollinen veronmaksaja.

Ensi vuoden 2023 suurimpana henkilökohtaisena toiveena on välttyminen pahemmilta sairauksilta ja vammoilta – toivoen samaa muillekin. Muutoin ykköstoiveena on horjuvan maailmanrauhan vahvistuminen. Toinen toive on talousromahduksen välttäminen, koska se toisi huonoja seurauksia kansalaisille, yrityksille ja julkishallinnolle. Kolmas ikitoive on tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden parempi toteutuminen.

Hyvisforumin tulevaisuus ensi vuodelle on avoinna. Kolme vuotta täyttyisi keväällä, mutta verkkojulkaisun toimittaminen täysin vapaaehtoistyönä vaatii niin runsaasti voimavaroja, ettei se ole enää tässä iässä itsestäänselvyys – niin antoisaa kuin toimitustyö on ollutkin.

Hyvää joulunseutua ja uutta vuotta

Ilpo Lommi, Hyvisforumin tuottaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *