Mieli Terveys Uutiset

Valtakunnallinen mielenterveysviikko 20.-27.11.

Valtakunnallista mielenterveysviikkoa vietetään 47. viikolla (20.-27.11.2022) mutta teemaviikko käynnistyy perinteisesti viikon 46 sunnuntaina 20.11. kynttilätapahtumilla. Mielenterveysviikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, seminaareja ja tempauksia ympäri maata. Viikon päätapahtuma on verkossa järjestettävät Mielenterveysmessut 22.-27.11.

Mielenterveysviikolta toivoa tulevaan – ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”

Mielenterveysviikkoa vietetään tänä vuonna 20.−27.11.2022. Viikon teema kiteytyy lauseeseen ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”. Tavoitteena on viestiä siitä, ettei kenenkään tarvitse olla valmis tai täysin ehjä voidakseen kokea myös elämän hyvät puolet. Aina on toivoa.

Viikon tunnuslause ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat” on lähtöisin Sannalta, joka Mielenterveyden keskusliiton 50-vuotisjuhlavuonna jakoi kokemuksiaan skitsofrenian kanssa elämisestä. Hän muistutti haastattelussaan, ettei tarvitse odottaa mitään uutta, puhdasta alkua. Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat.

Mielenterveyden keskusliiton toiminta perustuu itse mielenterveyden ongelmia kokeneiden ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin. Suunnittelemme ja tuotamme yhdessä valtavan määrän erilaisia kursseja. Siksi haluamme muistuttaa sekä mielenterveysviikolla että yleisesti olemassaolollamme, että kukaan ei ole yksin. Aina on olemassa joku, joka on kokenut saman kuin sinä. Toisen ihmisen sanat voivat olla merkityksellisempiä kuin uskommekaan.

Elämme sellaista maailmanaikaa, joka saa kyseenalaistamaan toivon ja hyvän. Tunne siitä, ettei pimeyden keskellä ole lainkaan valoa, on hiipinyt varmasti monen mieleen. Mutta silloin, kun kaikkialla on pimeää, on hyvä muistaa, että me ihmiset voimme toimia valonlähteinä toisillemme. ”Meissä kaikissa on valoa, jota voimme viedä muiden ihmisten pimeyksiin.” Näin sanoitti vertaisuuden merkityksen upeasti Matias Kangas kurssioppaassamme.

Mielenterveyden ongelmat koskettavat suurinta osaa meistä jollain tavalla elämämme aikana, joten moni tietää, miten raskaalta elämä voi vaikeimpina hetkinä tuntua. Kuitenkin moni meistä tietää myös sen, että vaikeatkin hetket ovat rajallisia. Ja siitä voimme toisiamme muistuttaa.

Aina on valoa, aina on toivoa.

Hyvä alkaa, ennen kuin vaikeudet loppuvat.

Hyvää mielenterveysviikkoa!

Teemaviikkoa on järjestetty viikolla 47 aina vuodesta 1974 asti.

Mielenterveysmessut 2022 verkossa 22.-27.11.

Mielenterveysalan kattavin messutapahtuma Mielenterveysmessut järjestetään 22.–27.11.2022. Messut tarjoavat ajankohtaisia ammattiseminaareja alan asiantuntijoille. Messujen monipuolinen näyttely, suositut kokemustarinat ja muu yleisöohjelma avoinna maksutta koko viikon.

Tutustu Mielenterveysmessuihin

Lisätietoa: Mielenterveyden keskusliitto, p. 09 565 7730, www.mtkl.fi, email: toimisto@mtkl.fi

https://www.mtkl.fi/toimintamme/tapahtumat-kurssit-koulutukset/mielenterveysviikko/

Mielitekohanke Pohjois-Savossa: Puhutaanko mielenterveydestä?

Valtakunnallisen Mielenterveysviikon kunniaksi julkaisemme tällä sivulla (https://www.mielitekomedia.fi/fi/mielenterveysviikko-2022) joka arkipäivä 21.-25.11.2022 mielenterveyteen liittyvää opetusmateriaalia Pohjois-Savon alueen toisen asteen oppilaitosten käyttöön. Kunkin päivän tehtäväpaketin läpikäyminen onnistuu mainiosti 45 minuutin oppitunnin aikana.

Materiaalin tarkoitus on virittää keskustelua mielenterveyteen liittyvistä asioista. Pakettiin kuuluu joka päivä joko podcast tai video. Niihin liittyvien tehtävien aiheet liikkuvat faktoista ja tilastotiedosta arjen tylsyyteen, väittelytaitoihin, pahaan oloon ja siihen, kuinka pahaan oloon voi hakea apua. Opiskelijat pääsevät pohtimaan myös tärkeää itsemyötätuntoa, somen vaikutuksia sekä sitä, kuinka arkea ja mielialaa voi kohentaa pienillä hyvillä teoilla. Tutkailemme myös asioita, jotka synnyttävät toivoa, onnea ja kiitollisuutta.

Mieliteko-ohjelma on tuottanut oppimateriaalin Kuopion kaupunginteatterin ja Kuopion kaupungin kansalaistoiminnan palveluiden kanssa. Materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä myös Mielenterveysviikon jälkeen.

Julkaisemme Facebook-sivullamme postauksen joka aamu päivän opetusmateriaalin teemasta – ja haluamme kuulla, miten tuntinne sujui. Postauksen kommenttikenttä on vapaa kommenteille ja kuville. Kannustamme jakamaan syntyneitä ajatuksia somessa tunnisteilla #mielitekomedia ja #koskettaamua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *