Terveys Uutiset

Diabetesliitto: Hoitotulosten vertailustaja laaturekisteristä vuoden diabetesteko

Diabetesliitto on valinnut mielellään olevalla diabetesviikolla diabeteslaaturekisterin vuoden diabetesteoksi. Valtakunnalliseksi toiminnaksi vuodenvaihteessa laajentuva rekisteri tukee merkittävästi diabetesta sairastavien hoidon ja hoidon laadun kehittämistä.

– Kun hoitotulokset paranevat, yhä useampi diabetesta sairastava välttyy seurannaissairauksilta. Hyvinvointialueiden mittakaavassa pieneltäkin tuntuvilla parannuksilla on yllättävän isoja vaikutuksia. Diabeteksen hyvä hoito vähentää esimerkiksi erikoissairaanhoidon tarvetta ja parantaa väestön toimintakykyä. Pidemmällä aikavälillä tämän pitäisi näkyä myös ennenaikaisen kuolleisuuden pienenemisenä, laaturekisteritoiminnan johtaja Jonna Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kertoo.

THL:n kaikkien yhdeksän laaturekisterin kehittämistä koordinoiva Salonen jakaa Vuoden diabetesteko 2022 -tunnustuspalkinnon yhdessä Taysissa työskentelevän diabeteslaaturekisterin johtajan, ylilääkäri Saara Metson ja Jyväskylän kaupungin kehittäjälääkäri Aapo Tahkolan kanssa. Diabeteslaaturekisterin vakinaistamista edelsi pilotointi Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Siunsoten alueilla.

Parempiin hoitotuloksiin

Diabeteslaaturekisterin tiedot ja toiminta auttavat diabetespotilaita hoitavia ammattilaisia tunnistamaan omien asiakkaidensa hoidon kehittämisen tarpeita. Diabetesrekisterin vertaiskehittämistilaisuuksissa ammattilaisia tuetaan miettimään ja toteuttamaan potilaille parhaiten soveltuvia keinoja parempien hoitotulosten saavuttamiseksi.

– Kansallinen diabetesrekisteri mittaa julkisen ja yksityisen perus- ja erikoissairaanhoidon yhteistyönä tuotettua diabeteksen hoidon laatua. Kaikille julkisten raporttien avulla on mahdollista varmistaa hoitosuositusten mukaisen ja vaikuttavan diabeteksen hoidon toteutuminen tasavertaisesti asuinkunnasta riippumatta. Metso kuvailee.

Kansallisen diabetesrekisterin toimintaan kuuluu Saara Metson mukaan raporttien tuottamisen lisäksi kansallinen vertaiskehittäminen. Parhaimpiin hoitotuloksiin yltäneet terveydenhuollon ammattilaiset voivat jakaa onnistumisen avaimia muille.

– Kun rekisteristä nähdään hoitovajeet, voidaan aikaisempaa paremmin kohdistaa resursseja niiden korjaamiseen ja diabeteksen hoidon kehittämiseen kansallisessa yhteistyössä, Metso sanoo.

Kansallisesta diabetesrekisteristä puuttuvat hänen mukaansa vielä toistaiseksi potilaan kokemuksen mittarit, mutta niiden tärkeys on tunnistettu ja ne lisätään raportoitaviin mittareihin, kun tämä tulee kansallisella tasolla mahdolliseksi. Diabeteslaaturekisteri vakinaistetaan ensimmäisten joukossa THL:n laaturekistereistä.

Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinnot myöntää Diabetesliiton hallitus. Tällä viikolla vietetään diabetesviikkoa.

Lisätietoja:

Laaturekisteritoiminnan johtaja Jonna Salonen, THL, jonna.salonen(at)thl.fi
Diabeteslaaturekisterin johtaja, ylilääkäri Saara Metso, Tays, saara.metso(at)pshp.fi
Kehittäjälääkäri Aapo Tahkola, Jyväskylän kaupunki, aapo.tahkola(at)jyvaskyla.fi
Kehittämispäällikkö Sari Koski, Diabetesliitto p. 050 310 6600, sari.koski(at)diabetes.fi

Diabetesliitto

Hyvää elämää diabeteksesta huolimatta! Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset suomalaiseksi diabetesyhteisöksi.

Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö. Siihen kuuluu satakunta paikallista diabetesyhdistystä, kolme valtakunnallista diabetesyhdistystä ja neljä ammatillista diabetesyhdistystä.

https://www.diabetes.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *