Huomio

Kuopion Harjulan sairaalan Lehtola-rakennuksen vesijohtovedessä Legionella -bakteereja

Kuopion Harjulan sairaalan Lehtola-rakennuksessa on todettu Legionella-bakteeria yhden osaston vesijohtovedessä. Akuuttitoimenpiteinä on tähän mennessä mm. asennettu vedensuodattimia, juoksutettu kuumaa vettä, tarkastettu lämpötiloja sekä vaihdettu suihkupäitä, letkuja ja muuta vesikalustusta. Rakennuksessa jatketaan tilanteen selvittelyä vesinäytteenotoilla ja teknisillä tutkimuksilla.

Edellisen kerran legionelloja löydettiin Harjulan sairaalan vesijohtovedestä keväällä 2021, jolloin aloitettiin laajat torjuntatoimenpiteet. Bakteerikasvun estämiseksi rakennuksen verkostoon lähtevän lämpimän veden lämpötila nostettiin +65°C:een, vuodeosastojen suihkutiloihin ja potilaskeittiöihin asennettiin vedensuodattimia ja uusittiin suihkujen vesikalusteita. Kesällä 2022 saatiin käyttöön veden kloorausjärjestelmä, jonka tarkoitus on turvata veden puhtaus. Syyskuussa 2022 otetuissa viimeisimmissä seurantanäytteissä ei todettu merkittäviä määriä bakteereja.

Legionella-bakteerit vesijärjestelmissä

Legionelloja esiintyy maaperässä ja luonnonvesissä, josta niitä kulkeutuu pieninä pitoisuuksina verkostoveteen ja rakennusten vesijärjestelmiin. Vesijärjestelmissä mikrobit voivat rikastua sopivassa lämpötilassa etenkin, jos vettä ei juoksuteta säännöllisesti.

Mikrobit voivat huonontaa veden laatua ja osa niistä voi aiheuttaa terveysriskin. Vesijärjestelmistä peräisin olevat legionellat voivat tarttuvat ihmiseen, jos bakteereja pääsee vedestä muodostuneiden aerosolien mukana hengitysteihin. Legionellat eivät tartu vettä juomalla vettä.

Puolustuskykyä alentavat krooniset sairaudet ja ikään liittyvä yleinen hauraus altistavat legionellojen aiheuttamalle taudille. Etenkin tehohoito-, syöpä-, elinsiirto- ja dialyysipotilailla on suurentunut riski saada vesivälitteinen infektio.

Nielemishäiriö voi helposti johtaa veden joutumiseen hengitysteihin, jolloin on riski sairastua mm. keuhkokuumeeseen, joten näiden henkilöiden tulee välttää hanaveden juomista ja käyttöä suun hoitoon laitoksissa, ylilääkäri Tuija Jääskeläinen Harjulan sairaasta kertoo.

Vääränlainen energian säästäminen voi olla jopa terveydelle haitallista

Energiapulaan liittyviä säästötoimenpiteitä suunnitellessa esimerkiksi kiinteistöjen lämpimän käyttöveden riittävän korkeista lämpötiloista tulee huolehtia kaikissa tilanteissa.

Legionellapitoisuus voi kasvaa, jos veden lämpötila on legionelloille suotuisalla lämpötila-alueella, eli 20–45 astetta. Legionellan ehkäisemiseksi talousveden tulee olla alle 20-asteista ja lämpimän käyttöveden vähintään 55-asteista koko vesijärjestelmässä, kertoo Kuopion kaupungin ympäristöterveystarkastaja Isto Mononen.

Lisätietoja: – Ylilääkäri (Harjulan sairaala) Tuija Jääskeläinen, tuija.jaaskelainen(at)kuopio.fi, p. 044 718 6701

– rakennusterveysasiantuntija (Kuopion tilapalvelut) Susanna Haatainen, p. 044 718 5071, susanna.haatainen(at)kuopio.fi,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *