Julkishallinto Kumppanit

Pohjois-Savon HYTE -viesti 11/2022

Pohjois-Savon HYTE –viesti kokoaa tietoa, vinkkejä ja tapahtumia alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminnasta. HYTE-viesti lähetetään kerran kuukaudessa joka kuukauden ensimmäinen torstai. HYTE-viestiä saa välittää eteenpäin. Pohjois-Savon HYTE löytyy myös Facebookista Pohjois-Savon HYTE, Pohjois-Savon ehkäisevä mielenterveys ja päihdetyö ja Twitteristä PSHYTE sekä Instagramista PohjoisSavonHYTE

Pohjois-Savon hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ajankohtaista

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osalta valmistelut Pohjois-Savon hyvinvointialueella etenevät; tuleva HYTE- ja osallisuuspäällikkö tiedetään pian ja HYTE-toiminnan keskeisiä työ- ja sidosryhmiä päivitetään uuden organisaation aloitusta varten. Parhaillaan valmistelussa on HYTE-työtä johtavan virallisen toimielimen eli HYTE-neuvottelukunnan jäsenten nimittäminen.

 • Kaatumisvaaran vähentäminen luentosarjat jatkuvat: Ei tarvitse ilmoittautua. Aiheet ja teemat:
  • ti 13.12.2022 klo 12.00-12.30. Kaatumisvaaran vähentäminen: Liukastumisvaroituspalvelu. Asiantuntijana Henry Tennberg, RoadMeteo Oy Linkit luentosarjoihin ja aikaisempien luentosarjojen tallenteet löytyvät AKE materiaalipankista
 • Seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskut: Liity mukaan teams yhteyksin. Ei tarvitse ilmoittautua. Linkit tilaisuuksiin ja myöhemmin tallenteet (2vk ajan nähtävissä) Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen sivulla. Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä. Ajankohdat ja aiheet:
  • ti 22.11.2022 klo 12.00-12.30 Turvataidot ja seksuaalisuus
  • ma 9.1.2023 klo 12.00-12.30 Lantionpohjan laskeuma, konservatiivinen hoito ja laskeuman vaikutukset seksuaalisuuteen
 • Vaikutusten ennankkoarviointi päätöksenteossa, EVA työpajat jatkuvat Pohjois-Savon kunnissa kuntien ja kuntayhtymien luottamushenkilöille, viranhaltijoille ja asioiden valmistelijoille. Vielä on jäljellä seuraavat:
  – Pielavesi 8.11.2022 klo 8-10
  – SavoGrown kunnat 28.11.2022 klo 9-11 etäyhteyksin
  Lisätietoja kuntasi hyvinvointikoordinaattorilta / hyte-yhdyshenkilöltä.
 • Nuoren mielen ensiapu-koulutus 9.11.2022 klo 8.30-15.30 Pohjois-Savon liitto, Sepänkatu1, Kuopio. Koulutuksen tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia, parantaa varhaista tunnistamista, vahvistaa aikuisen valmiuksia ottaa puheeksi mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä. Kohderyhmä: 7-18-vuotiaita lapsia tai nuoria työssään tai vapaa-ajalla kohtaaville, esim. sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, nuorisotyöntekijöille, opettajalille ja oppilashuoltoryhmän jäsenille ja urheiluseurojen valmentajille. Lisätietoja.
 • Haavoittuva mieli – tunnista ja tue Mielenterveyden ensiapu® 2-koulutus 16.-17.11.2022 Kuopiossa. Järjestäjänä POSOTE20 ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi. Kohderyhmä:Pohjois-Savon alueen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaiset, erityisesti aikuisväestön parissa työskentelevät. Mielenterveyden ensiapu®2-koulutuksessa osallistuja saa valmiudet soveltaa mielenterveyden ensiavun askeleita. Koulutukseen mahtuu mukaan 20 henkilöä. Paikat jakautuvat 1-2/kunta, mutta jos jostain kunnasta ei tule osallistujia vapaat paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen.
 • Seksuaaliterveyden edistämisen alueellinen koulutus 24.11.2022 klo 8-12 KYS auditorio 1, M-rakennnus, 2.krs tai liity mukaan teams yhteyksin. Teemana kohtaaminen seksuaaliterveyden edistämistyössä (sisältää puheeksioton). Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä ja KYS. Ohjelma. Ilmoittautuminen: Kysiläiset ja kysteriläiset: HR-työpöytä –> Koulutus ja osaaminen –> Koulutuskalenteri. Muut KYSin alueellisen koulutuskalenterin kautta Huomioithan, että ennen kuin voit ilmoittautua koulutukseen, Sinun täytyy olla rekisteröitynyt alueellisen koulutuskalenterin käyttäjäksi. Jos et ole vielä rekisteröitynyt, tee se koulutuskalenterissa kohdasta: UUSI KÄYTTÄJÄ. Jos yllä olevat linkit eivät avaudu, kopioi linkki ja avaa se internet-selaimessa.
 • Ehkäisymenetelmät ja ehkäisyneuvonta etäluento 7.12.2022 klo 13-15 teams yhteyksin. Järjestäjänä: Pohjois-Savon HYTE-tiimi, POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus-hanke ja THL. Kouluttajana: Erityisasiantuntija, erityispalvelut THL Katriina Bildjuschkin. Kohderyhmä: Pohjois-Savon ehkäisyneuvonnan ammattilaiset, opiskelijat ja järjestöjen edustajat. Sisältö: Ehkäisyneuvontaa liittyvät asiat kuten ehkäisyvaihtoehdot, opasmateriaalit, ehkäisyn palvelupolut, seksuaalikasvatus ja -neuvonta osana ehkäisyneuvontaa, seksuaaliväkivalta/-häirintä ja sen puheeksiotto sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus osana ehkäisyneuvontaa. Ei tarvitse ilmoittautua, liity vain mukaan teams osoitteessa Tilaisuus on tallenteena katsottavissa 2vk ajan.
 • Lapset puheeksi – kouluttajakoulutus 8.12.2022 – 18.4.2023, Kuopio. Järjestäjänä Pohjois-Savon HYTE-tiimi. ja POSTE20-hanke/perhekeskus. LP- kouluttajakoulutus mahdollistaa oman LP- kouluttajan saamisen kuntaan. Ilmoittautuminen 11.11. mennessä osoitteeseen: helena.tormi@kuh.fi Lisätietoja.

Kyselyjä menossa:

 • Pohjois-Savon alueellisessahyvinvointisuunnitelmassa linjattujen HYTE-menetelmien jalkautumisen tilannekysely kunnan viranhaltijoille marraskuu – joulukuu 2022. Kyselyyn vastaamisen koordinoi kuntien hyte-yhdyshenkilö/ hyvivnointikoordinaattori.
 • Pohjois-Savon asukkaille Päihdetilannekysely 7. -27.11.2022. Asukkaat pääsevät esittämään ajatuksiaan kunnan päihdetilanteesta ja toiveita esimerkiksi päihdehaittojen vähentämisen keinoista. Vastaa itse ja jaathan kyselyä omissa verkoissasi. Linkki kyselyyn.

Mieliteko -ohjelman terveisiä: VÄLITÄ PUUTTUA – ÄLÄ VÄLTTELE

Tulin taannoin luvanneeksi, että lähetän kesällä 2022 toteuttamastamme asukaskyselystä tarkempaa tietoa. Olemme laatineet kyselystä tiivistelmän, jonka pääset lukemaan tästä.Olemme laatineet myös laajemman raportin, joka toimitetaan pyynnöstä sähköisessä muodossa. Tulemme mielellämme esittelemään haastatteluraportin ja sen keskeiset löydökset haluamallenne kohdejoukolle.

Viestintäasiantuntijamme Markus Laakso on kirjoittanut Mieliteko-ohjelman kotisivuille asukaskyselyyn pohjautuvan artikkelin, jonka löydät täältä: Puhuminen auttaa mielenterveys- ja päihdehaasteissa (mielitekomedia.fi)

Terveisin Mieliteko-ohjelman väki

KUNtalaisille

Tiesitkö, että alkoholi ja lääkkeiden sekakäyttö lisää päihtymistilan riskejä.” Vinkkejä lähetetään parin viikon välein ajankohtaisista aiheista. Vinkit löytyvät Pohjois- Savon HYTE:n facebookista, Twitteristä ja nettisivuiltamme

– Pohjois-Savon asukkaille Päihdetilannekysely 7.11. -27.11.2022.Asukkaat pääsevät esittämään ajatuksiaan kunnan päihdetilanteesta ja toiveita esimerkiksi päihdehaittojen vähentämisen keinoista. Vastaa itse ja jaathan kyselyä omissa verkoissasi. Linkki kyselyyn.

– Maksuton palveluohjaus lasten vanhemmille ja nuorille. MLL. Lisätietoja. Palveluohjaus on tarkoitettu henkilöille, joka kaipaa tietoa itselle, lapselle tai perheellee saatavilla olevista palveluista ammattilaisen tuella, etkä tiedä, mistä muualta kysyisit neuvoa.
Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi näissä asioissa: lapsen neuropsykiatrisen tuen tarve, lapsen oppimiseen ja kehitykseen liittyvät kysymykset, vanhempien keskusteluapu, haasteet sisarusten välissä suhteissa lapsiperheessä, nuorelle apua viranomaispuheluihinja apua lomakkeiden täyttämiseen.

– Kehitä mielen taitojaasi -webinaarit teams yhteyksin. Järjestäjänä Ikäinsitituutti. Ikäihmisille suunnattu maksuton webinaarisarja tarjoaa tietoa mielen hyvinvoinnista sekä välineitä sen vahvistamiseen. 28.11. klo 13-14 teatterineuvos Ritva Oksanen pohtii mielen hyvinvoinnin lähteitä elämänkulussa., 28.2.2023 klo 13-14 aiheena on mielitreenistä hyvinvointia. 20.4.2023 klo 13-14 aiheena on vahvuudet esiin ja käyttöön. Lisätietoja ja ilmoittautuminen

– Mielen hyvinvoinnin lähteistä – vinkkivihko. Pienetkin teot ja päivittäiset valinnat ovat avainasiassa mielen hyvinvoinnin vahvistamisessa. Vinkkivihkossa on harjoituksia näiden valintojen tueksi. Vinkkivihkon tekijät Ikäinstituutti ja Ikäopisto. Tutustu

Eron ensiapupiste. Eron ensiapupiste tarjoaa matalalla kynnyksellä tukea ja ohjausta eroa pohtivalle tai eronneelle. Ensiapupisteellä päivystää eroasioiden parissa työskenteleviä ammattilaisia.
Paikka: Kuopion museolla, Kantti rakennuksessa, Museokatu 1, Kuopio. Olemme paikalla syksyn aikana vielä keskiviikkona 9.11. klo 16-17.30. Ei ennakkoilmoittautumista ja palvelu maksutonta.
Esite.

Mielenterveysviikko. 20.-27.11.2022.

Mielenterveyden keskusliitto. Mielenterveysviikon teema kiteytyy lauseeseen ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”. Viikon aikana halutaan muistuttaa ihmisiä siitä, ettei kenenkään tarvitse olla valmis tai täysin ehjä voidakseen kokea myös elämän hyvät puolet. Maailmassa on kuitenkin aina enemmän valoa kuin pimeyttä, vaikka sekä henkilökohtaisen elämän haasteet että globaalit kriisit saavat meidät usein uskomaan toisin. Kunnat voivat toteuttaan myös omaa toimintaa, omien tarpeiden mukaisesti. Lisätietoja

Ota rohkeasti yhteyttä HYTE-tiimiin!

 • Nettisivut
 • Seuraa meitä Facebookissa: Pohjois-Savon HYTE ja Pohjois-Savon ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö
 • Seuraa meitä Twitterissä: PSHYTE
 • PSHYTE tiimi bloggaa. Tällä kertaa blogissa käydään läpi Pohjois-Savon alueen ja kuntien tuloksia liikunnan terveydenedistämisaktiivisuudesta.

Julkaisemme HYTE-viestin joka kuukauden ensimmäinen torstai. Voit jakaa viestiä tai sen osia vapaasti eteenpäin asiasta mahdollisesti kiinnostuneille. Mikäli haluat tilata HYTE-viestin, ota yhteyttä sade.rytkonen@kuh.fi

Yhteystiedot
Säde Rytkönen, p. 044 717 6370, sade.rytkonen@kuh.fi

Helena Törmi, p. 044 717 6878, helena.tormi@kuh.fi

Kuva: Kuopion yliopistollinen sairaala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *